Reactie op schrijven van dr. Huisman
INGEZONDEN:
Geachte redaktie. Naar aanleiding van het schrijven
Naar aanleiding van het schrijven van dhr. K. J. Huisman te Melissant in uw uitgave van 8-2-'72 gaarne het volgende.
Dhr. Huisman heeft de zaken rondom de Kleistee zeer objectief weten te behandelen. Daarbij verliest dhr. Huisman geenszins de realiteit uit het oog, dat er bij de waterwinning voor onze bevolking bepaalde offers zullen moeten worden gebracht. Als waarachtig natuurliefhebber vraagt dhr., Huisman dan ook om een voorzichtig beleid.
Een beleid dat er op gericht is het geringe natuurschoon, -wat wij op Goeree - Overflakkee nog over hebben, te behouden!
Staan wij nu, een werkelijk algemene zaak dienende, voor een moeilijke beslissing? Het is nu met de Kleistee zo gesteld, dat ze niet meer in particuliere handen is. En als we weten met welk doel dat gebied in Ouddorp is aangekocht, dan is de eerste winst in elk geval deze, dat er op dat ganse terrein met geen enkel soort vergif zal mogen of kunnen worden gewerkt!
Hoe treurig liggen b.v. reeds jaren achtereen op Flakkee de sloten er bij? Ik wist soms niet wat ik zag, toen ik in '69 voor meetwerkzaamheden bij de Ned. Heide Mij rondom Ouddorp talloze sloten aanschouwde zonder enig leven! De doodgesproeide Lisdodde had zelfs aan de voet geen groen meer, de Gele Lis, welke juist bij Ouddorp zo veel voorkwam, was veranderd in een stroachtig geheel, zonder kleur en natuurlijk zonder hun mooie bloemen. Ik weet, dat dhr. Huisman ze kent en verder de gehele inheemse plantengroei van onze streek. De cultuurmens is begonnen om woeste vlakten te ontginnen om deze voor zichzelf in cultuur te brengen. Aanvankelijk was dat niet erg. De teelten welke werden toegepast bleven nog in natuurlijke omstandigheden groeien. Later kregen we de perceelsvergroting te zien hoofdzakelijk een gevolg van drainage van de grond. Weer later kregen hele polders door de toegepaste ruilverkaveling een strikt zakelijke perceelsindeling. Dat ging opnieuw gepaard met enorme verliezen aan vrije stukken natuurschoon. Neem b.v. de Onwaardkreek tussen Dirksland en Sommelsdijk waarin men 10 jaar geleden de paling nog kon zien kronkelen. Helaas ze is gedempt
Ja, wat vond men daar nog meer. Als kleine jongen moest ik in die omgeving eens een aantal koeien hoeden. En dat was precies in de meimaand!! Tot op heden groeit er zoveel dat het het beste valt samen te vatten van de Kleine Veldkers tot het Stj Jacobskruiskruid. Hoe blij waren we niet met de aankoop
Hoe blij waren we niet met de aankoop door Staatsbosbeheer van de St. Christoffeldijk, in de volksmond de Poldersedijk genoemd. Eindelijk waren we zover. Het behoud van het weinige natuurschoon leek verzekerd. En wat gaat er gebeuren? Ja, al weer een nieuwe weg aanleggen dwars door het allermooiste gedeelte van midden Flakkee heen! Dat zal het landschap niet alleen ontluisteren, maar hela stukken birmendijken gaan voor goed verloren. Juist onze binnendijken houden onze flora nog in stand.
Jaren geleden pleitte ik als natuurliefhebber, ook in Uw blad geachte redaktie, voor deze binnendijken om ze gewoon aan de natuur te laten. Wat zagen we echter verschenen najaar bij Goedereede? Weg weer een dijk! Een dijk die nota bene aan flora was geïnventariseerd door de heer P. Vroegindeweij, ook een! waarachtig natuurliefhebber. We stonden machteloos, kijk maar naar de resultaten van het verval! Ook de Punt van Goeree heeft het moeten ontgelden.
Voorts bleek slechts enige dagen nodig om een groot stuk gorsland langs het Haringvliet om te ploegen. Wat ging daarmee ook niet verloren? Bovendien gaat het spuiten met chemische middelen ongebre'deld door. Men neemt niet eens de moeite om verpakkingsmateriaal onschadelijk te maken. Gooi maar neer. „Wie dan leeft, wie dan zorgt", lijkt wel een' stelregel. Het is ontstellend ook t.a.v. het neersmijten van allerlei afval. Moet ik nu voor de grijpgrage draglines gaan zitten als ze over enige jaren komen om het Panksdijkje te egaliseren? Of de boer opgaan met het verzoek geen dreven, weg of slootkanten meer te bespuiten? Het zijn mderdaad de boeren die voor ons leefmilieu ontzaglijk veel kunnen doen, door alleen maar wat te laten. Wiet meer spuiten langs dijken', wegen en sloten, waar geen ekonimische nadelen aan verbonden zijn. Toch ben ik er van overtuigd dat ons landschap aanstaande groeiseizoen opnieuw een on werkelijk en foeilelijk gezicht zal gaan vertonen.
Sloten zonder rlet-'begroeiing, water zonder vis. Zo zal het met de KIe'stee gelukkig niet gaan. De bezorgdheid van de natuurliefhebbers is begrijpelijk. De praktijk drukt ons met de neus op de feiten. In onze streek moeten de natuurliefhebbers de koppen' bij elkaar steken oim verdere, onherstelbare verliezen tegen te gaan. Ik ben er echter bij voorbaat voor de heer Huisman en alle andere natuurvrienden voUedig op gerust dat zij op de Kleistee niet zullen worden geweerd en eventuele adviezen dankbaar zullen worden aanvaard! Met veel dank aan de redaktie.
D. Hoogzand, Sommelsdijk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 februari 1972
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 februari 1972
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's