Kinderen in het leger
In het Reformatorisch Dagblad las ik onlangs een verhaal van een Joodse moeder van wie drie kinderen in het Israëlische leger (IDF) dienen. De drie jongens zijn allemaal, zo heb ik begrepen, actief in de Gazastrook. Het lijkt me heel wat om drie van je kinderen naar het slagveld te zien vertrekken. Je weet nooit of ze weer levend zullen terugkeren. Een dergelijk verhaal brengt de oorlog heel dichtbij. Want wat is oorlog eigenlijk en wat betekent het om in de frontlinie te strijden?
Laten we beginnen met de eenvoudige constatering dat ik me daar eigenlijk geen goede voorstelling van kan maken. Het moet heel wat zijn om in een loopgraaf te liggen en naast je iemand te zien sneuvelen. Het moet ook heel wat zijn om met een tank door vijandig gebied te rijden en bijvoorbeeld mensen onder de rups van je tank te vermorzelen. Het moet ook heel wat zijn om in één-op-één gevechten iemand uit te schakelen. Dat betekent simpelweg om de ander te doden. Het zijn zaken die je je nauwelijks kunt voorstellen, maar die in oorlog wel realiteit zijn. In de frontlinie komen mensen en middelen met elkaar in botsing en worden mensen gedood, soms op een afschuwelijke manier. De verhalen hierover zijn bekend vanuit boeken over de Eerste Wereldoorlog. Wie een goed en eerlijk boek leest over die oorlog, wordt getroffen door de ruwheid en wreedheid ervan. Ooit las ik het boek 'Van het westelijke front geen nieuws'. Het wekt diepe afkeer op van het hele militaire bedrijf. Er worden mensen gedood, en in loopgraven worden de ergste dingen doorstaan. Ook de verwondingen en beschadigingen die mensen oplopen, zijn levenslang. Het was niet voor niets dat Hitler na de Eerste Wereldoorlog zoveel aanhang kreeg. Veel overlevenden uit de loopgraven zochten bij hem steun. Oorlog is een verwoestende machine die alles kapotmaakt. Het is een product van de zondeval van de mens. De eerste oorlog begon in het paradijs en zet zich tot op de dag van vandaag op tal van plaatsen in de wereld voort.
Maar laten we ook eens kijken naar die moeder en haar drie zonen. Als moeder heb je je kinderen van God gekregen. Je hebt je kinderen onder je hart gedragen. En dan kan het zijn dat er een bericht komt dat je zoon gesneuveld is. Dat zijn dus dingen die op dit moment in Israël plaatsvinden. In tal van families zijn doden te betreuren. Deels zijn die doden er gekomen door de terreur van 7 oktober, en deels zijn die doden er gekomen door de oorlog erna. Hamas heeft dat allemaal op zijn geweten. Die zullen daarover ook voor God verantwoording moeten afleggen. Maar dat neemt niet weg dat het voor ouders spanning oplevert als je kind wordt geroepen om het land te verdedigen. Laten we dat ook erkennen: Israël is bezig met een verdedigingsoorlog. En dan kan je kind sneuvelen. De moeder gaf er blijk van weinig rust te hebben. Slapen ging moeilijk, en als er 's nachts een auto in de straat stopt, wordt het ergste gevreesd. Het moet slopend zijn om op die manier een bijdrage te leveren aan de veiligheid van je land. Het is echter wel nodig, en het was ontroerend om te lezen dat die moeder wijsheid en troost zocht bij de Heere. Als Messiasbelijdende Joden was de Heere hun toevlucht.
Tot slot nog iets. We leven in een gevallen wereld. Laat niemand denken dat een wereld zonder oorlog bereikbaar is. De Bijbel leert ons echt anders. Er komt eenmaal een nieuwe wereld waarop geen oorlog meer zal zijn. Die wereld zal God zelf tot stand brengen. In de tussentijd doen landen er goed aan om hun defensie goed op peil te houden. De beste verdediging tegen oorlog is dat we er goed en grondig op voorbereid zijn. Helaas waren we dat de laatste jaren in Nederland vergeten, en daarom moet er snel veel werk worden gemaakt van het herstel van een goed functionerende krijgsmacht. Wat mij betreft is dat het eerste punt waar een nieuwe regering veel werk van gaat maken. Tot behoud van de vrede in ons land.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's