De Geest der aanneming
Het is een wonderschone uitdrukking die Paulus gebruikt in Romeinen 8 vers 15. Nadat hij eerst heeft gewezen op de Heilige Geest als een Geest der dienstbaarheid, spreekt hij vervolgens over de Geest der aanneming tot kinderen. Het is de Geest Die deze aanneming doet beleven en ervan verzekert, Die een kind des Heeren doet roepen: ‘Abba, Vader’ en ook een kinderhart geeft.
Op de achtergrond staat hier de praktijk uit de wereld van het Romeinse recht. Niet-biologische kinderen konden tot kind worden geadop- teerd via een uitspraak van de rechtbank. Onder Israël was deze praktijk - formeel gesproken - niet bekend. Wat Mordechai met zijn nicht deed, komt er inhoudelijk wel dichtbij (Esther 2:7). Meer nog, het was God Zelf Die het volk Israël aannam tot Zijn kind, Zijn eerstgeboren zoon (Ex. 4:22). Ook Bijbelgedeelten als Psalm 27:10, Hosea 1:8-10 en 2 Korinthe 6:17-18 laten hier iets van zien.
Wat een wonder is dat: aangenomen worden tot kind! (Joh. 1:12 en 1 Joh. 3:1). Van nature zijn we een kind des toorns, een kind van Adam, een kind des doods. En dan een kind te mogen worden van de driemaal Heilige! Aangenomen te worden om Chris- tus’ wil, de eeuwige en natuurlijke Zoon van God, de oudste Broeder, Die de God- verlatenheid heeft moeten doorworstelen op Golgotha! En dan weer kind te zijn, een kind van eeuwigheid door God bemind, verkoren in Zijn vaderlijke liefde! (Ef. 1:5). Wie kan het bevatten? Een slaaf die in oude tijden werd aangenomen tot kind, had daarmee echter nog niet de natuur van zijn meester. Bij de Heere is het anders. Als Hij een zondaar aanneemt, wederbaart Hij hem ook en geeft Hij hem of haar Zijn eigen Goddelijke natuur (1 Petr. 1:3 en 2 Petr. 1:4).
Abba, Vader
Het is de Geest der aanneming tot kinde- ren Die doet roepen: ‘Abba, Vader’. Paulus gebruikt hier een Aramees en een Grieks woord. Wil hij daarmee aangeven dat deze heerlijke weldaad sinds Pinksteren wordt genoten onder alle volken, niet alleen bij Joden, maar ook bij heidenen? (Jes. 19:18). Of wil hij een woord gebruiken dat hem als Jood ontzaglijk teer in de oren klonk? ‘Abba’ is immers zoveel als ‘papa’. Het is kindertaal.
Hoe dan ook, in de tijd van het Oude Tes- tament werd deze aanspraak voor God zelden gebruikt (zie bijv. Jer. 3:4). Nu echter Christus Zijn werk heeft volbracht en het geschonden recht is verzoend, kan de Hei- lige Geest afdalen met de volle stromen van de liefde Gods en doet die Geest zelfs roepen: ‘Abba, Vader!’ In dat woord ‘Abba’ ligt liefde en genegenheid. Het is hetzelfde woord dat Jezus gebruikte toen Hij lag te worstelen in de hof van Gethsé- mané (Mark. 14:36). En nu wordt dat tere woord door de Heilige Geest gelegd op de lippen van de Zijnen. In hun aanvechtingen is Hij het Die vrijmoedigheid schenkt om te stamelen: ‘Goedertieren Vader, milde Zegenader…! ’ (Ps. 33:11 berijmd).
Roepen
Is het alleen maar een stamelen? De apostel spreekt zelfs van een ‘roepen’. Dat woord wijst op nood, een aanroepen van de Heere vanuit de diepte, op een sterke begeerte - zoals dat bij kleine kin- deren gevonden wordt - en op een innig vertrouwen, een heilige vrijmoedigheid die spontaan tot uiting komt. Het is de Geest van Pinksteren Die daartoe brengt; de Geest van Wie Paulus schrijft dat Gods kinderen Hem hebben ‘ontvangen’.
Ontvangen
Wanneer gebeurt dat? Wanneer ontvangt een mens Gods Geest? In principe reeds in de wedergeboorte (Joh. 3:3). Is die mens zich op dat ogenblik bewust? Integendeel! Gods Geest doet Zich dan gelden als ‘de Geest der dienstbaarheid’. Hij verwekt ook een geest van dienstbaarheid in het hart, zoals Hugo Binning zegt. Die geest wijkt pas als een zondaar tot Christus komt en met Hem verenigd wordt; ja, door Gods lieve Zoon wordt teruggebracht en gelegd aan het Vaderhart Gods. Dan wordt ook, naar de mate dat het God behaagt, de verzekering ontvangen waarvan de kantte- kenaar bij Romeinen 8 vers 15 spreekt. Niet al Gods kinderen weten daarvan. Deze verzekering is ‘als een witte raaf’ volgens Thomas Watson. Ze zullen er echter wel naar staan. Laat het heilsfeit en de prediking van Pinksteren daartoe mogen uitdrijven!
(wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juni 2022
De Saambinder | 16 Pagina's
