Verslag afscheidsdienst ds. O.M. van der Tang
Zondagavond 23 oktober nam ds. O.M. van der Tang afscheid als herder en leraar van zijn zeer geliefde eerste gemeente Alblasserdam, die hij vanaf 31 augustus 2016 mocht dienen. De tekstwoorden voor deze dienst nam hij uit Zefánja 3:16 en 17: Te dien dage zal tot Jeruzalem gezegd worden: Vrees niet; o Sion, laat uw handen niet slap worden. De HEERE uw God is in het midden van u, een Held Die verlossen zal; Hij zal over u vrolijk zijn met blijdschap, Hij zal zwijgen in Zijn liefde, Hij zal Zich over u verheugen met gejuich.
Het thema van de preek was “Een troostvolle afscheidsgroet voor Sion: Vrees niet”
1. De Heere is in het midden van u.
2. De Heere verheugt Zich over u. Dominee haalt eerst kort aan waar hij de vorige zondag over sprak (Deut. 30:19 en 20). Hij zegt in alle gebrek en tekort de gemeente het leven en de dood te hebben voorgesteld; de zegen en de vloek.
De Heere is in het midden van u
Zefánja 3 begint er mee hoe de Heere Zijn oordelen aankondigt over de ijselijke en de bevlekte, de verdrukkende stad. Het is Jeruzalem dat zich uitgeleefd heeft in losbandigheid maar ook in levenloze godsdienst. De Heere spreekt er Zijn oordeel over uit. Hij zal de heidenen zenden ten oordeel over hen. Maar de Heere zal tot de heidenen Die Hij eerst gebruikt heeft om Jeruzalem te kastijden een reine spraak gaan wenden. Ze zullen onderwezen worden in de weg der zaligheid. In vers 12 klinkt de roemtaal en lofzang op het vrije soevereine welbehagen Gods. Het is: Ik zal in het midden van u doen overblijven een ellendig en een arm volk, die zullen op den Naam des HEEREN betrouwen. Voor hen zal ook geen andere Naam onder de hemel overblijven dan Jezus Christus en Dien gekruisigd. Dominee haalt in dit verband zijn intreetekst aan: 1 Korinthe 1:23-24.
De troostvolle afscheidsgroet is voor Sion. Het is alleen gericht tot het ware Sion. Als Sion niet zou vrezen dan behoefde de Heere haar ook niet te vertroosten met ‘Vrees niet’. Vrees niet o Sion, laat uw handen niet slap worden. Vrees niet voor oorlogen, verdrukkingen en vijandschappen in deze wereld of van de vrome godsdienst. Vrees niet voor de inwendige aanvallen. Geef de moed niet verloren en vertraag niet in de ijver der godzaligheid. Dominee kan z’n geliefde gemeente niet laten gaan zonder nog eenmaal de schuldige plicht op haar te leggen om de slechtigheden te verlaten en de Heere te zoeken terwijl Hij te vinden is en Hem aan te roepen terwijl Hij nabij is. In het bloed van Jezus Christus is reiniging voor de allergrootste zondeschuld. Tot Sion klinkt het woord: De HEERE is in het midden van u. De Schepper van hemel en aarde. Hij heeft onder ons gewoond als Mens. Hij is de broederen in alles gelijk geworden. Jeruzalem, Hij heeft uw zieken genezen. Hij heeft u Zijn Woord doen horen. Hij onderwierp Zich gewillig aan striemen, slagen, speeksel, hoon en spot. Hij werd uw vloek en stierf uw dood. O Sion, Hij is een Held Die verlossen zal. Niet Eén, Die het alleen kan of wil, maar Die het zal doen. Hij zal niet rusten totdat de Kerk geheel verlost zal zijn. Heeft u het nodig gekregen om verlost te worden van de macht, de schuld en de straf der zonde? Hoe meer Hij benodigd wordt, hoe groter eer Hem bewezen wordt. Hij is geen arme, maar een rijke en getrouwe Koning. Hij verlaat Sion in der eeuwigheid niet. Kerkenraad, als u nu wijsheid ontbreekt, begeer het dan maar van Hem.
De Heere verheugt Zich over u
Hij zal over u vrolijk zijn met blijdschap. De bruid in Hooglied 1 verlaat zich op Sions Koning. Maar we horen ook hoe de hemelse Bruidegom Zich verblijdt in Zijn bruid.
Zich over haar verheugt, haar prijst, versterkt en verkwikt. Hij verblijdt en verheugt Zich al over hen van eeuwigheid als de beminden des Vaders. Hij verblijdt zich temeer in hen als de erfenis die Hij uit Vaders hand ontvangen heeft op grond van Zijn lijden en sterven. Het is Zijn arbeidsloon. Hij zal zwijgen in Zijn liefde. Hij verblijdt Zich over hen; niet in hun afmakingen, hun ongeloof, hun afzwervingen, hun overtredingen, maar daarin om hen weer terecht te brengen.
Er is een opklimming in de vreugde. Christus heeft Zich met vrolijkheid verblijd van eeuwigheid. Maar er komt een grotere blijdschap met gejuich. Hij begeert met groot verlangen naar die dag dat Hij verzadiging van vreugde zal vinden voor het aangezicht van Zijn hemelse Vader. Wanneer geheel Sion, gewassen en gereinigd in het bloed des Lams in lange witte klederen, zal staan in het Sion daarboven. Dan zal Hij voor eeuwig Zich over hen verblijden met gejuich. Dominee mag aan het eind nog getuigen dat hij naast de moeite en het verdriet in de gemeente ook het werk van Sions Koning heeft mogen aanschouwen. De slotsom van alles is: Want uit Hem, en door Hem, en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.
Aan het eind bedankt de dominee, ook namens zijn vrouw en kinderen de gemeente en kerkenraad voor de ontvangen liefde en verbondenheid en wenst dat de lege kansel weer vervuld wordt.
Ouderling A. van Maren spreekt de dominee namens kerkenraad en gemeente nog hartelijk toe. Hij citeert daarbij uit het boek Job: De HEERE heeft gegeven en de HEERE heeft genomen; de Naam des HEEREN zij geloofd. Hij laat de gemeente de dominee nog staande toezingen psalm 121:4. Daarna legt de dominee voor de laatste keer als eigen herder en leraar de zegen des HEEREN op de gemeente.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 november 2022
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 november 2022
De Wachter Sions | 12 Pagina's