De Geest der waarheid
Verborgen voor de wereld
Namelijk den Geest der waarheid, Welken de wereld niet kan ontvangen, want zij ziet hem niet en kent hem niet… Johannes 14:17a
Hemelvaartsdag is de kroningsdag van de Heere Jezus. Het is een dag van Goddelijke eer en heerlijkheid. De Heere troost Zijn Kerk omdat zij nu de lichamelijke tegenwoordigheid van Hem moet missen. Hij schenkt haar de belofte van de Heilige Geest. Zo luidt Pinksteren voor de Kerk een nieuwe bedeling in. Wat zegt deze nieuwe bedeling over de wereld?
Bij Pinksteren denken we aan de verkondiging van het Evangelie over de gehele wereld. Het verschil tussen Jood en heiden valt weg. Dit is waar. Daarom moet het Woord worden gebracht. Het zal ook vrucht dragen, maar dat is niet vanzelfsprekend. Ook na Pinksteren zit de wereld niet op het Woord te wachten. Uit deze tekst blijkt dat ze de Heilige Geest zelfs niet kan ontvangen.
Weet u hoe dit komt? De diepe oorzaak hiervan is de bedorvenheid van de menselijke ziel. Vanwege de zonde begrijpt de natuurlijke mens niet ‘de dingen, die des Geestes Gods zijn’ (1 Kor. 2:14). Wij mensen missen onderscheidingsgave. Daarom zijn de dingen van de Heilige Geest voor ons als dwaasheid.
Als trouwe kerkgangers zouden we nu kunnen denken dat dit voor ons wel meevalt. Wij horen immers niet bij de wereld? Matthew Henry waarschuwt ons: ‘Waar de geest der wereld opgang maakt, wordt de Geest van God buitengesloten’.
God alleen is waarachtig
De Heere Jezus legt deze diepe kloof heel praktisch uit. Let daarbij op de naam die Hij in Johannes 14 vers 17 gebruikt: Geest der waarheid. Uit deze Naam blijkt dat de waarheid alleen van God komt. De weerstand van de mensen houdt dus hiermee verband.
Wij bevinden ons in het domein van de slang. Is de duivel niet vader der leugenen genoemd? Calvijn zegt bij deze tekst dat ons verstand door ijdelheid en leugen bevangen is, zolang wij niet innerlijk door de Heilige Geest onderwezen zijn. De wereld kan de Heilige Geest niet ontvangen omdat ze vreemd en vijandig is van de waarheid.
Hier klinkt dus voor ons een belangrijke waarschuwing door. Met ons burgerschap van de wereld verkeren we in ernstig gevaar. Als wij het waarheidsbegrip van de wereld hanteren, kunnen we de Heilige Geest niet ontvangen. Dan deelt u niet in de zegen van Pinksteren, maar staat u die in de weg.
Inderdaad, zult u zeggen, zo is het geestelijk met de mens gesteld. En wel zo dat ons dagelijks leven er geheel door getekend wordt. Zo was het al in de eerste eeuw na Christus. Paulus schrijft in 1 Korinthe 1 dat zijn prediking tegengesteld is aan de wijsheid van de wereld. De prediking van het kruis is een ergernis voor de wijze Grieken. Maar laat de wereld het een dwaasheid noemen. Door zulke prediking maakt God zalig die geloven. Zo gaat hij de wijzen van de eeuw en de onderzoekers van de wereld voorbij, en toont de HEERE dat Hij het dwaze van de mensen heeft uitverkoren. Want het dwaze van God is wijzer dan de mensen.
Waarheid als norm
In Romeinen 1 maakt Paulus dit op een andere manier concreet. De waarheid van God heeft ook alles te maken met normen en waarden. Concreet noemt Paulus het bedrijven van seksualiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht. Maar dit staat niet op zichzelf. Het is het gevolg van een veel dieper en breder verschijnsel. Het komt doordat de mensen het schepsel eren boven de Schepper. Als dat gebeurt, raken normen en waarden in verval en geeft God de mens over tot ontaarding.
Dit is onze leefwereld ten voeten uit. Onderworpenheid past helemaal niet in het denkschema van deze tijd. Denk aan het inclusieve denken op het gebied van man en vrouw. Hoe vullen wij onderdanigheid in als het gaat over onze man-vrouw verhoudingen? Wat laten wij zien als het hierover gaat?
Het wijst ons ook aan in ons denken over de schepping. Onderwerpen we ons aan het Bijbelse uitgangspunt van de zesdaagse schepping? Doorzien we de discussies over leefomgeving en duurzaamheid? Het is te vrezen dat het schepsel in al deze opzichten een veel grotere plaats krijgt dan de Schepper. En hoe noemt Paulus dit alles? Dan veranderen we de waarheid van God in de leugen (Rom. 1:25).
Ervaren van de waarheid Deze wereld kan de Geest der waar
Deze wereld kan de Geest der waarheid niet ontvangen. Want zij ziet Hem niet en zij kent Hem niet. Ze verwerpt Gods waarheid niet alleen als norm. De verklaarders wijzen er ook op dat in Johannes 14 vers 17 werkwoorden worden gebruikt als ‘zien’, ‘kennen’, ‘bij ulieden blijven’ en ‘in u zijn’. Deze woorden zien op ervaring. ‘De beste kennis van de Heilige Geest is die welke door ervaring verkregen wordt’ (Henry). ‘De woorden van Christus tonen dat het menselijk verstand niets van de Heilige Geest begrijpen kan, maar dat Hij gekend wordt alleen door de ervaring des geloofs’ (Calvijn).
In onze tijd willen de mensen alles voelen en beleven. Maar ook wat dat betreft sluit de moderne mens zich ervoor af om de Heilige Geest te leren kennen. Wijzen we de Bijbel aan als Gods norm voor ons leven, dan is de reactie: ‘Maar dat voel ik anders’. Vertellen we hoe de kennis van de Heilige Geest gevoeld wordt in het hart, dan wil de mens eerst een bewijs dat God wel bestaat. Zo zien we het in de praktijk: het hart van de mens is hermetisch gesloten voor de Heilige Geest.
Vrijmoedig uitdragen
Het is straks Pinksteren. Hoe groot is het voorrecht dat we mogen horen van de uitstorting van de Heilige Geest. Het is een onuitsprekelijke zegen te mogen merken dat en hoe de Heilige Geest werkt. Zorg dat u niet van de waarheid losweekt. Ga niet weg uit de kerk. Maar beproef de geesten of ze uit God zijn en verlaat de zonde. Zoek de Heere te leren kennen. Alleen door het zaligmakende werk van Zijn Geest zult u werkelijk leven.
Maar heeft het wel zin deze boodschap te laten horen in een wereld die zo vijandig is tegenover God? Zeker, want de HEERE heeft het Zelf beloofd: ‘Niet door kracht noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden’ (Zach. 4:6). Pinksteren is een wonder, ook vandaag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 mei 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
