Jouw vragen
„Ook refo’s zijn slachtoffer van de god van het genot.” Pas stond er een opinieartikel met deze prikkelende kop in het Reformatorisch Dagblad. Herken jij je in deze stelling?
Onze (over)grootouders leefden in een overlevingscultuur. Hun leven draaide met name om de vraag: hoe komen we aan ons dagelijks voedsel en aan de noodzakelijke kleding? Ze moesten hard werken om de huur te kunnen betalen en om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Door de enorm toegenomen welvaart hoeft een groot deel van debevolking zich over hun primaire levensbehoefte geen zorgen meer te maken. Veel Nederlanders kunnen zelfs twee of drie keer per jaar opvakantie gaan. Onze gezindte deelt in die welvaart. En wat doen wij met die rijkdom? Het gevaar is, datwe erin opgaan. Dat onze rijkdom een verlangen opwekt naar nóg meer, omdat ons hart ernooit genoeg van krijgt.
Misschien ben jij bezig met de vraag: watzou ik willen worden, en welke studie moet ik daarvoor volgen? Watzijnjouw overwegingen bij die keuze? Hetzou goed kunnen dat devraag wat je gaat verdienen, meespeelt. Het is verdrietig datveel jonge mensen in onze gezindte niet kiezen voor werk in de zorg of het onderwijs, omdat ze daar te weinig betaald krijgen enzo’n baan nietveel status heeft. Herken je dit? Nog iets anders. Ongetwijfeld heb je een bijbaan waarmee je een leuk zakcentje verdient. Hoeveel daarvan geef jeaan de dienst van deHeere? Ofleggen je ouders nog steeds het collectegeld voor je klaar? Hoeveel besteed jeaan shoppen, de hipste telefoon, aan lunchen met vrienden? Voel je hoe het materialisme je in zijn greep heeft? Wij, jijen ik, leven in een genotscultuur. Het draait in onze tijd om: zo veel mogelijkvan dit leven genieten, er uithalen wat erin zit. Om: hoe word ik gelukkig en kan ikdoen wat ik wil? Misschien staan die vragen bij jou ook boven aan je verlanglijstje voor dit leven. Weet je wat het grote gevaar is? Datzedie ene vraag steeds verder naar de achtergrond verdrijven, namelijk: hoe jijen ik rechtvaardig zullen verschijnen voor God.
ik ben daar heel sterk bij bepaald toen ik pas preekte over de ontmoeting van deHeerejezus met de rijke jongeling. Bij hem leefde die vraag nog wel. Maar toen de Heiland hem vertelde hoe hij dat eeuwige leven kon beërven, ging hij bedroefd bij de Zaligmaker weg. jij weet heel goed waarom: hij had heel veel geld en dat kon en wilde hijabsoluut niet missen. De Heerejezus stelde hem voor de radicale keuze: met de Mammon naar de hel of met Mij naar de hemel. Hij koos voor het eerste.
En jij? Denk nog eens na over de vraag: ben ikeen ”slachtoffer van de god van het genot?”Weet je wat ik je toebid? Dat je mag zien dat jeniet alleen een slachtoffer bentvan die afgod, maar dat je hem met heel je hart vrijwillig dient. En daarom roep ik je toe: Verlaatvandaag nog die afgod, zoek de Heere en leef! De Heere jezus zegt: „Komt herwaarts tot Mij en volg Mij.” ik bid je toe dat je ziet dat dewereld met al zijn begeerlijkheden voorbijgaat, maar dat bijHem teverkrijgen is een eeuwige vrede en blijdschap, die Paulus deed uitroepen: „ik heb alles schade endrek geacht omdeuitnemendheid van Christus.” Hij wilde arm worden, om jou rijktemaken. Om jou te schenken het „eeuwig, zalig leven.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 juli 2024
Terdege | 104 Pagina's
