'Goeree-Overflakkee: niet meer dan wingewest van neokoloniale provincie'
OUDETONGE Desnoods moet het eiland maar aansluiting zoeken bij een andere provincie. Piet van de Ree, WDraadsIid in de gemeente Oostflakkee, is de eerste die daarvoor zal ijveren. Over de huidige situatie is hij bepaald ontevreden, zo bleek vorige week donderdagavond tijdens zijn algemene beschouwingen bij de gemeentebegroting voor 2009. "Het neokolonialisme viert hoogtij en er is geen oog voor de belangen van dit eiland", aldus Van de Ree.
De klacht van het liberale raadslid is niet nieuw. Eerder kreeg de toenmalige Commissaris van de Koningin Patijn van hem te horen dat de provincie wel haalt, maar zelden of nooit iets brengt. "Er was geen oor voor de problemen van het eiland met betrekking tot infrastructuur, woningbouw of werkgelegenheid en alle aandacht van de provincie ging naar milieu en natuur De heer Patijn heeft mij jaren later verteld, dat hij die woorden nooit vergeten is."
"Toch", vervolgde Van de Ree, "is er al die jaren niets veranderd. De provincie Zuid Holland heeft nog steeds geen oog voor de belangen van het meest verre eiland. Elke arbeidsplaats, elke woning en elke wegverbetering moet nog steeds zwaar worden bevochten." Het VVDraadslid betichtte de provincie ook van inconsistentie: "Waarom zouden wij wel kassen moeten accepteren als woningbouw niet kan vanwege de druk op de ruimte? Het wordt tijd dat de provincie ZuidHolland haar bevoogdende houding loslaat en zich gaan opstellen als partner in de ontwikkeling van een toekomstrijk eiland. De tijd van wingewesten is voorbij."
Animositeit
Piet van de Ree ging nog verder en haalde ook de gemeentelijke samenwerking/herindeling erbij. "Door de houding van de provincie is de onderlinge animositeit op het eiland eerder aangejaagd dan ingedamd en krijgen opportunisten een kans om dwars te gaan liggen en zo het proces te beïnvloeden."
}let huidige samenwerkingsverband van de gemeenten op GoereeOverflakkee, het ISC;0, kieeg ook een duw van cie V'VDer "Die samenwerking speelt zich af op een niveau dat (Ie bestuurlijke toets der kritiek niet kan doorstaan. Politieke zaken spelen zich afin een sfeer die voor de burger niet zichtbaar is en die op zeer gespannen voet staat met het dualistische karakter van lokaal bestuur. De duale controleerbaarheid van wat zich afspeelt aan de Dwarsweg in Middelharnis is ver te zoeken", aldus Van de Ree. "Daar waar het ISGO als uitvoeringsorganisatie is opgezet, gaat het zich steeds meer manifesteren als de nieuwe gemeente (ioereeOverflakkee. Omwille van een vruchtbare samenwerking ?al daar op korte termijn verandering in moeten worden gebracht."
\blgens waarnemend burgemeester Jan Heijkoop was er een soort euforie toen de \ier colleges op GoereeOverflakkee een compromis over bestuurlijke samenwerking/ herindeling hadden bereikt. Een euforie die weg is nadat de gemeenteraden van Middelharnis en Dirksland daar nee tegen zeiden. "Hoe nu verder? De gedeputeerde verwacht van het eiland een eenduidig geluid. Met lege handen naar de provincie gaan, moet onze eer als eilandgemeenten te na zijn", aldus Heijkoop.
Verpaupering
Een regelmatig terugkerend onderwerp tijdens de algemene beschoviwingen van alle politieke partijen in de raad van Oostflakkee, was de verpaupering en de aantrekkelijkheid van het wonen in de diverse dorpen. Ter sprake kwam het voorbeeld van Den Blammel, waar geen brood meer te koop zou zijn. De laatste winkel is gesloten en de toekomst van Den Bommel als woondorp komt onder druk te staan. Volgens Van de Ree zou de gemeente een actievere rol moeten gaan spelen op het gebied van leefbaarheid en beleving. Corette van Dijke van de PvdA die wist te melden dat er in Den Bommel al een broodbezorgingsdienst van de grond is gekomen wees er in dit verband op dat de toekomst van de Bommelstee meer dan ooit van belang is voor het dorp. Over de exploitatievorm, waarover onderhandelingen lopen, kon het college nog geen concrete mededelingen doen.
Ook Karel Knoester (Christenunie) deed een oproep de verpaupering te stoppen, met name die van de oude dorpsdelen. "Wij maken ons zorgen over het grote aantal te koop staande woningen binnen onze kernen", aldus het raadslid, dat voor krachtdadige actie en een actieve gemeentelijke grondpolitiek pleitte. "Voor de leeflsaarheid van onze kernen moeten soms enige risico's genomen worden." CDAer Scheermeijer, die het afwezige raadslid Van Rossum 'verving" als inspreker, drong aan op een snelle opknapbeurt van de verpauperde Kaal en omgeving in Ooltgensplaat." Uitstel tot 2011 vinden wij niet acceptabel."
De boer op
Naast de leegstand en verpaupering waren er donderdagavond meer hot items in de raadzaal van Oostflakkee. De werkgelegenheid, bijvoorbeeld, en dan vooral de acquisitie van nieuwe aanwas op het bedrijventerrein. "Wij zijn blij met de bedrijven die zich gevesdgd hebben, maar het is spijtig te moeten constateren dat vestiging van nieuwe bedrijven te langzaam gaat en dat er nu zowat 200.000 euro gestort moet worden in de cv bedrijvenpark Oostflakkee voor de juiste vermogensverhouding", zei Adrie van Gurp (SGP) die ook zijn zorg uitsprak over de zoetwatervoorziening voor de landbouw en de kosten voor de veihgheidsregio Ook de PvdA hamerde op het belang van werkgelegenheid en het CDA vond dat de gemeente gewoon de boer op''moet gaan om het bedrijventerrein meer te vullen.
Hele grote vraagtekens Nog een hot item: de procedures van burgers tegen de gemeente, die veel geld kosten Peter de Vries (Vrije Lijst Oostflakkee) bijvoorbeeld: "Natuurlijk heeft de burger het recht om te protesteren tegen in zijn ogen foutieve voorstellen, maar als hier dusdanige kosten uit voortvloeien dat de zienswijzen van deze burgers zoveel gemeenschapsgelden gaan kosten dat andere zaken hierdoor geen doorgang kunnen vinden, dan zetten wij echt hele grote vraagtekens achter de motivatie van deze burgers om hun recht te halen." Scheermeijer (CDA) sprak in dit verband van misbruik. "Dit kost onze gemeente tonnen aan geld, nog afgezien van de werkdruk die het veroorzaakt en het langdurige uitstel van bouwwerken. Geld dat doorberekend moet worden aan onze burgers."
Volgens de CDAer zou de "buitensporige" steun aan honkbalvereniging Islanders ten koste gaan van andere verenigingen binnen de gemeente. "We willen graag dat de jeugd lid wordt van een vereniging in plaats van rondhangt op straat. Schep dan als gemeente ook die kaders die het voor de verenigingen mogelijk maakt om financieel rond te komen." Volgens wethouder Petra 't Hoen (PvdA) staat de verhuizing van de honkbalvereniging los van het welzijnsprogramma, waarin de subsidies aan onder meer het verenigingsleven zijn geregeld. Diverse partijen drongen aan op een snelle bouw van het woonzorgcentrum op de voormalige locatie van Islanders. Wethouder Gert Jan van der Valk (ChristenUnie) wist te melden dat de bouwaanvraag in januari 2009 zal worden ingediend door Woongoed Flakkee.
Financiën
De begroung 20092012 ziet er positiever uit dan zich in het voorjaar liet aanzien. Toen werd nog rekening gehouden met een tekort van 560.000 euro in 2012, nu komt het negatieve saldo in dat jaar uit op 213.000 euro. Volgens SGPer Van Gurp blijft het feit dat de gemeente "weinig vlees op de botten heeft". Qua belastingen is Oostflakkee niet goedkoop, aldus het raadslid, maar "we moeten wel bedenken dat een gemeente met veel kleine kernen, met in elke (grotere) kern zijn eigen dorpshuis of centrum, zijn tol eist. Van Gurp zei het jammer te
Van Gurp zei het jammer te vinden dat het CDA de begroting niet kan accorderen. De christendemocraten hadden vooral moeite met de belastingverhoging, die de lastendruk in Oostflakkee een landelijke 'toppositie' zou geven. Ook bij de VLO stuitten de belastingvoorstellen op onbegrip, maar deze partij ging niet zover als het CDA. De ChristenUnie had vooral moeite met de voorgestelde stijging van het rioolrecht. "Een verhoging met 9 procent is bijna niet meer te verkopen. Hoe lang willen we als raad de 100 procent kostendekking handhaven?" vroeg Knoester. Wethouder 't Hoen gaf het antwoord: "Kostendekkendheid is een kader dat de raad gesteld heeft." Ze gaf tussen de bedrijven door ook aan dat Oostflakkee geen gelden heeft uitstaan bij IJslandse banken.
Sinterklaas
Besluiten over de begroting deed de gemeenteraad nog niet. Dat gebeurt op 13 november. Dan komt ook de motie van de PvdA op tafel om burgers met lage inkomens (tot 120 procent van het minimum) een toelage van 50 euro te geven met het oog op Sinterklaas en Kerst. Die motie zal het wel halen, want vrijwel alle andere fracties spraken hun sympathie erover uit.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's