VvE-bestuur park Nieuw-Zeeland "verbijsterd" over komst asielzoekersboot
MIDDELHARNIS – Het bestuur van de VvE Nieuw-Zeeland is “verbijsterd” over de mededeling van de gemeente Goeree-Overflakkee “dat er weer een schip met ruim 180 asielzoekers (dat zijn er maximaal 170, red.) op het Havenhoofd bij Middelharnis komt te liggen voor een periode van maximaal 2 jaar”. Dat schrijft het bestuur in een brief aan het college van B en W en de gemeenteraad. In de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag werd ook gesproken over de brief. Een motie van TOG en SDP tot uitstel van de komst van de asielzoekersboot kreeg geen steun van de andere partijen.
Bewoners en eigenaren van park Nieuw-Zeeland “zijn het er absoluut niet mee eens dat dit zonder enige inspraak wordt besloten”. De gemeente liet in een brief over de komst van de asielzoekersboot weten dat -voordat de brief naar de omwonenden is verstuurd- “de gemeente in gesprek is gegaan met de groep omwonenden die de vorige opvangperiodes ook namens u deelnamen aan een klankbordgroep. Hun input nemen we mee bij deze opvang.” Dat wordt tegengesproken door het VvE-bestuur. “Wij als volwaardig burgers van Goeree-Overflakkee (betalen alle gemeentebelastingen, onderhouden ons eigen wegennet en betalen voor onze eigen vuilnisverwerking) worden samen met de andere burgers van Goeree-Overflakkee niet betrokken bij enige vorm van participatie”, schrijft men in de brief. “Berichtgeving in de pers deed voorkomen als wel, er werd zelfs een niet bestaande klankbordgroep genoemd.”
Debacle
Het bestuur zegt inmiddels gesproken te hebben met de projectleider vanuit de gemeente. “Onze ongerustheid is alleen maar toegenomen. Hij vertelde dat de intentie van de gemeente is om zonder beveiliging en kaders te beginnen met de opvang. Dit is gezien de bekende problemen (ook in Stellendam, door veiligelanders) geen goed idee. De omgeving met park, strand met in de zomer veel jonge mensen maakt het extra risicovol. Afhankelijk van de groep kan er een sterk verschil in normen, waarden en intenties zijn”, aldus het bestuur in de brief. “Het feit dat het COA pas op het laatste moment details en de risicoanalyse over de groep deelt maakt een zeer onzorgvuldige indruk. Men zou denken dat het college van het vorige debacle geleerd heeft.” De haven diende al twee keer eerder als opvanglocatie, beide keren was dat voor een kortere periode. Of dat een succes was, daar lopen de lezingen nogal over uiteen. Het bestuur spreekt dus van een debacle, de gemeente schreef in de brief aan de omwonenden: “Zoals u weet, verliep die opvang goed.”
Eisenpakket
Het VvE-bestuur vervolgt in haar brief: “Mocht het college toch besluiten dit zonder enige vorm van burgerparticipatie door te drukken, hebben wij als direct omwonenden (binnen 100 meter) wel een aantal veiligheidseisen.” Een lijstje met tien punten volgt. De eerste is dat het park niet toegankelijk mag worden voor asielzoekers. “We begrijpen dat men ons park mooi vindt en leuk om te picknicken of te recreëren (is vorige keer ook gebeurd), maar dit is niet de bedoeling. Het hele park is eigendom van de eigenaren/bewoners. Wij onderhouden zelf onze wegen- en waterpartijen. Het geeft een onveilig gevoel als groepen mensen door onze tuinen wandelen, kan erg bedreigend zijn.”
Ook wil het bestuur camerabewaking bij beide ingangen van het park. “Bij calamiteiten kan er dan in ieder geval worden gekeken welke personen het park op zijn gegaan. Dit is sowieso handig om ook het oneigenlijk gebruik van de openbare ruimte voor het park in de gaten te houden. Er zijn regelmatig vernielingen van bosschages, gazon en er wordt veel rommel achtergelaten door buitenlandse vissers.” En beveiligers zijn volgens het bestuur noodzakelijk. “Het is te naïef om te wachten tot het mis gaat.” Naast de mogelijkheid tot inzage van de passagierslijst wil het bestuur de bevestiging “dat dit echt de laatste keer is en ook maximaal 2 jaar”.
Onverkoopbaar
De mededeling dat er opnieuw een asielzoekersboot naar het Havenhoofd komt, heeft er volgens het bestuur voor gezorgd dat er al gedupeerde eigenaren hun huis aan het verkopen zijn. “Twee bevestigde afzeggingen van kopers met dit als reden. Wat gaat het college hiermee doen?”
Motie verworpen
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag dienden de partijen TOG en SDP een motie in om het huidige plan om opvang te bieden aan asielzoekers op een cruiseschip aan het Havenhoofd in Middelharnis geen doorgang te laten vinden. De indieners vonden het beter om te wachten op de uitwerking van het nieuwe kabinetsbeleid met betrekking tot de spreidingswet, voordat er nieuwe opvanglocaties worden gerealiseerd. De motie kreeg geen steun van de andere partijen. Die spraken veelal uit dat er een verantwoordelijkheid is om de asielzoekers die al in het land zijn op te vangen, onder meer uit solidariteit met Ter Apel. Wel klonk meermaals de oproep om in overleg te blijven met de omwonenden van het park en goede afspraken te maken over onder meer toezicht en handhaving.
De burgemeester weerlegde in haar reactie de opmerking dat de klankbordgroep niet bestaat. "Daar zat een vertegenwoordiging in van zowel de BIZ als de bewoners van Park Nieuw-Zeeland." Vanaf de tribune klonk vervolgens 'Nee, nee!' De burgemeester vervolgde: "De voorzitter van de Vereniging van Eigenaren heeft daar gezeten en gezegd: ik ben hier namens de inwoners."
Klankbordgroep
Ook reageerde Grootenboer nog op enkele andere zorgen uit de brief en de raad. "We zijn bereid om steeds met elkaar in overleg te blijven", aldus de burgemeester. Volgens haar zal er 24/7 bewaking op het schip aanwezig zijn en is geleerd van de vorige keer en van de situatie van de boot in Stellendam. "We hebben in Stellendam in het begin echt wel wat problemen gehad, maar daar hebben we meteen op ingespeeld en is de persoon die voor overlast zorgde weggegaan. Daar gaat het nu heel goed, ook omdat deze mensen nu mogen werken." Ze benadrukte dat meer mensen in de klankbordgroep van harte welkom zijn, met name ook omwonenden. Ook in de zomerperiode is het college hiervoor bereikbaar.
Op de vraag van Thomas Kom (TOG) of een kortere periode ook zou kunnen, liet Grootenboer weten dat dit geen optie is. "We hebben ons de blaren op de tong moeten praten om de periode naar twee jaar te krijgen. Om de aantallen mee te tellen voor de spreidingswet, moet u met een duurzame oplossing komen voor tenminste vijf jaar, zegt het COA. Dat is voor ons echt veel te lang, zeker met deze vorm van opvang."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 juli 2024
Eilanden-Nieuws | 28 Pagina's
