Uitleg over de Kameragenda
In de afgelopen periode stond er weer heel wat op de Kameragenda. Ondanks de demissionaire periode wordt er veel gedebatteerd. Nu ik het over die Kameragenda heb: onlangs vroeg iemand me hoe die tot stand komt. Wellicht zijn er meer mensen die die vraag hebben.
Biddag
Je hebt in de eerste plaats de debatten in de plenaire zaal. Debatten die daar plaatsvinden worden ingepland door de griffie, zeg maar het secretariaat, van de Tweede Kamer. Als individueel Kamerlid heb je daar geen invloed op. Zo hebt u wellicht meegekregen dat ik onlangs een debat heb aangevraagd over de levering van nieuwe onderzeeboten aan onze marine. De griffie heeft dat debat helaas op biddag gepland. Op bid- en dankdagen geven wij ons personeel vrijaf, tenzij er een zeer dringende reden is waardoor dat niet lukt. Als Kamerleden zijn we terughoudend met debatten op die dagen. Maar bij sommige debatten kun je helaas niet verstek laten gaan.
Afgelopen biddag was er in de ochtend een debat over toezicht op onderwijs. Dat gaat onder andere over de schoolinspectie en daarbij ook de mogelijke inspectie op informeel onderwijs (o.a. zondagsscholen en catechisaties). Daar kun je niet wegblijven. De avond van biddag was de Kameragenda gevuld met het door ons aangevraagde debat over de onderzeeboten. Als aanvrager kun je daar sowieso niet ontbreken.
Per Abuis
De inspectie op het informeel onderwijs is een onderwerp dat de gemoederen behoorlijk bezighoudt. Het is ons nog steeds niet duidelijk voor welk probleem deze wet een oplossing vormt. De minister heeft ons dat tot nu toe ook niet duidelijk kunnen maken. Onlangs heb ik een motie ingediend om deze wet te stoppen. Deze motie kreeg een meerderheid van stemmen. Achteraf bleek dat de fractie van GL/PvdA per abuis voor de motie had gestemd. De minister liet zodoende weten dat ze de motie niet uit zou voeren. Ik heb naar aanleiding van het debat over toezicht op het onderwijs een nieuwe motie ingediend die beoogt alleen gerichte wetgeving te ontwikkelen voor broedplaatsen van radicalisering en geweld. Deze motie heeft gelukkig wel een bewuste meerderheid gehaald.
We zijn in afwachting hoe het kabinet uitvoering denkt te gaan geven aan deze motie. Vooralsnog lijkt het kabinet na de zomer met een voorstel te komen. Hopelijk leidt onze motie ertoe dat het eerdere wetstraject geen verdere voortgang gaat krijgen.
Elbert Dijkgraaf
Voor wat betreft de formatie is er momenteel weinig nieuws. Ongetwijfeld hebt u vernomen dat ons voormalige Kamerlid Elbert Dijkgraaf samen met Richard van Zwol is gevraagd om als informateur op te treden. Op het moment van schrijven zijn wij nog in afwachting van resultaten en een rapport van beide informateurs. Uiteraard zijn we, net als u, benieuwd of de vier partijen er op de inhoud uitkomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 2024
De Banier | 32 Pagina's
