Buitenland
I ' De Sovjet Unie heeft geantwoord op de nota's van Amerika, Engeland en Frankrijk.
Zij is de mening toegedaan, dat de Westelijke landen nu geen enkele reden meer hebben om het houden van een bespreking .rllit te stellen. Onomwonden zegt zij, dat de herbewapening van Duitsland niet anders is dan agressie te gen het Oosten.
Wanneer eenmaal de Duitsers weer in legerverband.'^ijn georganiseerd en de West-Duitse industrie geheel is ingeschakeld voor het produceren van wapens aangevuld met de zendingen uit Amerika, kan het niet anders de bedoeling zijn, dan een nieuwe oorlog te ontketenen.
Rusland denkt er niet over deze wederopbouw van het Duitse leger, aaugevuld met andere landen werkeloos gade te slaan.
De Westerse landen trachten niet dan tijd te winnen voor hun plannen, waaraan Rusland niet mag toegeven.
Weigeren de Westerse landen een bespreking met Rusland te houden, die ten doel heeft nog een laatste poging te wagen tot het behoud van de vrede, dan zijn de consequenties voor deze regeringen.
Rusland ziet in de huidige Duitse politiek geen ander streven, dan dat de leiders weer pogen een eigen militair apparaat te krijgen en er naar streven, het Duitse militarisme te doen herleven. . •
Van Franse zijde is men nog al wat gesclTOkken over de toon van deze laatste nota.
Men zegt dat wel is waar Rusland de deur nog niet gesloten heeft, doch dat het niet veel scheelt. Zij staat slechts op een kiertje.
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken heeft naar aanleiding van het Russische antwoord gezegd, dat er nog verschillende onduidelijkheden zijn, die eerst opheldering behoeven, voor dat Amerika besluit ter conferentie te gaEin.
Het zenden van een nieuwe nota, hoe langdradig deze gang van zaken ook wordt, is om die reden niet te vermijden.
Engeland Minister Churchill maakt het de Labour regering niet gemakkelijk. Woensdagavond heeft hij een motie van wantrouwen ingediend tegen de nationalisatie van de ijzer- en staalindustrie.
Hij heeft deze indiening als volgt gemotiveerd. Op het ogenblik is er een dreigend oorlogsgevaar en moet alles wórden beproefd om het produceren van wapens uit te breiden.
De nationalisatie van de ijzer- en staalindustrie zal ontegenzeggelijk remmend werken'o^) de productie, hetgeen tot schade is van het land alsmede de verplichtingiérl die Engeland op zich genomen heeft.
Het is een vaststaand feit, dat wanneer nieuwe verkiezingen gehouden worden, Labour verslagen zal worden en daarom verzocht hij de regering het invoeren van de wet uit te stellen tot na de verkiezingen.
Minister Strauss zei, dat Churchill 'nu deze gelegenheid te baat nam in verband met het heersen van de griep en hij daardoor hoopte op een groter aantal ziektegevallen dan normaal. Met 308 tegen 298 stemmen is de motie Churchill verworpen.
Zeven liberalen stemden voor de nationalisatie der ijzer- en staalindustrie. Hadden zij tegen gestemd, dan zou de Labourregering ten val zijn gebracht. Donderdagmiddag of -avond begint het spel opnieuw. Het vleesrantsoen, dat in Engeland weer is verlaagd, kan niet de goedkeuring der conservatieven wegdragen.
Zij wijten dit aan een verkeerd beleid van de regering.
Churchill heeft hierover een nieuwe motie van wantrouwen ingediend.
TSjecho - Slowakije Het schijnt in Tsjecho-Slowakije niet goed te gaan.
Door de communisten worden zuiveringsacties gehouden, die de hoogste functionarissen treffen. Clementis de vroegere minister van buitenlandse zaken is gevlucht.
Mag men de Weense correspondent van de Daily Telegraph geloven, dan zou hij naar Joego-Slavië zijn gevlucht, en aan Maarschalk Tito om asyl hebben gevraagd.
Verder zouden Dolansky, hoofd van het vijfjarenplan en Nosek, minister van Binnenlandse zaken, reeds als gevaarlijk zijn gearresteerd. Ook spreekt men dat Gottwald, de
Ook spreekt men dat Gottwald, de president onder politie-toezicht is gesteld of mogelijk ook reeds is gevangen genomen.
Een zelfde lot wacht Gregor, de huidige minister van binnenlandse zaken.
De ooKsaak moet zijn, dat deze personen zich niet konden verenigen met verschillende Russische voorstellen en hiertegen bezwaren hebben gemaakt.
Het inbrengen van bezwaren en het bezitten van een eigen mening schijnt als staatsgevaarlijk te worden beschouwd.
Voor het Tsjechische volk, dat altijd zeer vrijheidslievend is geweest, moet deze gang van zaken wel zeer teleurstellend zijn. Korea
Het oorlogsbeeld heeft zich in de laatste weken weer geheel gewijzigd. De troepen der Verbonden Naties zijn
De troepen der Verbonden Naties zijn voortdurend in de aanval en maken gestadig nieuwe vorderingen.
Zij schijnen dit op zeer voorzichtige wijze te doen, teneinde hun manschappen zoveel als mogelijk is te sparen. Er zijn aan de Oostkust reeds speerpunten, die de SSe breedtegraad tot op 50 km zijn genaderd.
De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel is tijdens het schrijven van dit overzicht wel is waar nog in Chinese handen, doch de val kan iedere dag worden verwacht.
De Amerikanen drijven de Chinezen hoe langer hoe meer terug naar de rivier de Han. Momenteel ligt deze rivier nog dicht,
Momenteel ligt deze rivier nog dicht, doch de dooi kan iedere dag intreden, waardoor de Chinezen in grote moeite komen.
Kunnen zij over de thans dichtgevroren rivier niet meer terug, dan zitten zij in de val en moeten zich overgeven of een terugtocht met grote verliezen riskeren. Het schijnt, dat de luchtmacht weer
Het schijnt, dat de luchtmacht weer meer effectief aan de strijd kan deelnemen, waardoor de verbonden troepen zeer worden gesteund bij hun opmars.
Ook het feit dat de depots en aanvoerwegen regelmatig onder vuur worden genomen, is voor de Chinezen een grote handicap.
Het initiatief is nu weer over de gehele linie aan de Amerikanen, die daardoor hun posities zeer hebben verbeterd en veilig stellen.
Reeds nu duikt het vraagstuk der 3Se breedtegraad opnieuw op.
Van Australische zijde is reeds het verzoek binnengekomen aan generaal Mac Arthur opdracht te geven, bij de 38e breedtegraad halt te houden.
Deze aangelegenheid zal thans een heel moeilijke kwestie zijn voor de Verenigde Naties, wanneer China volhardt in haar weigering om over het staken van het vuren te onderhandelen.
Strategisch is het zeer onjuist om een vijand die zich terugtrekt en derhalve steeds in een ongunstige positie komt te verkeren bij een bepaalde grens niet verder te achtervolgen en gelegenheid te geven te hergroeperen. Omdat Mac Arthur de Chinese basis in Mandsjoerije niet mocht aanvallen, is dit een der oorzaken geweest van het mislukken van zijn Kerst-offensief. Zullen de verbonden troepen nu eenzelfde geval opnieuw gaan riskeren?
Veemarkt te rotterdam
Maandag 5 en Dinsdag 6 Febr. werden op de veemarkten aangevoerd in totaal 6494 dieren t.w.: 1683 vette koeien en ossen; 1484 gebruiksvee, 33 vette-, 144 gras- en 1475 nuchtere kalveren; 921 varkens, 392 biggen, 199 paarden, 7 veulens, 68 schapen en lammeren en 89 bokken en geiten. Prijs per kg in A Ie, 2e en 3e kwaliteit:
Vette koeien 2.30—2.60, 2.—2.25 en 1.90—2.—; vette kalveren 2.50—2.80; 2.10—2.40 en 2.—2.20; varkens 1.69, 1.65 en 1.57; slachtpaarden 1.90, 1.80 en 1.70. Prijzen per stuk: graskalveren ƒ 310,
Prijzen per stuk: graskalveren ƒ 310, ƒ 210, ƒ 180, nuchtere kalveren ƒ 52, ƒ 45, ƒ 42, biggen f 35, ƒ 30, ƒ 25, schapen ƒ 150, ƒ 120, $ 80, lammeren ƒ 125, ƒ 100, ƒ 80, kalf- en-of melkkoeien ƒ 1000 ƒ 800, ƒ 675, vare koeien ƒ 550, ƒ 500, ƒ 450, vaarzen ƒ 450, ƒ 400, ƒ 325. Overzicht: vette koeien aanvoer als vorige week, handel traag, prijzen als vorige week.
Vette kalveren aanvoer gewoon, handel tamelijk, prijzen iets lager; graskalveren aanvoer iets lager, handel lui, prijzen niet geheel prijshoudend; nuchtere kalveren ruimer, handel kalm, prijzen best en onveranderd, verder iets lager, biggen aanvoer matig, handel traag, prijzen als vorige week, schapen/lammeren aanvoer korter, handel stug, prijzen iets stijver in prijs, kalf- en melkkoeien aanvoer iets ruimer, handel kalm, prijzen prijshoudend, vare koeien aanvoer als vorige week, handel stil, prijzen prijs houdend, vaarzen en pinken aanvoer iets groter, handel flauw prijzen onveranderd.
ETTENSE VEEMARKT Etten en Leur, 7 Febr. 1951. — De aanvoer op de veemarkt bedroeg: 266 stuks: waarvan 112 runderen, 1 paard en 113 biggen. De aanvoer van runderen was ruimer
De aanvoer van runderen was ruimer met levendige handel en staande prijzen. In biggen was er kalme handel met
In biggen was er kalme handel met ruime aanvoer en de prijzen vrijwel onveranderd. De belangstelling was groot.
De belangstelling was groot. Prijzen: kalf koeien ƒ 500—875; kalfvaarzen ƒ 500—800; pinken ƒ 300—500; guste koeien ƒ 450—700; graskalveren ƒ 100—200 paarden ƒ 400—700; biggen ƒ 30—50; lopers ƒ 50i—80; vette koeien ƒ 2.—2.50 per kilo geslacht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's