Gewicht aan de klok
‘Deze keer verder geen nieuws’. Hoe vaak zal dit over en weer niet klinken als er gebeld, geappt of geskypet wordt met Nederland en andersom.
Enerzijds kan dat een goed teken zijn, anderzijds ook niet. Zeker niet als het geestelijk bedoeld wordt, zoals Zacharia het omschreef in het eerste nachtgezicht: ‘Wij hebben het land doorwandeld; en zie, het ganse land zit en het is stil’. Geen nieuws was daar zeker geen goed nieuws.
Ach, er valt altijd wel wat te schrijven, maar over de politiek wordt al genoeg geschreven en dat zou alleen nog maar meer stof doen opwaaien. En wat is er ook veel in het kerkelijk leven wat we maar beter niet aan het papier toe kunnen vertrouwen. Hoewel, op de jaarlijkse biddag stonden we onlangs stil bij het gebed van Jona uit Jona 2. Ik vind het toch wel aangrijpend dat deze man van Godswege gedrongen werd om al zijn falen en zonden aan het papier toe te vertrouwen. Hij was een kind van God, maar wilde niet bidden. Niet bidden als je op de vlucht slaat. Bidden is vluchten tot God, en van Jona lezen we dat hij vluchtte van het aangezicht des HEEREN. Niet bidden als de zeelieden roepen tot hun god. Niet bidden als de opperschipper zegt: ‘Roep tot uw God!’ Zelfs geen gebed doen voordat je overboord geworpen wordt! En dat dan nog eerlijk opschrijven ook… Zou u of ik dat ook zo gedaan hebben? Wat is eerlijk-makende genade schaars.
Leren bidden
Het spreekwoord dat nood leert bidden, ging bij Jona niet op. Het is Gods Geest Die het leert. Zo zijn we hoofdstuk 2 op de biddagavond dan ook maar begonnen met dit uit te leggen. In het Nederlands staat er: ‘En Jona bad…’. In het Engels staat er: ‘Toen bad Jona’. Toen ja, toen de Geest der genade en der gebeden over hem kwam. Kent u die Geest ook?
Deze keer geen nieuws is dus niet helemaal waar. Wat kunnen er een zorgen zijn. Zorgen om je kinderen of kleinkinderen, kruisen die de schouders naar beneden drukken, doornen in het vlees, pijlen van de boze. Wie van de Bijbelheiligen wist er niet van? Zo liggen er wat een weegstenen in de weegschaal van ons leven. We moesten eraan denken naar aanleiding van een vraag voor de vragenrubriek in the Banner of Truth, het officiële orgaan van ons kerkverband aan deze zijde van de oceaan. De vraag was wat er bedoeld wordt met ‘gewicht aan de klok’. Welnu, als de gewichten aan de grootvaderklok in onze woonkamer de bodem raken, stopt de klok met tikken. Dan moeten de gewichten weer omhoog worden gehesen. Dit gebeurt wekelijks.
Om het eenvoudig uit te drukken: de klok kan niet zonder die gewichten. Dat is gemakkelijker uitgedrukt dan beleefd. Want wát als datgene dat op mijn weg geplaatst wordt zo’n zwaar gewicht is dat het de schouders naar beneden drukt? Job vervloekte zijn geboortedag, David dacht om te komen door de hand van Saul en Jakob meende dat alle dingen hem tegen waren.
De weegschaal
In mijn gedachten kwam een stukje uit een meditatie van wijlen ds. I. Kievit. Ds. Kievit heeft het daarin niet over gewicht aan de klok, maar over gewicht op de weegschaal: ‘Dat is de weegschaal van het heiligdom. Die weegschaal wordt vastgehouden met een doorboorde hand, waarop al ons leed en lijden is afgewogen met de weegstenen van de eeuwige liefde’. Het deed me denken aan wat ik als
Het deed me denken aan wat ik als kind van pakweg een jaar of zes zag op de boerderij schuin tegenover de pastorie van Klaaswaal waar we destijds woonden. De aardappels werden afgewogen op een weegschaal met weegstenen. Ik zie de boer nog de gewichten erbij doen en zo kwam het tot een balans.
Wat een vergelijking: tegenover alle bitterheden, zorgen en onmogelijkheden in dit moeitevolle leven – waarin de Heere Zijn kinderen nooit zal begeven! – legt God niet alleen een bodem (zoals wel wordt uitgedrukt), maar ook een balans. En laten we dit keer, als er geen nieuws is, dan maar samen mediteren en nadenken over die eeuwige liefde aan de andere kant van de weegschaal.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 april 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
