Enschede
De Gereformeerde Gemeente in Enschede begon in 1922 met het lezen van een preek in de huiskamer. Als een klein stekje in een grote stad kwam een eenvoudig en behoeftig volk samen onder het lezen van Schriftuurlijk-bevindelijke preken. Het was voor hen een Elim.
Elim... die naam staat nog steeds op de gevel van een gebouw aan de Noorderhagen, midden in de bin- nenstad van Enschede. Dit gebouw, waarin nu een boksclub is gevestigd, was ooit het eerste kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.
Ouderling J. Arends: ‘Het groepje preeklezers was langzaam gegroeid tot een zelf- standige gemeente, die in 1949 door ds. P. Honkoop sr. werd geïnstitueerd. De ge- schiedenis van de gemeente is beschreven in het boek ”Elim... en zij legerden zich al- daar” (te bestellen via gergemenschede@ gmail.com; prijs € 9,50). Het boek verhaalt het werk Gods in de harten van ontdekte schuldige zondaren, opdat jong en oud, en ook ons nageslacht, zou weten van de grote werken Gods’.
In 1965 was de gemeente gegroeid tot ruim 200 leden en doopleden. In 1984 brak er brand uit in de bioscoop naast de kerk. De schade was zo groot dat men op zoek moest naar een nieuw kerkgebouw. Bij het voormalige Protestants Militair Tehuis van de vliegbasis Twenthe vond men onderdak. Na een verbouwing kon het PMT voortaan dienst doen als kerkgebouw. De naam is duidelijk zichtbaar voor iedereen die Enschede vanaf de noordkant binnenrijdt: ‘Elim’.
Hoe gaat het getalsmatig met de gemeente? Is er jeugd, zijn er verenigingen?
Arends: ‘Het ledental is helaas wel teruggelopen. De laatste jaren blijft het stabiel rond de 60 leden en doopleden. Aangrijpend: een stad van bijna 160.000 inwoners, allemaal zielen op reis naar de eeuwigheid, en toch is er zo weinig belangstelling voor de oude waarheid. In dat opzicht ervaren we helaas ook weinig verbondenheid met andere kerken in de stad’.
De Gereformeerde Gemeente van Ensche- de is een streekgemeente. Diverse leden wonen in de omgeving, zelfs over de grens in Duitsland. Alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd. De catechisanten zijn verdeeld over twee groepen. Er zijn vier verenigingen: een -12-vereniging voor de kinderen, een +12-vereniging voor de jongeren, de Bijbelkring (van oorsprong een mannenvereniging) die tweewekelijks een Bijbelhoofdstuk bestudeert, en de vrouwenvereniging ‘Kleine kracht’, die de zendingsactiviteiten organiseert. ‘Alles is wel heel klein, maar het mag er nog zijn’. Door de coronacrisis moest helaas een streep door veel activiteiten gezet worden, zegt ouderling Arends. ‘Dat geeft zorg voor de toekomst. Hoe zal het gaan met het gemeenteleven? Tegelijk mag opgemerkt worden dat klein zijn soms een voordeel is in coronatijden. Verhoudingsgewijs kunnen, met inachtneming van de maatrege- len, meer mensen een kerkdienst bezoeken dan elders’.
Hoe is het voor uw gemeente om kerk te zijn in de grote stad? Hoe anders is dat dan kerk te zijn op de biblebelt?
‘Een kleine gemeente in een grote stad, dat voelt heel kwetsbaar. Mensen kunnen de gemeente zelf niet in stand houden. Maar de Heere regeert. De vorst der duis- ternis zou er alles aan willen doen om dit kleine stekje in Enschede weg te krijgen. Daar staat tegenover dat Gods bewaring ervaren mag worden. Daarom is het goed om ook enkele zegeningen en mooie kan- ten te noemen. Een kleine gemeente is een leerschool om elkaar te verdragen en vast te houden, ook al zijn er soms verschillen in opvattingen en karakter. Kerkdiensten zijn ontmoetingsmomenten, veel mensen blijven graag even napraten na de dienst. Anderzijds is het een gemis dat er geen reformatorische instellingen in de nabije omgeving zijn. Het ontbreekt de gemeente echter aan niets, zodat er geen grote zor- gen zijn over het voortbestaan’.
Hoe ziet u de toekomst?
‘De toekomst ligt in Gods hand. Menselij- ke berekeningen hebben maar beperkte waarde. We mogen rekenen met een God van wonderen. God heeft beloofd dat Zijn Woord vrucht zal dragen. ‘De heerlijkheid van dit laatste huis zal groter worden dan van het eerste, zegt de HEERE der heir- scharen’, staat er in Haggaï 2:10. Daar had wijlen ouderling W. de Bruin bij de inge- bruikname van de nieuwe kerk geloof voor gekregen. Dat heeft de Heere ook waargemaakt. We mogen opmerken dat de predi- king beslag legt. Wat daarvan de vrucht zal zijn, dat zal de eeuwigheid openbaren’.
(volgende week deel 6, Groningen)
J. van ’t Hul, Lieren
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 mei 2021
De Saambinder | 24 Pagina's
