Stadsbeiaardier Jan Bezuijen onder grote belangstelling uitgeluid
GOEDEREEDE – Zaterdagmiddag was het zowel in als rondom de Goereese toren een gezellige drukte. Velen waren naar de toren gekomen voor het afscheid van beiaardier Jan Bezuijen. Na 46 jaar het carillon te hebben gespeeld was de tijd gekomen om officieel een punt te zetten achter zijn loopbaan als beiaardier.
Het was zaterdag een bijzondere middag voor zowel de Goereese gemeenschap als voor Jan Bezuijen en zijn familie. Jan nam afscheid na een periode van 46 jaar. Hij deed dit met het geven van een concert op de beiaard dat natuurlijk in het teken van dit afscheid stond. Zowel in de toren als buiten in de luistertuin genoten velen van de door Jan Bezuijen tot klanken gebrachte klokken. Nadat Jan Bezuijen vanaf zijn hoge positie was afgedaald was er op de begane grond in de toren gelegenheid voor een officieel moment met verschillende toespraken.
Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Zij gaf aan dat het heel bijzonder is dat ‘onze Jan’ al 46 jaar zo verweven is met de Goereese beiaard. Daarom zal het voor iedereen wennen zijn nu hij niet meer in functie zal zijn. Zij sprak de wens uit dat Jan Bezuijen in de afgelopen tijd op een goede manier naar het afscheid heeft toe geleefd “want het is niet niks, na zo’n periode”. De burgemeester waardeerde Jan dat hij altijd een vaste stabiele factor is geweest. Zij onderstreepte daarbij het belang van de beiaardier voor de stad Goedereede omdat hij altijd voor iedereen speelde, zowel zware als lichte muziek. “Van Bach tot The Beatles”. Verder waardeerde zij dat Jan enkele jaren geleden een stapje terugdeed om zijn opvolger Hans van Heemst de ruimte te geven zich te ontwikkelen en een stukje kwaliteit te waarborgen.
Burgemeester Grootenboer wenste Jan en zijn vrouw Janny alle goeds toe voor de komende tijd.
Geschiedenis
André Kastelein voerde het woord namens de Stichting Goereese Gemeenschap, de beheerder van de toren en het torenmuseum. In zijn toespraak ging Kastelein terug in de geschiedenis van de klokken van de Goereese toren. Het aantal klokken werd uitgebreid, de toren gerestaureerd en na de restauratie van 1978 was daar het carillon en beiaardier Jan Bezuijen. Uiteindelijk kwam het Goereese carillon in de top 10 van Nederlandse beiaards terecht en daar is de Goereese Gemeenschap heel blij mee. Ook André dankte Jan voor zijn inzet op en voor het carillon. Omdat de beiaardier veel betekend heeft voor de Goereese samenleving en jong en oud bij het carillonspel heeft betrokken, mocht hij Jan Bezuijen de erepenning van Goedereede uitreiken. Verder droeg hij het gedicht Het Carillon van Ida Gerhardt voor.
Jaap Hollaar, teamleider Interne Dienstverlening en Hospitality van de gemeente Goedereede, sprak ook een dankwoord richting Jan Bezuijen. “Je speelde meer dan noten, je maakte muziek”, aldus Hollaar die zijn toespraak in dichtvorm presenteerde. Ter afsluiting speelde hij een improvisatie op de piano.
Opvolger
Lovende woorden waren er ook van de opvolger van Jan Bezuijen, Hans van Heemst. Hij prees dat Jan altijd voor de hele gemeente beiaardier is geweest omdat iedereen ook mee mocht spelen. Hij verzekerde dat hij zonder de inzet Jan Bezuijen niet zover was gekomen bij de studie voor beiaard. Voordat tijdens de receptie afscheid kon worden genomen, speelde Van Heemst nog een improvisatie waarvan iedereen, ook de scheidend beiaardier, in het zonnetje naast de toren kon genieten.
In de abonneekrant van komende vrijdag een is een uitgebreid interview met Jan Bezuijen te lezen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 juli 2024
Eilanden-Nieuws | 28 Pagina's
