De vraag van de blindgeborene
En zij zeiden wederom tot hem: Wat heeft Hij u gedaan? Hoe heeft Hij uw ogen geopend? Hij antwoordde hun: Ik heb het u alrede gezegd en gij hebt het niet gehoord; wat wilt gij het wederom horen? Wilt gijlieden ook Zijn discipelen worden? Zij gaven hem dan scheldwoorden en zeiden: Gij zijt Zijn discipel.’ Johannes 9 vers 26-28a
Opnieuw wordt de blindgeborene ondervraagd en scherp luisteren de farizeeën of hij geen tegenstrijdige verklaring aflegt. De man is niet onder de indruk. Calvijn zegt dat hij vol ironie vraagt: ‘O, hebt u het niet gehoord? Wilt u het zo graag nog eens horen?’ Matthew Henry voegt eraan toe: ‘Het is om hen in liefde te overtuigen.’ Dat is wat! De Heere openbaart Zijn grote werken door deze ongeleerde en arme bedelaar. Hij verkondigt hier Gods lof op aarde. Daarom vraagt hij: ‘Wilt u het weer horen?’ Hoe is dat met ons? Hongeren wij ernaar om het werk van God te horen? Of lijken we op het Sanhedrin? Dan zitten we vol kritiek in de kerk. Dan ergeren we ons en is er afkeer en vijandschap in ons hart.
Luister wat hij vraagt! ‘Wilt gijlieden ook Zijn discipelen worden?’ Voor hem is dat allernoodzakelijkst. Wat is een discipel? In de eerste plaats is het een leerling. Daarmee zegt de blind- geborene, dat hij het niet weet en onderwijs nodig heeft. Hebben zij dat ook nodig? Dat is wel heel vernede- rend. Die mannen weten het juist heel goed. Zouden zij dan van leermeesters leerlingen worden? Ja, dat is nodig en dat kan ook. Nicodémus en Paulus zijn er voorbeelden van.
‘Discipel’ houdt in de tweede plaats in volgeling te zijn en om Chris- tus’ wil alles te verlaten. Voor de blindgeborene is dat de begeerte van zijn hart. Daar strekt zich al zijn lust en liefde heen. Zou het Sanhedrin dat ook willen en de hoge plaats onder het volk willen verlaten?
De farizeeën zitten echter op de lief- desvermaning van die blindgeborene niet te wachten. Het steekt hen tot in het diepst van hun vrome wezen. ‘Ze gaven hem dan scheldwoorden.’ De schone buitenkant verdwijnt. Hebt u ook zo’n bestaan? Gods kin- deren leren dat het diepst inleven. Op de school van Christus leren zij dat gevallen adamsbestaan kennen. Hoe bezat Adam de zoete honing van de liefde tot God en de naaste. Daar hebben wij niets meer van. Ook het vrome Sanhedrin niet. De blindgebo- rene kan met zijn getuigenis hun hart niet raken. Dat kan God alleen. Boos voegen ze de blindgeborene toe: ‘Gij zijt Zijn discipel.’ Maar wat voor die mannen het ergste is wat ze kunnen zeggen, klinkt voor de blindgeborene als muziek in zijn oren. Dat is nu juist zijn grote begeerte: een discipel van Jezus te mogen zijn.
Vragen:
1. Wat houden de woorden ‘Wilt u het weer horen?’ voor ons in?
2. Wat betekent ‘van leermeester leerling worden’?
3. Op welke wijze leren Gods kinderen in het bijzonder dat ze vijan den zijn?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 maart 2023
De Saambinder | 24 Pagina's
