Verontrust en bemoedigd
Eind januari ging ik naar een internationale conferentie in Brussel. Tijdens de wandeling naar de gebouwen van het Europees Parlement zie je standbeelden en straatnamen met namen van de grondleggers van de Europese samenwerkingsgedachte. Welke ideeën hadden die mensen eigenlijk?
Zo zag ik een standbeeld van Paul Henri Spaak. Deze Belg was een grondlegger van de Benelux. Een douane-unie tussen België, Nederland en Luxemburg. Tussen deze landen zou er vrij verkeer zijn van geld, personen, diensten en goederen.
Schuman
Robert Schuman geldt als een van de oprichters van de Europese Unie. Maar het begon met de EGKS, de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal in 1952, waar ook Nederland deel van uitmaakte. De aartsrivalen Duitsland en Frankrijk hadden in 75 jaar tijd drie oorlogen gekend, waar staal en kolen nodig waren voor de oorlogsindustrie. Door in deze sector vreedzaam samen te werken zou een oorlog voorkomen kunnen worden. De oprichters van de latere Europese Unie geloofden dus net als Spaak ook in samenwerking op economisch en politiek gebied om vrede en veiligheid in Europa te bevorderen. Dit was de oorspronkelijke bedoeling van de EU! Daarbij geloofden zij ook in het christelijk geloof als gemeenschappelijke basis van Europa. Maar dit beeld is grondig gewijzigd.
Geestelijke Ommekeer
De conferentie ging hierover. Pieter Moens, bestuurder van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS), is de initiatiefnemer van deze jaarlijkse conferentie voor leidinggevenden in het christelijk onderwijs uit Europa. Vanuit dertien landen waren vertegenwoordigers. Daar hoor je hoe er een geestelijke ommekeer gaande is in heel Europa. Het recht van ouders om kinderen op te voeden in de Bijbelse leer, de Bijbelse visie op het huwelijk en het leven, het bestaansrecht van christelijke scholen. Dit alles staat onder grote druk. De genderideologie rolt over heel Europa heen in een hevigheid die door ons allen onderschat wordt.
Parlement
Binnen het Europees Parlement is deze geestelijke ommekeer ook goed merkbaar. De absolute vrijheid van de mens lijkt de nieuwe religie te zijn. Die norm komt overal terug bij wetsvoorstellen. Bert Jan Ruissen, onze SGP-Europarlementariër, is voorzitter van een werkgroep ‘menselijke waardigheid’’. Die bestaat uit een klein aantal christenen uit verschillende landen binnen het Europees Parlement. Zij lopen de agenda’s na, waar dit soort onderwerpen aan de orde komen. Men helpt elkaar om een Bijbels tegengeluid te geven. Wat denkt u van het voorstel dat klaarligt om het strafbaar te stellen als iemand een vrouw, die abortus wil plegen, op andere mogelijkheden wijst? Je mag er niet eens over praten of raad geven. Ongekend toch? Is dit niet ver verwijderd van de oorspronkelijke bedoeling van de Europese samenwerking? Waar bemoeit Europa zich mee!
Bemoedigd
Er kwam ook naar voren dat christenen in de verschillende landen gaan beseffen dat ze elkaar nodig hebben. Ouders in diverse landen kiezen er weer bewust voor om christelijke scholen te stichten, waar hun kinderen in de Bijbelse leer opgevoed worden. Er was herkenning, de Bijbel ging open en er werd gebeden. De grondtoon was: hard werken, maar het van God alleen verwachten. Dit is een andere vorm van Europese samenwerking. Maar, mijns inziens de belangrijkste.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2024
De Banier | 32 Pagina's
