Oud-wethouder Lokker blikt met gemengde gevoelens en 'moegestreden' terug
'CDA was onberekenbare coalitiepartner'
OUDDORP Nu deze raadsperiode het einde nadert kunnen bestuurders, raadsleden en kiezers als ze dat willen langzamerhand de balans gaan opmaken van de afgelopen drie en een halfjaar. Over het algemeen levert een terugblik bij de eilandelijke gemeenten weinig opzienbarende zaken op. In de gemeente Goedereede ligt dit toch anders: zij nadert het eind van een raadsperiode waarin wel het een en ander is gepasseerd. Maar liefst drie burgemeesters hebben er in die periode de ambtsketen gedragen, twee raadsleden stapten tussentijds op en twee wethouders gaven te kennen het politieke bedrijf voortijdig te willen verlaten. Wat is er toch aan de hand in de meest westelijke gemeente van het eiland? In een gesprek met de kortgeleden afgetreden wethouder Adrie Lokker proberen we een antwoord op deze vraag te vinden.
uim drie weken geleden maakte wethouder Adrie Lokker bekend dat hij zijn ambt neerlegt. Met zijn besluit werd er weer een hoofdstuk afgesloten in een roerige bestuurlijke periode van de gemeente Goedereede. In de kwestie rondom de ondertekening van de Vermogensverklaring van de UFA sneuvelde twee jaar geleden wethouder P.T. Grinwis en een halfjaar later trok burgemeester C. Sinke zijn conclusies en trad af Op 24 oktober jl. trad Adrie Lokker om geheel andere reden af. Officieel maakte de gemeente in een persbericht bekend dat Lokker meer tijd wilde hebben voor zijn gezin en voor zijn ambt als ouderling van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp. Maar er bleek meer achter het vertrek van Lokker te zitten. In een gesprek met het Reformatorisch Dagblad liet Lokker weten dat hij een ophanden zijnde motie van afkeuring niet wilde afwachten en de eer aan zichzelf liet. We bezochten Adrie Lokker in zijn woning
We bezochten Adrie Lokker in zijn woning te Ouddorp en dachten daar een mopperende gefrustreerde exwethouder 'achter de geraniums' aan te treffen. Dit vermoeden bleek niet bevestigd te worden. Lokker die nu 'werkeloos' thuis zit geeft aan dat "je nu pas beseft hoeveel tijd er in het wethouderschap ging zitten". Opgeheven hoofd
Opgeheven hoofd
Lokker verzekert dat hij met opgeheven hoofd de politieke arena heeft verlaten. "Bij mijn aftreden was geen sprake van een schandaal of iets dergelijks. Ik wist wel dat er een motie van afkeuring was opgesteld. En er bereikten mij signalen dat coalitiegenoot het CDA deze motie wel eens zou kunnen ondersteunen. Het zou dom zijn om die motie dan af te wachten". Is Lokker dan toch één van de 'angstige bestuurders', waarvan hij in een eerder interview in Eilanden Nieuws te kennen gaf een afkeer te hebben? "Nee, mijn aftreden heeft niets met angst te maken. Ik ben nooit angstig geweest, maar ik was moegestreden. Ik heb maanden geprobeerd om de raad uit te leggen hoe het precies zat, maar als iemand iets niet begrijpt dan kun je dat uitleggen, maar als iemand iets niet wil begrijpen, dan wordt het moeilijk om ooit nog iets uit te leggen. Vooral geestelijk was ik moe en ik zei bij mezelf ik kan het niet meer, ik dóe het niet meer en ik wfl het niet meer...!"
Lokker had van de drie Goereese wethouders wel de meest omvangrijke portefeuille: Ruimtelijke Ontwikkeling en alles wat met woningbouw en nieuwe ontwikkelingen op bouwkundig gebied in de gemeente te maken had viel onder de verantwoording van Lokker. De laatste jaren bleek dat er heel veel plannen werden gemaakt voor nieuwe woningbouwprojecten, maar dat het heel lang duurde voordat de eerste spa de grond in ging. Volgens Lokker kwam dit door de lange tijd die de planologische procedures nu eenmaal vereisen. De Goereese gemeenteraad was hier niet van overtuigd en keer op keer werd Lokker verweten dat hij niet actief genoeg was bij het ontwikkelen van plannen voor bijvoorbeeld nieuwe woningbouwprojecten. Zelfs door zijn eigen achterban werd hij soms in het openbaar tot meer spoed aangemaand. "Keer op keer nam ik er alle tijd voor om uit te leggen dat wij ons aan de procedures moeten houden, maar op een gegeven moment was de maat vol..."
Woonvisie
Bij verschillende gelegenheden werd Lokker gewezen op het vermeende feit dat in andere gemeenten alles sneller zou gaan en dat bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een eilandelijke woonvisie vanuit Goedereede maar weinig actie werd ondernomen. Volgens Lokker bleek de totstandkoming van deze eilandelijke woonvisie een moeizame klus te zijn geweest. Uit deze woonvisie bleek dat bijvoorbeeld de gemeente Goedereede vanwege de provinciale regelgeving tot 2010 maar weinig méér kon bouwen. "Het was zeker niet het geval, zoals soms gesuggereerd werd, dat andere gemeenten maar raak konden bouwen. Het oude contingentenverhaal uit het streekplan werd alleen maar in een nieuwe jasje gestoken", aldus Lokker. Begin mei dit jaar was er bij het ISGO een voorlichtingsavond voor de gemeenteraden waarbij de raadsleden werden bijgepraat over de nieuwe partiële herziening van het streekplan en kwam ook de woonvisie ter sprake. "Tijdens die bijeenkomst werd de opmerking gemaakt dat drie gemeenten op GoereeOverflakkee hun woonvisie al gereed hadden, maar dat alleen de gemeente Goedereede de zaak nog niet voor elkaar had. Dit was absoluut niet waar. Wij waren net zover als de andere gemeenten. Er werd deze avond de indruk gewekt dat in Goedereede niets gebeurde. De andere aanwezige bestuurders en de functionarissen van het ISGO weerspraken deze beweringen niet. De Goereese raadsleden waren op het verkeerde been gezet en van toen af aan namen de vragen aan het college toe en bleek er weinig vertrouwen meer in mijn persoon te zijn", aldus Lokker. Hij wijst erop dat het samenstellen van een eilandelijke woonvisie een moeilijke klus voor het ISGO is geweest die veel verwarring heeft geschapen. "Achteraf vraag ik me wel eens af of het niet beter was geweest dat hiervoor een goed adviesbureau was ingeschakeld".
Zuur
"Jammer vind ik het dat in die tijd niemand van de fractievoorzitters op mijn kamer is geweest en eens heeft gevraagd hoe het nu werkelijk zat", verzucht Lokker. "Inmiddels is tijdens een commissievergadering gebleken dat Goedereede net zo ver is als de andere gemeenten bij het ontwikkelen \an een woonvisie, welke later is omgezet in een contourenvisie. Ook bleek dat ik geen informatie heb achtergehouden. Het is zuur (Jat het mede de aanleiding moest zijn voor mijn vertrek. Maanden ben ik bezig geweest om de raad uitleg te geven, maar men wilde het niet begrijpen". Het Verenigd Gemeente Belang en in haar kielzog de andere oppositiepartijen hebben de wethouder steeds op /ijn vermeend falen gewezen, nu is dat van een nietcoalitiepartij wel te begrijpen. Maar hoe zat het met de coalitiepartners: het CDA en de PvdA en zijn eigen partij de SGP? Was Lokker eigenlijk geen eenzaam bestuurder? Lokker bevestigt dat hij zich wel eens eenzaam heeft gevoeld, en dat kwam niet alleen door de invoering van het dualisme, waarbij de wethouder verder van de raad af kwam te staan. De eenzaamheid betrof ook de coalitie. Jils je een stevige coalitie had gehad, zou ik met zijn afgetreden. Maar deze coalitie is niet op een stevige basis aan het werk gegaan. Het blijkt dat we het CDA bij de coahtievorming pijn hebben gedaan en dat is tijdens de gehele periode blijven zitten, want het CDA heeft zich laten kennen als een onberekenbare coalitiepartner". Als bewijzen noemt Lokker de houding van de christendemocraten bij het vertrek van wethouder Peter Grinwis. De SGP heeft Grinwis altijd gesteund, maar het CDA liet hem vallen". Ook bij de kwestie rond het vertrek van wethouder Lokker heeft het onberekenbare van het CDA een rol gespeeld. "De afspraken met de oppositie rondom de motie van afkeuring waren volgens mij al zover dat er voor het CDA geen weg terug meer was". En toen dit duidelijk werd, heb ik besloten om af te treden". Hoewel ze ons later wel hebben verzekerd dat ze niet voor die motie zouden stemmen en ik niet had hoeven op te stappen, heeft alles te niaken met de komende verkiezingen, aldus Lokker. Kntisch is Lokker niet alleen naar het CDA.
Kntisch is Lokker niet alleen naar het CDA. Ook naar zijn eigen SGPmannenbroeders. "De fractie van de SGP is mij wel wat te afwachtend geweest. Te weinig heb ik de steun ervaren van de fractie als ik kritiek kreeg uit de raad. Dat is me wel een beetje tegengevallen. Ondanks dat ze wisten dat de kritiek niet terecht was".
Rcuid die haar zegeningen niet telt
In gesprek met Lokker blijkt dat hij niet zo te spreken is over het optreden van de gemeenteraad van Goedereede. "Als ik ze een cijfer zou moeten geven zou het een mager zesje worden. Over het algemeen wordt er alleen maar geklaagd en aan hun kaderstellende taak komen ze niet of nauwelijks toe. Het is een raad die haar zegeningen met telt, want er zijn in de afgelopen periode al heel veel dingen van het collegeprogramma verwezenlijkt". Lokker noemt hierbij een groot aantal plannen dat door het college is gerealiseerd en geeft aan dat de gemeente meer woningen heeft gebouwd dan het streekplan toestaat. "Ik denk dan: raad, zit niet constant te vitten en kritiek te leveren!" Lof heeft hij wel voor de raad toen deze kortgeleden een amendement indiende tijdens de behandeling van het accommodatiebeleid. "Hoewel de kaders heel slecht waren die ze had gesteld, hebben ze dit op tijd weer recht getrokken". Ondanks dat soms wel eens werd gesugge
Ondanks dat soms wel eens werd gesuggereerd dat er te weinig 'werk uit zijn handen kwam' geeft Lokker aan dat hij juist érg ambitieus is. "Mijn portefeuille was zeer omvangrijk en mijn ambities waren hoog... voor sommigen te hoog. Ik wilde ontzettend veel maar de ambtelijke capaciteit was daar met op afgestemd. Dit zorgde ervoor dat mijn functioneren ook in het college niet altijd gemakkelijk was. Als je veel wilt dan is men het niet altijd met je eens!"
Combinatie van ambten
In het voorjaar gaf Lokker aan dat hij nog wel een periode als wethouder beschikbaar zou zijn. "Dit was nog voor het gezeur over de regionale contourenvisie. Inmiddels heb ik ook gemerkt dat het ambt van wethouder en ouderling moeilijk te combineren is. Maar zeker na wat er is gepasseerd, kies ik toch voor het ouderlingschap van de Hersteld Hervormde Gemeente, want dit gevoel ik als een roeping. Ook heeft het feit meegespeeld dat ik deze zomer weer ben getrouwd".
Is de politiek nu voor Lokker voorgoed voorbij? "Er is niet veel keus meer Tot mijn verbazing stond ik niet meer op de lijst van de SGP, zag ik. Men zegt dat ik het zelf heb aangegeven, maar daar is mij niets van bekend. Op een eerder tijdstip heb ik wel aangegeven dat ik niet meer als raadslid zou terugkomen, maar een wethouderspost zou ik dan nog wel willen". Maar dit is door mijn beslissing inmiddels achterhaald. Lokker vraagt zich overigens wel af of er straks na de raadsverkiezingen in Goedereede nog wel ruimte is voor een SGPwethouder. "Ik ben ervan overtuigd dat er achter de schermen aan gewerkt wordt om een coalitie te vormen zonder de SGP, want men wil wel eens een poosje van de machtspositie van de SGP af, zo zegt men".
Zou het voor de partij dan niet beter zijn om een periode in de oppositie te gaan? "In ieder geval had de SGP tot aan de verkiezingen in maart 2006 buiten het college kunnen blijven. De partij had dan alle ruimte gehad voor het voeren van oppositie en het laten doorklinken van een stevig principieel geluid in de gemeenteraad, wat ik de laatste jaren heb gemist. Ze zouden frank en vrij, zonder eigen wethouder, kunnen zeggen wat ze nu kwijt willen in de raad. Volgens mij hebben ze tijdens mijn wethouderschap wel eens dingen niet gezegd die ze anders wel hadden gezegd. Als oppositiepartij zouden ze daar zeker tot de verkiezingen alle ruimte voor hebben gehad." De keuze van de SGP voor Admiraal als wethouder vindt Lokker een 'zwaktebod'. "Ze hadden beter een kandidaat in eigen huis kunnen zoeken. Ik zou dan altijd bereid zijn geweest om hem te ondersteunen". Graag had Lokker zijn diensten nog aan zijn partij aangeboden, maar hij heeft weinig reacties op zijn aftreden gekregen uit de SGPkring. "Ik voel me toch een beetje buiten de SGP gezet".
Politiek vies?
Als Lokker terugkijkt op zijn politieke loopbaan wil hij toch niet beweren dat het bedrijven van politiek 'vies' is, hoewel het wel eens vuile handen geeft. Wel noemt hij politiek 'bijzonder' en sommige dingen zijn voor hem niet altijd goed te begrijpen. Hij legt uit: "Als je ziet dat wij wethouder Grinwis tijdens de vonge crisis door dik en dun gesteund hebben, dan valt het tegen dat het VGB van de contourenvisie een speerpunt heeft gemaakt in hun strijd tegen mij als wethouder. Maar dat is ook de ongelijke strijd: een raadslid kan alles roepen, maar voor een wethouder is dit niet verstandig".
Lokker buiten de politiek... Gaat hij het 'bedrijf' missen? "Nee, de politiek zal ik niet missen, maar wél de ambtenaren, waarmee ik heel fijn heb samengewerkt. Ook de contacten met collegabestuurders zal ik best wel missen". Verder prijst hij ook de contacten met de provincie en in dit verband waarschuwt hij voor het gedrag van VVDraadslid Van der Meer, die kortgeleden gedeputeerde Van der Sar van rancune beschuldigde. "Dit is zeer onverstandig, want als gemeente hebben wij de provincie nodig en ook omgekeerd!"
Verdrukking
Oudwethouder Lokker, niet gefrustreerd thuis dus. Maar wel veel ervaringen rijker en misschien wat illusies armer. "Ik beleef in het ambt van ouderling meer vreugde en hoop me daar ook volledig voor in te zetten. En tijdens de tegenstand die soms in de politiek werd ervaren, mocht ik kracht uit mijn geloof putten. De christelijke politiek staat onder druk en dat is niet vreemd. Als we voor Zijn Naam uitkomen zal er altijd tegenstand zijn, want in de Bijbel staat dat je dan in de wereld verdrukking zult hebben. Maar gelukkig staat er ook: 'Hebt goede moed. Ik heb de wereld overwonnen! En in Christus zijn we meer dan overwinnaars'. Dat we elkaar mogen vertroosten met deze woorden."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 november 2005
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 november 2005
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's