Kwakkels
Waarom vraagt het volk Israël om vlees? Men had toch ook vee bij zich? Of mocht het vee niet gebruikt worden om te eten?
Gave
God gaf tweemaal kwakkels aan Zijn volk, als vlees in de woestijn. Beide keren was het een gave, al beeft ons hart als we denken aan de voorafgaande murmu rering. In Exodus 16 lezen we van de bittere klacht tot Mozes en Aäron: ‘En de kinderen Israëls zeiden tot hen: Och, dat wij in Egypteland gestorven waren door de hand des HEEREN, toen wij bij de vleespotten zaten, toen wij tot verzadiging brood aten! Want gijlieden hebt ons uitgeleid in deze woestijn om deze ganse gemeente door den honger te doden’ (vers 3).
Later, in Numeri 11 vers 4-6, vinden we: ‘En het gemene volkje dat in het midden van hen was, werd met lust bevangen; daarom zo weenden ook de kinderen Israëls wederom en zeiden: Wie zal ons vlees te eten geven? Wij gedenken aan de vissen die wij in Egypte om niet aten; aan de komkommers en aan de pompoe nen en aan het look en aan de ajuinen en aan het knoflook. Maar nu is onze ziel dor, er is niet met al, behalve dit Man voor onze ogen’.
Terecht stelde de vraagsteller dat er vee in het uitgestrekte legerkamp van Israël was. Bij de vreselijke plagen in Egypte was het vee van Israël gespaard en ook meegenomen. Naar Exodus 12 vers 38b was het ‘gans veel vee’. Er was geen verbod om dit vee te slachten of het alleen af te zonderen voor de offerdienst. Daarbij stellen verklaarders dat het eten van vlees helemaal niet zo gebruikelijk was. De vleesconsumptie was destijds vele malen lager en wellicht zelfs voorbehouden aan bijzondere gebeurtenis sen met feestmaaltijden.
Waarom dan toch die vraag naar vlees? Als we de beide bovenstaande verzoeken om vlees ‘wegen’, kunnen we maar één ding veronderstellen: het was een uiting van weerstand, opstand en ongeloof. Ze wilden en konden de ‘uittocht’ niet meer zien als Gods leiding. Ze wei gerden om de ‘doortocht’ in biddend opzien tot de wolkkolom en vuurko lom te maken…
We kunnen vanuit de Bijbel niet vaststellen hoe het gesteld was met het voedsel in Egypte. Maar het valt niet te verwachten dat de Farao zijn slavenvolk veel liet eten. Kort voor Exodus 16 hebben ze met de instelling van het pascha overvloedig mogen eten van de geslachte lammetjes. Maar of het waar was dat ze zoveel deli catessen uit of rond de Nijl hebben genoten, zoals Numeri 11 ons vertelt? Gratis te vangen vis en overvloed aan komkommers en watermeloenen die aan de oevers te vinden waren? Een gemakkelijke teelt van groenten, uiten en knoflook? Het was een uiting van weerstand, opstand en ongeloof. Uit de woorden van Mozes weten we dat er voor het miljoenenvolk niet genoeg vlees is samen te brengen (Num. 11:22). Wel geeft de Heere twee keer kwakkels of kwartels. Het was een bekende trekvogel, die voorkomt in het gebied waar ze doortrokken. En de Heere geeft dat talrijke zwer men het tentenkamp bedekken.
Gunst
Met name bij de tweede maal (Num. 11) lezen we dat deze gave niet in Gods gunst wordt beschikt. Er worden onwaarschijnlijk grote hoeveelheden geraapt en gedroogd. Maar huiveringwekkend zijn de woorden dat ze vlees zullen eten ‘tot een gehele maand toe, totdat het uit uw neus uitga en u tot een walging zij; overmits gij den HEERE, Die in het midden van u is, verworpen hebt…’ (20a). En ook het eten zelf ‘valt’ niet goed: ‘Dat vlees was nog tussen hun tanden, eer het gekauwd was, zo ont stak de toorn des HEEREN tegen het volk…’ (33a). Vele graven zijn er gedol ven. Het opschrift was: ‘met verkeerde lust bevangen’. Lezer(es), wat zal er boven ons leven staan?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 maart 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
