Gebed voor het onderwijs
Onze (groot)ouders waren de oprichters van scholen met een eigen identiteit. Wij zijn de instandhouders. En in stand houden vraagt om gedreven en actieve betrokkenheid.
Gebed voor het onderwijs
De school is van de ouders. Althans, zo functioneerde het ten tijde van de schoolstrijd, toen we streden voor eigen scholen op gereformeerde grondslag en voor gelijke bekostiging ervan. Het waren geen schoolbestuurders of schoolhoofden, maar ouders die een school voor hun kinderen wilden. Ze kregen dat recht uiteindelijk toegekend in onze Grondwet. ‘Aan de ouders komt in de eerste plaats het recht toe om de soort van opvoeding en onderwijs te kiezen welke aan hun kinderen zal worden gegeven’, aldus de Universele Verklaring van de rechten van de mens. Dat sluit prima aan bij wat wij zo belangrijk vinden in artikel 23: scholen die wat betreft godsdienstige opvoeding en sociale (persoons) vorming in het verlengde liggen van het gezin. Ouders richtten scholen op voor het onderwijs dat ze voor hun kinderen begeerden. Bestuurders en schoolleiders zijn dienstbaar aan dat ideaal.
Dit geeft aan hoe belangrijk de rol en de positie van de ouders is, ook in de huidige discussie rond het bijzonder onderwijs en onze christelijke en reformatorische scholen. Prof. dr. S. van Bijsterveld zei enkele jaren geleden tijdens een algemene ledenvergadering van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs: ‘De ouders zijn de legitimatie van het bijzonder onderwijs’. Dit betekent dat ouders (op lokaal niveau) en de ROV (op landelijk en politiek niveau) ervoor uit dienen te komen wat voor hen het belang is van christelijk en reformatorisch onderwijs.
Wervingskracht
De meeste reformatorische en christelijke scholen zijn opgericht door ouders die met wervingskracht te werk zijn gegaan. Die gedrevenheid en betrokkenheid (vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw) zijn voor de ouders van nu een voorbeeld. Het is ook een voorbeeld voor bestuurders en schoolleiders om dat te faciliteren. Zo niet, dan ondergraven we zelf artikel 23.
Dat betekent dat de school, die misschien al vele jaren geleden is opgericht, nu in stand gehouden dient te worden, niet alleen met geld, goed bestuur en kundige leiding, maar ook door betrokkenheid van ouders. Betrokkenheid is meedoen, waar u maar kunt. Dat kan beleidsmatig zijn, maar ook heel praktisch. Zorg dat men - overheid, inspectie, criticasters - ziet dat wij onze christelijke en reformatorische scholen vanuit een innerlijke overtuiging in stand willen houden en ons daarvoor inzetten.
Scholen dienen hier bewust mee om te gaan, zeker wanneer er door schaalvergroting bestuurlijk gezien een grotere afstand is gekomen richting de ouders. Het is de opdracht aan de scholen om optimale ouderbetrokkenheid vorm te geven op lokaal niveau (de locatie die hun kind bezoekt). Het is ook de opdracht om kennis en verbinding te maken met alle ouders, om samen informatie uit te wisselen en samen te werken aan de vorming en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Ledental ROV
De ROV is tien jaar geleden opgericht om vanuit de ouderpositie in Den Haag op te komen voor het identiteitsgebonden onderwijs. De ROV ziet het als haar taak om ouderbetrokkenheid te stimuleren en op de juiste manier vorm te geven in de scholen. De vrijheid van onderwijs kan niet zonder de ouders.
De ROV is een vereniging met zo’n 2800 leden. Het zou mooi zijn als dit aantal groeit. Hoe meer leden, hoe meer zeggingskracht. Wilt u zich aanmelden als lid? www.rovereniging.nl
We hopen dat de Heere ons allen kracht en wijsheid wil schenken om ons werk op welke plaats dan ook in betrekking tot de school zo goed mogelijk te kunnen doen. Laat het woord van Jakobus onze leidraad mogen zijn: ‘En indien iemand van u wijsheid ontbreekt, dat hij ze van God begere, Die een iegelijk mildelijk geeft en niet verwijt en zij zal hem gegeven worden’.
slot
Reacties naar de secretaris van de Werkgroep Onderwijs: p.kieviet@versluijsschool.nl
G. Lassche (ROV) in overleg met de werkgroep onderwijs
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 mei 2023
De Saambinder | 24 Pagina's
