Wethouder Markwat pleit voor maatwerk
Wat betekenen de plannen van de provincie voor ons?
MIDDELHARNIS - Om te weten te komen wat het gewijzigde beleid van de provincie rond het woningtekort voor Goeree-Overflakkee betekent stelden we enkele vragen aan wethouder Markwat, die met de portefeuille Wonen belast is.
Wat betekent dit voor ons eiland?
"De gemeente Goeree-Overflakkee heeft grote behoefte aan nieuwe locaties voor woningbouw. Op dit moment kan de gemeente ongeveer 2.800 woningen uit het woningbouwprogramma realiseren. Op basis van het woningbehoefte-onderzoek hebben we echter ongeveer 3.250 woningen nodig. Voor een aanzienlijk deel hebben we dus nog geen geschikte locaties op het eiland. De provincie wil de benodigde woningen vooral in bestaand stedelijk gebied bouwen. En daar ligt voor de gemeente Goeree-Overflakkee een groot knelpunt.
Waarom?
"De provincie Zuid-Holland kent een stedelijk gebied, een plattelandsgebied en een industrieel gebied. Echter, de provincie rolt het beleid rondom woningbouw generiek [algemeen, WvdR] uit. Normen en kaders die mogelijk van toegevoegde waarde zijn voor stedelijk gebied, worden ook toegepast voor plattelandsgemeenten. En dat is onwenselijk, volgens de gemeente Goeree-Overflakkee. Er is maatwerk nodig."
Ziet u met de gewijzigde plannen nieuwe kansen?
"Ja, er zijn kansen op ons eiland. Plattelandsgemeenten als Goeree-Overflakkee kenmerken zich door veel vrije ruimte rondom de dorpen. Veelal zijn direct grenzend aan deze kernen gronden beschikbaar die vanuit agrarisch perspectief niet heel waardevol meer zijn. De gronden liggen te dicht bij de bebouwing en zijn te kleinschalig voor efficiënt agrarisch gebruik. Vaak worden ze ook begrensd door dijken of wegen." Deze gronden zijn volgens de gemeente Goeree-Overflakkee als alternatieve aanwending prima inzetbaar voor woningbouw. Door de woningbouwambitie dan te combineren met landschappelijke inpassing, openbaar groen, recreatief medegebruik, de toename van biodiversiteit, klimaatadaptatie enzovoorts, kunnen op dergelijke gronden veel ambities gelijktijdig worden gerealiseerd.
Dat levert een aanzienlijk positiever effect op de leefbaarheid van dorpskernen op dan het binnenstedelijk toevoegen van woningen. Dat kan namelijk alleen maar door verdichting en hogere bebouwing. In plattelandsgemeenten leidt dat tot aantasting van de identiteit en de uitstraling van de dorpen."
Hoe hoog ligt het percentage sociale woningbouw in onze gemeente?
"Voor de gemeente Goeree-Overflakkee ligt het huidige percentage ongeveer op 30 procent. Voor stedelijke gebieden, of voor gemeenten die ver verwijderd zijn van het in de woondeals afgesproken streefpercentage van 30 procent, begrijpt de gemeente Goeree-Overflakkee het standpunt van de provincie om minimaal 40 procent sociale huur te willen realiseren.
Echter, ook hierin vindt de gemeente Goeree-Overflakkee maatwerk noodzakelijk. De eis lijkt generiek te worden toegepast en ligt niet in lijn met de behoefte in onze gemeente, is niet haalbaar voor onze woningcorporatie en leidt tot onrendabele en daardoor niet uitvoerbare projecten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
