‘Niemand begrijpt me’
Niemand begrijpt me. Dat is een uitspraak die vaak klinkt bij relatieproblemen. Situaties die ook echt heel verwarrend kunnen zijn, voor de omgeving maar nog sterker voor de betrokkenen. Het duurt vaak lang voordat familieleden en vrienden doorkrijgen wat er aan de hand is en hoe ernstig het is. Bij uw dochter bestaan de zorgen al langer, begrijp ik, dat geeft een diep gevoel van eenzaamheid. Huwelijksproblemen brengen een mengeling van schuld, schaamte, boosheid, onmacht en onzekerheid met zich mee. En dat is er dan meestal naar de echtgenoot, naar zichzelf en naar God. Dat doet me denken aan het boek Klaagliederen, dat Jeremia schreef na de val van Jeruzalem. Ook daarin zien we die verschillende klachten elkaar afwisselen. Wat een troost dat God in Zijn Woord daar ruimte voor maakt. Lees ook maar verschillende Psalmen die met een ‘2’ beginnen. Daar mag u troost uit halen om ook uw dochter de ruimte en de tijd te geven voor verwarring, rouw en stilte.
Wat Jeremia in zijn Klaagliederen niet doet, is het volk verwijten maken. Als er één profeet was die daar reden toe had, was het Jeremia wel. Zijn profetie is één grote waarschuwing en oproep tot bekering, en die riep alleen maar ontkenning en spot op. Zelfs het verwijt dat hij op de hand van de vijand was. Maar na de verwoesting van de stad komt Jeremia niet zijn gelijk halen. Hij spreekt zijn klachten namens het volk uit en verwoordt samen met hen de zonde en het ongeloof, vraagt om herstel en geeft zelfs uiting aan zijn vertrouwen op zijn God. Zo mag u naast uw dochter staan.
Wie geknakt is door teleurstellingen in het leven, of zichzelf moet aanklagen, heeft nog meer dan iemand anders veiligheid nodig om zich uit te spreken. Soms kan iemand die op afstand staat dat nog eerder bieden dan een vader of een moeder. Misschien heeft uw dochter een goede vriendin bij wie ze de ruimte ervaart om kwetsbaar te zijn. Of wellicht staat ze open voor gesprekken met een hulpverlener of een ambtsdrager. Het vraagt van u voorzichtigheid om dat aan de orde te stellen, want drang en dwang werken zelden goed maar meestal verkeerd.
Wellicht hebt u al deze dingen al overwogen en in liefde naar voren gebracht, maar blijft uw dochter haar verdriet in stilte dragen. En mogelijk is zelfs haar gebed verstomd. Dan mag het u troosten dat de Heere zegt dat Hij al weet wat wij nodig hebben, zelfs voordat wij tot Hem bidden en dat Hij al antwoord geeft voordat wij Hem vragen (Jes. 65: 24).
Hebt u een pastorale vraag voor deze rubriek?
Mail naar agdobbe@dewekker.com.
U blijft anoniem.
Vraag
Ons kind is momenteel bij ons thuis, vanwege huwelijksproblemen. We vangen haar liefdevol op en staan open voor een gesprek, maar zij is heel gesloten, en zegt alleen maar dat niemand haar begrijpt. Dit is al de tweede keer en verder komen we niet. Wat kunnen we nog doen?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 januari 2024
De Wekker | 20 Pagina's
