Minister van onderwijs
Het onderwijs in Nederland heeft een lange traditie. We hebben in ons land eigen scholen. In 1917 is dat geregeld en hebben scholen met een christelijke grondslag gelijke rechten gekregen. We noemen dat de financiële gelijkstelling tussen bijzonder en openbaar onderwijs. Door deze gelijkstelling is er een heel netwerk van christelijke scholen in Nederland ontstaan. Het bijzonder onderwijs is zelfs omvangrijker dan het openbare onderwijs. We kunnen, denk ik, blij zijn met deze wetgeving. Het is echter ook een regeling die bepaalde mensen een doorn in het oog is. Vooral in liberale en linkse kringen wil men nog liever vandaag dan morgen van dit stelsel af. Alle kinderen in dit land zouden volgens deze mensen naar de openbare school moeten gaan, en de school zou geen christelijke grondslag mogen hebben. Gelukkig is het huidige stelsel vastgelegd in de grondwet. In artikel 23 van onze grondwet is de huidige praktijk van bijzonder en openbaar onderwijs geregeld. Dat neemt echter niet weg dat er in de afgelopen jaren voortdurend stemmen opgaan om dat artikel te wijzigen of om het helemaal weg te laten uit de grondwet. Ook zijn er in de afgelopen jaren veel maatregelen genomen die op zijn minst afbreuk doen aan de regel van de grondwet. Het is te hopen dat er in de toekomst nog ruimte blijft voor eigen scholen. Onze reformatorische scholen zullen daar wel bij varen.
Het is daarom zeer verheugend dat de nieuwe voorgestelde minister van Onderwijs Eppo Bruins is. Vanuit het verleden weten we dat hij een overtuigd christen is die zonder meer het bijzonder onderwijs een warm hart zal toedragen. De huidige minister is van D66 en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die partij niet zo positief staat tegenover ons huidige stelsel van onderwijsvoorzieningen. Gelukkig hebben zich in de afgelopen periode geen heel ingrijpende veranderingen voorgedaan, maar als een departement lang in liberale of linkse handen is, dan kunnen er stapsgewijs wel allerlei veranderingen worden doorgevoerd. De vrijheid van onderwijs en de financiële gelijkstelling zijn geen onbedreigd bezit. Het is daarom ook belangrijk welke mensen er aan de knoppen zitten. Met iemand als de heer Bruins kunnen we alleen maar blij zijn. Het maakt een groot verschil of iemand zich bij het gegeven stelsel neerlegt of dat iemand het huidige stelsel kan waarderen en het ook zal proberen te behouden en te verbeteren. We mogen van de heer Bruins op dat punt zeker dingen verwachten. Dit geldt te meer daar de partijen hebben afgesproken dat er niet aan de grondrechten, dus ook niet aan artikel 23, zal worden getornd. Kortom, het is mooi dat een partij als NSC de heer Bruins voor deze taak heeft gevraagd en mooi dat hij dat ook wil doen. Eigenlijk mogen we daar wel iets van Gods goede hand in zien voor het onderwijs in Nederland.
Daarom kwam de reactie van de ChristenUnie wel enigszins merkwaardig over. Uiteraard is het begrijpelijk dat men vanuit partijbelang het niet fijn vindt dat CU-leden deel uitmaken van deze regering waartegen de CU oppositie moet gaan voeren. Maar aan de andere kant zijn er meer zaken dan alleen partijbelang. Het algemene belang en het belang van het christelijke onderwijs is meer gediend met een voormalig CU-lid dan met iemand die vanuit D66 op deze post de beslissingen moet nemen. Wie een beetje nadenkt over het onderwijs, kan niet anders dan blij zijn met deze benoeming. Graag willen we daarom de heer Bruins veel wijsheid en kracht toewensen op het departement van Onderwijs. Misschien moet de CU ook eens kijken naar het CDA. Er is een man uit het CDA die dit kabinet formeert, de heer Van Zwol. Dat men daar zo wat vragen bij heeft, is begrijpelijk, maar ik heb niet vernomen dat hij daarom maar beter voor zijn lidmaatschap kon bedanken. Jammer dat de CU zo zuur omgaat met deze dingen. Het onderwijs heeft goede mensen nodig.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 juni 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
