Vette spaarrekening
Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen, maar nog liever appartementen voor starters en woonwijken aan de buitenrand van een dorp. Of rotondes die de doorstroming bevorderen op het eiland.
Trots kondigde de provincie Zuid-Holland aan dat men maar liefst 36,2 miljoen euro 'over' had in 2023. Nu is een overheid die goed op de centjes let een zegen voor haar inwoners, laat dat helder zijn. Er is in ieder geval geen geld over de balk gesmeten, zo lijkt het. En toch voelt het een beetje dubbel. Want diezelfde provincie gaat voorlopig geen turborotonde aanleggen in de N215 bij Middelharnis/Sommelsdijk. De reden: er is geen geld voor. Intussen in een persbericht van diezelfde provincie: 'Het eigen vermogen is toegenomen en daarvan is bijna 230 miljoen euro nog niet bestemd.' Daar kun je een flinke rotonde van bouwen. En er nog een aangekochte Rembrandt op exposeren ook.
Wel halen, niet brengen
Nu is het natuurlijk erg makkelijk om over ieder provinciaal project dat (nog) niet is gerealiseerd te roepen 'dat ze die dus makkelijk wél hadden kunnen uitvoeren'. Of dat die lijnbus dus wel gewoon door de buitengebieden had kunnen rijden. Het punt is -en dat hebben we op deze plek al vaker gemaakt- dat men in het provinciehuis vooral graag komt 'halen' van Goeree-Overflakkee. We houden ons hart vast voor megawindmolens die waterstof kunnen produceren. En reken maar op meer eilandelijke agrarische grond die natuur moet worden. Plannen die er vaak al jarenlang liggen, verdwijnen echter net zo makkelijk weer in de ijskast. De genoemde turborotonde is daarvan een recent voorbeeld. Men heeft bij de provincie nogal moeite om hier iets te 'brengen', zullen we maar zeggen.
Een ander voorbeeld is de woningbouw. Het is zeker te prijzen dat er vorig jaar meer woningen zijn bijgebouwd dan is afgesproken met het Rijk. Tegelijkertijd houdt de provincie vooralsnog vast aan haar eigen (stadse) ideeën voor nieuwbouw die totaal niet passen in het dorpsbeeld van een plattelandsgemeente als Goeree-Overflakkee. Hoe goed de argumenten van wethouder Markwat (die insprak bij de vergadering van de Provinciale Staten) en demissionair minister De Jonge ook zijn, en in een brandbrief van verschillende gemeenten aan gedeputeerde Koning waren te lezen.
3-hectare-kaart
Een korte uitleg: het probleem zit hem vooral in de zogenaamde '3-hectare-kaart'. Elk nieuwbouwproject dat groter is dan drie hectare (een straat met twintig huizen aan beide kanten en je bent er wel zo'n beetje), moet expliciet door het provinciebestuur goedgekeurd worden. En die schieten vooralsnog ieder nieuw plan af, omdat eerst de dorpen en steden moeten worden volgepropt met nieuwe woningen. Nu is zeker in de grotere woonkernen op Goeree-Overflakkee een stukje hoger bouwen niet per se een probleem. Maar combineer dat met het benodigde aantal extra woningen en je zit al snel aan een soort torenflats. En dat is ronduit onwenselijk in plattelandsgebieden als het eiland.
De provincie is echt aan zet om ook plattelandsgebieden als Goeree-Overflakkee serieus te nemen, niet te 'vergeten' bij het plannen van investeringen. En anders stappen we gewoon over naar Zeeland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 april 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
