‘Zingen hoort bij de geloofsbeleving’
‘Zing, zing, zingen maakt blij’, zegt een bekend kinderliedje. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor de honderden mannen die een aantal keer per jaar op Urk bij elkaar komen om de Heere te loven en te prijzen.
Jacob Hoekstra is voorzitter van stichting Mannenzang op Urk en vertelt over dit bijzondere initiatief dat hij onder andere met penningmeester Jan Romkes en vicevoorzitter Auke Kapitein draaiende houdt. “Je zou er echt eens bij moeten zijn, want het is onbeschrijfelijk.”
Wat begon als een spontaan, ‘gek’ idee, is uitgelopen op een serieus evenement. “Ik houd ervan om dingen te organiseren, want je leert dan veel mensen kennen,” vertelt Jacob. “Toen ik voor een sportevenement aan het brainstormen was met een van de sponsors, vertelde hij dat hij graag iets wilde organiseren voor een project in Eritrea. Ik liep al een tijdje rond met het idee om een mannenzangavond te houden. We hebben dit gecombineerd en zo is de Mannenzang op Urk geboren.”
Omvergeblazen
In mei 2017 was het zover. De eerste keer Mannenzang op Urk. “Er druppelden wat mensen binnen, maar de opkomst was niet zo hoog als we hoopten: zo’n 250 man. Al is dat natuurlijk wel een groot koor. We wachtten nog tien minuten, maar er kwam niemand bij. De organist ging met de staart tussen de benen naar het orgel en de registrant deed wat registers dicht. Voorzichtig beginnen. Maar het orgel werd omvergeblazen door de zangers. En er staat best een fors orgel in de kerk. De samenzang was zo ontzettend mooi. Je moet erbij zijn om dat te ervaren. Zingen wordt de Urkers met de paplepel ingegoten. Als iemand zei: ‘Ik kan niet mooi zingen’, dan werd er gezegd: ‘Dat boeit de Heere niet. Zingen!’ Als er gezongen wordt, houd je gewoon niet je mond. Dat hoorde je die avond terug. Al die mannenstemmen bij elkaar klinken echt prachtig. Luister het maar na op de cd. Ik vind ook dat zingen bij de geloofsbeleving hoort. Als je gelooft, kan dat niet zonder zingen. In de hemel maken we voor altijd deel uit van een koor. Hier op aarde is de repetitie. Een bijkomend voordeel: het is bewezen dat het goed voor je is. Als ik een drukke periode heb, merk ik dat zingen echt een uitlaatklep is. Het werkt stressverlagend.”
Een kerk vol
Het smaakte voor Auke (de registrant) en Jan (die meezong) naar meer. Ze vroegen Jacob om dit vaker te organiseren. Urk staat bekend om de vele koren en om het zingen, maar dit was er nog niet. Uiteindelijk ging er meer dan een jaar overheen. In november 2018 werd er opnieuw een Mannenzang op Urk gehouden en daarna volgden er nog een aantal. “Er komen gemiddeld zo’n 350 mannen uit heel Nederland bij elkaar om samen te zingen. We willen graag een kerk vol: 1250 man dus. Wat is er nou mooier dan met zoveel mannen samen te komen, te zingen en ons geloof uit te dragen?”
De reacties zijn bemoedigend en motiverend. “Zo herinner ik me iemand die veel had meegemaakt. Hij had zijn vrouw en kinderen verloren en was ondertussen niet meer kerkelijk betrokken. We hadden hem een cd van onze mannenzangavond gegeven, met als resultaat dat hij er graag een keer bij wilde zijn. Hij kwam en stond met tranen in zijn ogen te zingen. Aan het einde van de avond bedankte hij ons. Ik denk ook aan een bejaard stel dat de Mannenzang op Urk beluisterde via de kerkomroep. Ze hadden met tranen in hun ogen zitten luisteren. Laat staan als je er live bij bent.”
Kippenvel
Jacob hoopt dat nog veel meer mannen geraakt en bemoedigd mogen worden. “Iedere man die wil zingen is welkom, ongeacht zijn (kerkelijke) achtergrond. Je hoeft geen auditie te doen. Je hoeft je zelfs niet aan te melden. We heten Mannenzang op Urk en geen Urker Mannen zang. Dus waar je ook vandaan komt, wees welkom om samen met hon der den anderen God te aanbidden. Wie gewoon eens wil luisteren, is ook van harte welkom. Wedden dat je vanzelf gaat meezingen? We willen de drempel laag houden. Daarom zijn we niet verbonden aan een kerk. Dit is een interkerkelijk evenement. En de toegang is gratis. De zang, hoe de mensen zingen en de beleving zijn echt heel bijzonder om te ervaren. Ook de organist maakt er een waar feest van. Onze dirigent Bert Noteboom spreekt tussen de liederen door een woord van verbinding of hij legt iets uit over een lied. Het is moeilijk uit te leggen wat er precies gebeurt op zo’n avond. Maar als een paar honderd man bij bijvoorbeeld Psalm 42 alle registers opentrekt, is dat onbeschrijfelijk. Kippenvel! De koster woont een paar straten verderop en hij kan ons horen zingen. We bevinden ons midden in een woonwijk, dus mensen horen het sowieso. Hopelijk mag daar iets van uitgaan.”
Repertoire
Het repertoire is breed: van psalmen en gezangen tot opwekkingsliederen. Jacob: “Maar het zijn wel liederen die qua niveau voor iedereen goed te doen zijn. Want van iedere mannenzangavond wordt een cd-opname gemaakt. Van tevoren delen wij op social media de liedlijst, zodat mensen kunnen oefenen.”
Toekomstgericht
Voor Jacob zelf springen er twee liederen uit die hij erg mooi vindt: Op die dag en Wat een dag. “In die liederen gaat het over de toekomst. Ik denk dat ze mij aanspreken omdat ik in mijn werk ook toekomstgericht ben. Ik geloof in stippen aan de horizon; iets waar we naartoe moeten met z’n allen. Zo is het in het geloofsleven ook: aan dat toekomstperspectief kan ik me vasthouden. Het geeft richting. Wat een dag hebben we al op cd staan, maar Op die dag nog niet. Ik hoop dat dat snel gebeurt.”
Plannen en dromen
En over de toekomst gesproken: komend jaar staan er leuke projecten op de planning. “Als stichting willen we ‘Zang op Hemelvaart’, een bekend evene ment hier in de regio, overnemen onder een nieuwe naam. Dit is een evenement voor het hele gezin, dus niet alleen voor mannen.
In de eerste helft van 2020 willen we graag een psalmzangavond met André Nieuwkoop organiseren. En aan het einde van het jaar (op 19 december) hebben we een mooi project met zandkunstenaar Gert van der Vijver. We zingen dan de Messiah – aangevuld met een aantal bekende kerstliederen – met het Christelijk Mannenkoor Soli Deo Gloria. Gert beeldt met zand het kerstevangelie uit en uiteraard is er ook samenzang.
We hebben nog genoeg dromen. Het uitvoeren van de Matthäus Passion staat hoog op ons lijstje, maar ook een evenement in de haven, met gospelkoren. Er ontstaan steeds nieuwe ideeën en we willen wat we doen nóg serieuzer aanpakken. We zijn daarom dankbaar dat we ons sinds kort een stichting mogen noemen, met een ANBI-status. We hopen dat dit voor de gewenste financiën gaat zorgen, zodat we nog meer mooie evenementen kunnen organiseren. Voorlopig zijn we nog niet uitgezongen!”
Meer informatie, een cd bestellen of sponsor worden?
MannenzangopUrk
mannenzangopurk@gmail.com
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 2019
De Wekker | 24 Pagina's
