Buitenland
Ue herfstperiode kan voor een oor logvoering vaak zeer ongimstig weer opleveren waardoor de gevechtshandelingen erg worden geremd. Daardoor krijgt mlen dan van die wek(sn of maanden, waarin schijnbaar een stilstand is ingetreden. Jki werkelijkheid is dit vaak niet het geval. Er kan 'menigmaal heel hard gevochten worden, doch door de ongunstige weersomstandigheden, belet ó£ het weer óf het ten'ein een krachtig doorstooten, waardoor grootere' successen uitblijven. In zulk een periode bevinden wij ons nu. Groote wijzigingen hebbfen aan dé fronten öi de afgeloopen week niet pl*ats gehad, terwijl ook op politiek gebied', zich niet zulke ingrijpende gebeurtenissen hebben voorgedaan.
JAPAN
Op een vraag in het 'Lagerhuis of de Engelsche regeering bereid was de ver liezen van Japan te publiceeren heeft minister CJhurchill geantwoord dat hij hier over eerst met Atnerika overleg moest plegen. De groote vraag is, of een volledige publicatie thans mCj. het oog op de strijd, w(enschelijk is.
Het schijnt, dat de Japannezen, nu de Amerikanen zoo dicht het moeder, land naderen, Tdet zeer groote verbetenlieid vechten en alles in het werk stellen om hen e/en halt toe te roepen. De Amerikaansche minister van Marine heeft medegedeeld, dat de productie der vhegtuigfabrieken in Japan aanmerkelijlt gestegen is. Enkele malen zijn de Amerikanen op heftige tegenstand in de lucht gestooten (en zij moeten er op rekenen^ dat deze nog zal toenemen.
Vier Japansche transportvliegtuigen hebben het gewaagd op het vliegveld van het eiland Leyte te landen. Ernstige schade werd aan het veld en aan de gebouwten toegebracht.
De Japansche vloot heeft in de strijd om Leyte 6 torpedobooten, 1 kruiser en 5 transportschepen tot zinken geta'aciit.
De Ainerikanen hebben de hoofdstad van Japan, Tokio, eenige m.alen gebombardeerd. De eerste miaal had het l)onibardem|enb plaats met 70 vliegtuigen, wlelke van een hoogte van 7 tot 10 duizend meter hun bommen neer ivierpen. 15 toestellen werden omlaag gehaald. De tweede maal werd het bom. iardemlent uitgevoerd door 620i vliegmachines, waarvan er 87 werden ver" nield. Het doel, dat A'mlerikanen zich met deze bombardeimlenten voor oogen stelt, is, om de versterkingen, welke Japan naar het front wil zenden, zooveel mogelijk is, schade te berokkenen ett bovendien de fabrieken te vernietigen om de productie daardoor te bemoeilij . 'Over de toestand op het eiland Leyte zelf, of verdere gevechtshandelinin de Philippijnen zijn ge(en berich. ten binnen gekomen.
OOSTPRUISEN
Niettegenstaande de berichten spreken over hevige gevechtfen aan het Oostfrontj zoo wordt toch niet opgegeven, de een of andere partij terreinwinst 'ermag te boeken. ;Aanvaller en verdediger blijken dus elkander in het even wicht te houden. 'Ook van d|en midden "wtor of het Centrale front komen in geheel geen berichten binnen. Het ftjnt, dat de Sovjets wachten op be. Ier weer of anders, dat zij eerst in het taaien meer vorderingen wenschen te laken, alvorens in het midden tot nieuwe acties over te gaan.
HONGARIJE
In Hongarije blijft de druk aanhou (n. Ten Noorden van Kaschau, dus n de SloWaaksche Hongaarsche ens, W06dd(en hevige gevechten. Tussen de rivieren Sajo en Hernad ten oorden van Miskolcz hebben de Duitterg zich teruggetrokWen.
In het Zuiden zijn de Sovjets vanuit nfkirchen opgeruk^. naar de plaats «e^ard en vervolgens naar het Plattameer. Zij hebben hier het Sijokanaal freik:. Het Duitsche weermachtsbei'M zegt, dat '"^^ Sovjets in de bosschen an Kapf'.<var groote troep(eneenheden iben samengetrokken. Het be'eld, dat btrijdtooneel hier biedt, is van dien '*ii, dat de berichten melden, dat de faä "öm Boedapest een aanvang geno. 'n heeft. Van week tot week blijft het "»nt alhier in dezelfde toestand. !De «vjets rukken gestadig aan op en de litschers schijnen hun .druk daar ni^t kunnen keeren, tenzij zij aan andere "Jiten meer marischapp/en zouden ont *ken, wat eveneens groote bezwaheeft. Door deze druk 'krijgt het "at hier hoe langer hoe naeer beteeomdat het ook een groot onderst gaat vormen, van de belangrijke 'aartepuntten in Europa, welke de "rslag in dezen gigantischen strijd 'Sten geven. ITAUE De geve chtsaeties in Italië leven weer een weinig op. In den sector aan .de Adriatische Zee wordt hevig gestredlen en al is het niet veel, toch maken de geallieerden hier eenige'vorderingen.
Vanuit Taenza en Imola werdien hevige aanvallen gedaan. Ten Westen van Imola trokken de Duitschers zich op betere stellingen terug, terwijl t(en Oosten van Taenza de geallieerden opruk, ken naar Ravenna. Het Duitsche bericht zegt, dät Ravenna veel waardevolle kunstboiiwwerkjen bezit, waarom de Duitschers teneinde vernieUng te voorkomen, deze plaats hebben prijsgegeven. De plaatsen Faenza en Imola liggen aan de grens van de Apenijnen, terwijl de plaats Ravenna reeds in de laagvlakte ligt. Hier hebben dus de geallieerden het zeer moeilij'ke bergter . rein overschreden en zijn genaderd tot de zoo bek|snde Povlakte. De rivier de (Po, welke door de Duitschers zeer isi versterkt ligt nog ongeveer een 50 ä 60 km. van Ravenna verwijderd. Zeer waarschijnlijk zullen nu ook binnenkort in den sector aan de Ligurische Zee de gevechten evenejens herleven.
Wanneer de geallieerden aan de Adriatische Zee nog wat zouden kunnen doorstooten, dan wordt da plaats Bologna aan de Oostzijde omsingeld, doch is in het Westen nog geheel vrij. Ook is het missclufen mogelijk, dat vanwege het zeer moeilijke geveohtsterrein de geallieerden langs het Oosten en Noorden via fiet Westen verbinding trachten te zoeken met de troep(en in het Zuiden. Zou Bologna kunnen worden omsingeld, dan moeten de Duitschers zich óf terugtrekken, óf elen omsingeling met de daaraan verbonden gevol. gen dragen. Voortdurend is "er op gewezen, .dat zoolang de geallieerden in het bergterrein vechtjen, hun vliegtuigen en tanks niet die kracht kunnen ontwikkelen, welke zij bezitten en dat zij eerst, wanneer zij de laagvlakte bereikt hebben, hun overmacht aan moderne waptens kunnen laten gelden. De Duitschers hebben echter gedin'ende het zeer lange oponthoud weer mimschoots gelegenheid gekregen, om de stellingen in de laagvlakte voor verdediging in te richten, waardoor het vechten met belem tanks \en gevechtswagens zeer mlerd wordt.
Het front in Italië krijgt nu door deze aanvankelijke 'wijziging in het gevechtsterrein weer in een andere beteekenis en doet de vraag ontstaan, of de geallieerden in staat Wijken te zijn, hun aanvankelij'k succes te bestendigen en verder uit te breid'en, of dat de Duit. sehe verdedigingskracht hier zoo hecht is, dat zij ook in het lage terrein de geallieerden weten tegen te houden.
WESTFRONT
Hoewel er aan het Westfront hevig gestreden is, bracht toch de afgeloopen week voor de geallieerden nog geien doorslaggevende successen. Het beste doen wij, om, de voornaamste brandpunten stuk voor stuk in volgorde te bespreken.
Vogezien
Tn de Vogezifen slagen de geallieerden er meer en meer in, de opening tusschen Miihlhausen en Straatsburg te verkleinen. Zoo mien weet rukten de FransoWen vanuit MtihUiausen op naar het Noorden naar de plaats Colmaf, terwijl van uit Straatsburg Amerikaansche troepen naar het Zuiden opruktten, eveneens met als doel Colmar. Het Duitsche weermachtsbericht meldde, ,dat depjaats Schlettstadt was ontruimd, en dat in het plaatsje Rapportsweiler straatgevechten plaats hadden. De hevige aanvallen konden bij Colmar v^ordlen opgevangen. Deze plaats wordt nu langza merhand .door de geallieerdlen ingesloten. Hun doel is geweest, om de zoo sterk verdedigde Vogezen om te trekken en de Duitsene troepeneenheden in te sluiten. Door het.geboden oponthoud hebben de Duit.5chers echter voldoende gele. genheid ge'kregien, die deelen, die zij wenschten prijs te geven, te ontruimen. De Bussangpas, welke de voornaamste gelegenheid was, waardoor de D'Uitsohers zich konden terugtrekkfen, is een brandpunt geweest van hevige aanval en verdediging.
Saarlgébied
üin de driehoek tusschen de Rijn en de rivier de Lauter is bij Hagenau de strijd heftig voortgezet. De druk hield hier voortdurend aan, doch bracht de geallieerden nog geen noemenswaardige terreinwinst. ïn de middensector echter moesten de Duitschers enkele plaatsen prijsgeven. Saarburg en Saarunion zijn in hand/en der geaHieerden, welke daar de overgangen over de Saar beproeven te forceeren. Ten Noorden van Saarbrücken zijn de Ainerikanen bij Saarlautern over de rivier getrokklen. Om de citadel van Saarlautern wordt zeer hevig gevochten. Hier heeft zich tusschen iMerzig en Saarlautern een geweldige strijd ontwikkeld met steeds afwisselend succes. Toch schijnt het, dat de Duitschers voor de overmacht mloeten zwichten len al is het zeer langzaam, zieh geleidelijk aan moeten te. rugtrekken. Het Duitsche weermachtsbericht sprak ervan, dat de geallieerden hier de 'Paltz binnenrukken.
Gebied Aken
De strijd in dit gebied is eenigzins afgenomlen. Dit wil niet zeggen, dat er in de afgeïoopen week niet hevig gevochten is, maar wel AJat de strijd niet zoo verwoed was als de week daarvoor.
Radio New.York heeft gezegd over da strijd bij het plaatsje Düren dat het hier een heische regen was van staal.
Niet minder dan twee' Amerikaansche legers, het negende onder generaal Simpson en het eerste onder generaal Hodges trachtjen naar den Rijn door te stooten, met nog steeds als doel, de plaats Keulen. Van Duitsche zijde, worden bij de Amerikanen groote hergroepeeringen gemeld, welke er dus op wij. zen, dat als het weer en de omstandighed^en het toelaten, hier opnieuw groo' te aanvallen zullen worden gedaan. De Duitsche afweer, moet trots de enormie druk geweldig zijn. Moesten zij in het laatst der vorige en in het begin van deze week bij Geilenklrcluen enkele kilometers wijken en zich op den Oostelij'ken oever der rivier de IRoer terugtrekken, in het midden der week kondj^n zij zich echter handhaven en weer enkele dorpen heroveren. Brandenburg moest echter worden ontruimd. Het zwaartepuntlag bij het plaatsje Liensch.
Nijmegen. Venlo
Het Duitsche weermachtsbericht meldde, dat het bruggjenhoofd Venlo zonder groote gevechten is prijsgegeven, nadat het zijn taak had volbracht. Zoo onze lezers weten, opereert hier het tweede Brltsche leger onder gener&al Dempsey. Verwacht werd, dat ook dit leger zeer spoedig tot het offensief zou overgaan. Het wachten was nog op voldoende versterkjngen aan materiaal (sn minutie. Dit leger zou dan tot taak ' hebben te beproeven naar Duisburg Düsseldorf door te dringen en alzoo de Ruhr van boven omi te trekWen. Tevens werd een aanval vervwacht bij Arnhem en in het Noorden van NoordBrabant met als doel Nederland te docsnijden tot aan het Usselmeer.
Deze plannen dreigen volgjeng de Duit. sehe berichten thans in duigen te vallen, voornamelijk voor wat betreft de strijd in Nederland. De Duitschers hebben ten West(en van Arnhem, door een speciale commandogroep kans^ gezien, de dijk van^ de Nederrijn te vernielen, waardoor het water de Britsche stellingen binnenloopen. Het plaatsje (Eist moet thans in een eiland herschapen zijn, terwijl Haldeijen weer in het bezit der Duitschers is. Hierdoor zijn de Engelschen genoodzaakt hun stellingen te verlaten en met hun zware materiaal terug te trekken.
Aangezien zij alleen niaar van disn spoordijk gebruik kunnen maken, worden zij hierin zeer bemoeilijkt, omireden deze dijk onder bereik ligt der Duitsche artillerie. De onderwaterzetting in dezen sector moet voor de geallieerdlen thans een groote tegenslag zijn, en ongetwijfeld wijziging brengen in hun voorgenomen plannlen. lAlles wees er op dat waar de strijd om de rivieren zeer moeilijk is en veel imlenschenlevens kost, de geallieerden in Gelderland zoudjen beproeven het| 'kustgebied af te snijden en dan successievelijk de Duitsche verdediging in Nederland in sectoren te verdeden. Dit is nu de tweede keer, dat zij een ernstige tegenslag bij Arnhem ondervindfen. Het water blijft in Nederland een zeer machtig strijdmiddel en de partij welke hiervan gebruik weet te maken, heeft een zeer groot voordeel.
dn hoeverre ook het front bij Nijmegen gevaar loopt, is nu nog moeilijk te zeggen. |Wij dienlen eerst nadere berichten af te wachten alvorens een gegronde conclusie te kunn'en trekk|en, voor. namelijk ook wat betreft den strijd in ons land.
Veertien dagen geleden hebben) wij de oproep van generaal Eisenhower vermeid, welke aanmaande tot e(en verhoogde pro'ductie der minutie. Het materiaalverbruik moet zoo geweldig zijn, dat indien hierin niet tijdig wordt voorzien, er 'een stagnatie in de oorlogsoperaties dreigt te ontstaan. De Amerikaansche Minister van 'Oorlog, Stimson heeft verklaard dat de Duitsche tegen, stand in het Westen buitengewoon hevig is. Naar aanleiding hiervan sloot hij zich aan bij .den eisch tot eien versnelde minutieproductie. Welke ernstige gevolgen het ontbreken van het noodige materiaal kan hebben bewijst bovenvermelde dijkdoorbraak. Ruim twee en een halve maand geledien is bij Arnhem het front gevormd. Voortdurend was er spra'ke van het .wachten op versterkingen, vooral de toevoer van materiaal. In de laatste Weken was de hergroepeering en opstelling hier van dien aard, dat herleving van den strijd verwacht kon wfórdlen, doch de aanval bleef nog steeds uit, onaldat de aanvoer nog niet voldoende was. Dit wachten is nu voor de geallieerden, althans voor dit oogenblik, noodlottig geworden. Het geeft aan hen weer een groot oponthoud. Al is het eten tegenslag, toch schijnt hij niet van dien aard te zijn, dat daardoor groot© frontoorrecties zullen moeten wórden aangebracht, doch meer, dat de strijd er door wordt belemimterd en ern. stig vertraagd. Binnen enkele dag|en of weken zullen wij hierover nader worden ingelicht, omdat de feiten dan voor zichzelf spreken.
Verder heeft de strijd in Nederland vrijwel stilgelegien, want behalve enkele zeer kleine plaatselijke acties is hieromtrent niets vernomlen.
GRÏEKENLAiND
De toestand in Griekenland is momenteel zeer gespannen. De Grieken hebben zich voor een groot gedeelte zelf vrij gevochten en ontvingen daartoe de wapens van de geallieerden door middel van vliegtuigen. Automatische pistolen moetfen op groote schaaH zijn uitgereikt. De kwestie of Griekenland een monarchie zal blijven dan wel een republiek worden, is al geruimten tij(^ zeer urgent. In de vorige wereldoorlog wailen hier. over eveneens ernstige moeilij'kheden ontstaan. Zoo men zich mogelijk herinneren kan, vlotte het bij de uitgeweken regeering, welke zich te Cairo ophield ook niet. Zelfs is er op 'enkele 'Grieksche oorlogssoheplsn muiterij ontslaan. Thans is Griekenland weder bevrijd en nog slechts een maand nadat Athene weder in Grieksche handen is, vloeit er weer bloed, door onderlingen oneenigheid. De linksohe groex^en v/eigeren hun pistolen in te leveren en willen nu met geweld de regeeringsvorm in Griekenland forceeren. De geallieerden hebben het bestuur nog in handen en staan op het standpunt, dat het volk zich in zijn geheel, rustig moet kunnen uitspreken of het een monarchie, dan wél een republiek w'enscht. Zoolang aan dezen eisch niej. is vol
Zoolang aan dezen eisch niej. is voldaan denklsn de geallieerden er niet aan, aan eenige ' groep, welke dan ook zoo veel zeggenschapi te geven, dat zij haar eischen zonder een behoorlijke volksuitspraak kan opdringen. De geallieerdlen verklaren, dat zij dit burgerrecht steeds aan het Grieksche volk heeft beloofd en zich aan wenscht te houden ook. In het Lagerhuis izal hierover heden een nadere verklaring wordjen afgelegd. De Britsche regeering betreurt het zeer, dat troepen, welke zic}i eerst aan de zijde der geallieerden geschaard hebben in den strijd tegen Duitschland, nu diezelfde geailieerdjen als vijand tegenover zich vinden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet bij het militaire gezag. De wlapens zijn verstrekj om tegen Duitschland te strijden, maar ni^t opdat daardoor een minderheid .de macht zou krijgen, een ongewapjende meerderheid te onderdrukken. EIr moet orde en tucht zijn. Wenschen bepaalde elementten of groepen hieraan niet te voldoen, dan zuUen zij, hoe betreurenswaardig dit ook is, de geallieerdlen tegenover zich vinden Wanneer de wapens niet worden ingele. verd, zuUen de Engelsche troepen worden versterkt. Zondag j.1. zijn 15 betogers gedood en 148 gedood.
BELGIË
De crisis, welke in België .dreigde, sohijnj: wel een weinig geluwd te zijn, maar nog niet opgeheven. iMinister Pier. lot voert Weder bespreking met de Socialen, Liberalen en Communisten over het vervuUen van de plaatsen, welke door het heengaan der communistten zijn opengekomen. Volgens de laatste berichten is hij echter nog niet tot een oplossing g6kom.en.
AaiERntA
In de plaats van dten afgetreden Minister Huil is als Minister van Buitenïandsche Zaken benoemd Stettinus. Deze verklaarde al het mogelijke te zuilen doen, om steeds te handelen volgens de principes welke Huil voor oogen heb Ben gehad. In de plaats van Stettinua is als onderstaatsecretaris benoemtj Joseph C. Crew. Crew was tot voor den oorlog amlbassadeur te Tokio. Deze be. noemingen wijzen er op, dat in de buitenlandsche politiek van Amerika geen veranderingien zal worden gebracht (en dat juist Crew is aangewezen in verband met zijn kennis van de Japansche aangelegenheden. Ook op politiek gebied zal dus de strijd in al haar hevigheid verder worden gestred|an.
Toen Japan den oorlog tegen Amerika opende, heeft het de ha.venplaats Pearl Harbour ernstig gebombardeerd en groote schade aan de Amerikaansche vloot toegebracht. Het Amerikaansche volk was hierdoor ernstig geschrokken, en men vroeg zich af, hoe het mogelijk was, dat zonder een behoorlijke afweer, de vijand plotseling zoo'n over. winnig behalen kon. De leidinggevende officieren moesten ter verantwoording Worden geroepen. 'Dit is geschied. Het vonnis viel niet mede. Naar aanleiding hiervan zijn de beschuldigden in hooger beroep gegaan, en hebben de Minister vari Marine en Oorlog een nieuw onderzoek gelast. Thans is door Minister Stimson medegedeeld, dat bepaalde officieren, zoowel te Pearl Harbour als te Washington de toestand verkeerd hebben beoordeeld. Generaal Short, de opperbevelhebber der troepfen te Pearl Harbour moest wegens te ongunstige beoordeling van zijn post worden ontheven. In de gegeven omstandigheden achtte den minister het niet noodzaljelijk verdere maatrege]|en te nemen. Het onderzoek zou worden voortgezet.
• STALIN De conferentie tusschen Roosevelt,
De conferentie tusschen Roosevelt, Churchill en Stalin zal geen doorgang hebben. Maarschalk Stalin heef^. medegedeeld, dat de militaire toestand van dien aard is, dat zijn afwezigheid niet
gewenscht is. De Ministers van Buitenlandsche Zaken zullen binnenkort sa. menkomen, tjenelnde verschillende hangende problemen te bespreken en te trachten^ deze tot oplossing te bUengen. 'Generaal de Gaulle is te Moskou aangekomen en heeft reeds miet Stalin een bespreking gehad. Molotow heeft te zijner eere M;laandag een receptie gehouden Te Moskou heeft men van dit bezoek groote verwachtingjen.
Professor GEIKBKANDy
Ulit Londen wordt medegedeeld, dat Professor Gerbrandy de Nederlandsche Pers in het bevrijde gebied heeft te woord gestaan. Hij zeide toe, spoedig imet het geallieerde hoofdkwartier een bespreking te zullen hebben over de voedselpositie en te trachten hierin op korten termijn verbetering te bilengien. Bereffende de toekomst zeide hij, dat het huidige zakenkabinet zou aftreden. Hare Majesteit de Koningin zou een nieuwe president aanwijzen, welke iemand zou moetjen zijn, die hier steeds geweest is. De ondergrondsche beweging zou voor de verkiezing van een OParlem/ent zeggenschap krijgen. lEn Breda, Maastricht en Den Bosch heeft pro. fessor Gerbrandy nieuwe rechtbanlijen opgaricht.
VON MACKENZEN
Veldmaarschalk von Mackenzen, de laatste groote veldheer uit d'en vorigen wereldoorlog is Woensdag 95 jaar gewiorden. De Führer heeft in een eig(enhandlg schrijven hem met dezen hoogen verjaardag gecomplimienteerd en bedankt voor de groote diensten, aan zijn vaderland dn twee oorlogen bewezen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 december 1944
Eilanden-Nieuws | 2 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 december 1944
Eilanden-Nieuws | 2 Pagina's