‘Chauffeur, dit is een broertje van me...’
De gemeente in Colijnsplaat was klein. Bij ledenvergaderingen stonden er vaak nog geen twintig namen op de ‘percencielijst’: mannen als De Wilde, Verburg, Rooze, Sinke, Bruijnzeel, Flipse, Karman, Nelis, Versluis, Sies, Maarsman en Bout.
Meestal was er leesdienst. In de periode 1932-1936 kwam ds. M. Hofman voor twee zondagen en twee weekdiensten naar Colijnsplaat.
Op 9 augustus 1933 werd zijn jongste dochter geboren. Twee dagen later noteerde de scriba van Krabbendijke: ‘De Voorz. deelt de Kerkeraad mede, dat de uitgeschreven vacaturebeurt naar Colijnsplaat vanwege huiselijke omstandigheden zoo de Heere wil is verdaagd tot zondag 20 Augustus’.
Op dankdag 1931 werd in Colijnsplaat een tweede diaken bevestigd: N. Breure. Jarenlang had de verkiezing van ambtsdragers plaats op Eerste Kerstdag. De gemeente had acht ouderlingen: J. Tazelaar, zijn oudere broer P.J. Tazelaar, K. Noels, G. Franke, A. van der Wekken, D. van Gilst, C. Nijsse en zijn oudere broer M. Nijsse. Er dienden tien diakenen: J.J. de Krijger, N. Breure, K. Noels, D. van Gilst, J. Breure, C. Nijsse, L.A. de Waal, C. Quist, H.J. Mol en M. Nijsse.
Aanvankelijk leidde ouderling J. Tazelaar ’s zondags alle drie de leesdiensten. Hij was enkele keren ernstig ziek, maar zijn overlijden op 3 augustus 1939 kwam plotseling. Een bidder weggenomen, noteerde de scriba. Het gemis werd gevoeld.
Voor de deur
Toen ouderling K. Noels in januari 1947 naar het Gelderse Ellecom verhuisde, liet hij de catechismusverklaring van Beukelman achter als aandenken en hij schonk ook een boekenrek. Daarna was hij ouderling in Arnhem en op de evangelisatiepost in Alkmaar en tussentijds oefenaar in een vrije gemeente.
Zijn opvolger in Colijnsplaat was A. van der Wekken, die jarenlang als ambtsdrager had gediend in Zierikzee: als diaken in de Oud Gereformeerde Gemeente en als ouderling in de Gereformeerde Gemeente.
In het kerkje van Colijnsplaat was het middenvak (zeven plaatsen per bank) voor de vrouwen. De mannen zaten in de zijbankjes (drie plaatsen). Ds. F. Mallan vertelde dat hij er als student eens zou voorgaan. Op het station in Goes zag hij ds. J. Fraanje. Die zei tegen de buschauffeur: ‘Chauffeur, dit is een broertje van me, die moet in Colijnsplaat biddag gaan houden, dus wil je die bij Breure voor de deur afzetten? Dan hoeft hij niet te zoeken’. ‘Komt in orde, hoor, dominee’. ‘Daar zat ik. Wat kreeg ik een kleur!’ vertelde ds. Mallan later.
Lege plaatsen
In 1946 overleed ouderling G. Franke (64 jaar), in 1951 diaken N. Breure (eveneens 64), in 1952 ouderling P.J. Tazelaar (81) en in 1953 ouderling A. van der Wekken (82).
Enkele keren bracht de gemeente een beroep uit, ook wel samen met andere gemeenten op het eiland.
Er waren nooit meer dan twee ouderlingen, en soms was er niet één. Toen ouderling Van der Wekken 81 jaar was, las hij nog driemaal per zondag een preek, maar toen stelde hij voor een ouderling van Kortgene te vragen voor de middagdienst. Al snel kon hij helemaal niet meer voorgaan. Toen werd diaken D. van Gilst ouderling.
In de uitvoerige notulen is te lezen dat de gemeente in 1947 een eigen bibliotheek begon. Op 26 april 1951 werd voor het eerst een orgel in gebruik genomen. Ds. F.J. Dieleman ging in deze dienst voor en leidde na afloop een ledenvergadering. Daar werd besloten over te stappen op de psalmberijming van 1773. Dat was een voorstel van Joh. Breure: hij vond het voor de kinderen lastig dat ze op de protestants-christelijke school ‘1773’ moesten zingen en in de kerk uit de berijming van Datheen.
De 14-jarige N.J. Breure werd in oktober 1952 organist en dat bleef hij tot de opheffing van de gemeente in 1989. Toen hij rond 1958 in militaire dienst was, verving zijn zus hem. Ze kregen elk jaar een boek voor hun inzet. Voor het leren orgelspelen had de gemeente nog een tweede orgel aangeschaft. Dit ‘leerorgel’ stond bij een gemeentelid thuis.
wordt vervolgd
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2023
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2023
De Saambinder | 20 Pagina's