Natuurgebieden Kwade Hoek en Volgerland leveren zand en grond voor dijkversterking
* Natuur levert bijdrage aan versterking Noordzeekust *
GOEDEREEDE - Aan de Noordzeekust van de Kop van Goeree gonst het momenteel van de activiteiten. Bij het Flaauwe Werk aan het noorderstrand is men druk bezig met de in het najaar van vorig jaar gestarte dijkverzwaring. Inmiddels blijkt dat deze werkzaamheden niet alleen zal leiden tot een stevige waterkering bij het Flaauwe Werk, maar dat het werk ook een forse impuls geeft aan de ontwikkeling van zoute natuur in de Kwade Hoek.
Het Flaauwe Werk, een gedeelte van het strand aan de noordkant van Ouddorp, bleek na onderzoek één van de ‘zwakke schakels' in de Nederlandse kust te zijn. Met het oog op de zeespiegelstijging is het nodig dat de zeewering bij het Flaauwe Werk versterkt wordt. Momenteel is men bezig om dit karwei - dat in november van dit jaar dient te zijn afgerond - uit te voeren. Aannemer Ooms Construction bv is druk in de weer met de werkzaamheden in het Ouddorpse kustgebied. Uiteindelijk zal de huidige dijk, die bekleed is met asfalt, zo’n drie tot zes meter worden verhoogd en worden versterkt met een dertig meter brede binnendijk. Hiervoor is tussen de 300.000 en 400.000 m ’ zand nodig. Het totaal wordt op een natuurlijke manier ‘verpakt en aangekleed' in een “duinachtige jas”, aldus Natuurmonumenten. Gaandeweg de planvorming
Gaandeweg de planvorming voor het project bleek dat het benodigde zand vrijwel allemaal in de buurt te vinden zou zijn. Een deel van het zand komt uit het natuurgebied de Kwade Hoek. Wie in deze wintermaanden een strandwandeling onderneemt zal getuige zijn van een enorme bedrijvigheid op het doorgaans in dit jaargetij rustige strand. Met groot materieel wordt er zand vanuit de Kwade Hoek richting het Flaauwe Werk aangevoerd, door grote dumpers. Een mooie bijkomstigheid is dat deze zandwagens niet van de openbare weg gebruik behoeven te maken en snel via het strand heen en weer kunnen rijden.
Stuifduinen
Nu zal het niet zoveel voorkomen dat er groot materieel wordt ingezet in een bestaand natuurgebied van Natuurmonumenten, maar in dit geval zal het zeker winst voor de natuur opleveren, want de ongeveer100.000 m3 zand voor het project aan het Flaauwe Werk is afkomstig van de zogenaamde stuifduinen in de Kwade Hoek. Deze stuifduinen zijn - tegelijk met het huidige natuurgebied - ontstaan aan de zeekant van De Kwade Hoek, na de aanleg van de Deltawerken. In dit jonge landschap’ ontstonden door de jaren heen eerst kleine duintjes. Geholpen door de aanplanting van helm en stuifschermen zijn er langzamerhand kunstmatige dijklichamen gevormd. Achter de grootste stuifdijk is een vlakte ontstaan die bij hoog water regelmatig vol en weer leegloopt. Natuurmonumenten, de beheerder van het gebied, heeft besloten om deze dijk’ op verschillende plaatsen door te graven. Het onderbreken van deze stuifdijk heeft volgens Natuurmonumenten het doel om de zilte natuur in het achterliggende gebied te versterken want door deze openingen zal het zeewater bij hoog water veel meer de ruimte krijgen in het gebied en “wordt de natuurlijke dynamiek versterkt en krijgen zeldzame zilte flora en fauna meer kans”, aldus Natuurmonumenten.
Broedseizoen
Het werk in het duin bij de Kwade Hoek is gestart op 7 januari en wordt vóór het broedseizoen afgerond. Dit betekent dus dat in deze maanden groot materieel over het strand rijdt en graafmachines aan het werk zijn in de Kwade Hoek. Er wordt in de uitvoering rekening gehouden met aanwezige beschermde soorten zoals de blauwe zeedistel, de gebieden waar deze plant voorkomt zijn gemarkeerd en zullen door de graafmachines dan ook met rust worden gelaten. Verder zijn er geen bijzondere natuurwaarden in de uitvoeringsperiode die het werk kunnen bemoeilijken. Het vergraven van het stuifduin op de Kwade Hoek heeft geen gevolgen voor de veiligheid tegen overstromingen vanuit zee omdat de primaire waterkering verder landinwaarts ligt. Dit is getoetst door het Waterschap.
Volgerland Een ander deel van de beno
Een ander deel van de benodigde grond voor het project aan het Flaauwe Werk zal gehaald worden uit het Volgerland. Dit natuurontwikkelingsgebied ligt net onder de vuurtoren van Ouddorp. Hier is men bezig om een 90 ha grote voormalige strandpolder te ontwikkelen tot natuurgebied. Bouw- en grasland wordt omgevormd tot vochtige natte graslanden met een hoger grondwaterpeil. Bij de ontwikkeling van dit project komt ook veel grond en zand vrij. Volgende maand zal men beginnen om dit vrijkomende zand te transporteren naar het Flaauwe Werk. De combinatie van de twee grondsoorten kan goed worden benut bij het versterken van de zeewering en heeft economische voordelen voor zow’el het veiligheidsproject als de twee natuurprojecten. Volgens Natuurmonumen
Volgens Natuurmonumenten zijn er geen belemmeringen om het veiligheidsproject (zwakke schakel) het Flaauwe Werk te combineren met de twee natuurprojecten (Volgerland en herstel dynamiek Kwade Hoek).
Volgens de betrokkenen is het economisch aantrekkelijk om grond uit de onmiddellijke omgeving te benutten; voor Natuurmonumenten en Dienst Landelijk Gebied die het Volgerland zal inrichten, is dit een goede kans om tw’ee projecten gecombineerd in één keer uit te voeren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 2008
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 2008
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's