Stichting ‘Als kanker je raakt’ biedt handreiking vanuit Bijbels perspectief
GOEREE-OVERFLAKKEE – Stichting 'Als kanker je raakt' organiseert deze maand een aantal activiteiten op het eiland. Met deze en veel andere bijeenkomsten en initiatieven elders in het land wil de stichting handvatten aanreiken aan mensen die geconfronteerd worden met kanker, zowel persoonlijk, bij naasten of anderen die aan hun zorgen zijn toevertrouwd. De stichting heeft als credo 'Kanker heeft niet het laatste Woord'. Adrie Stolk en Karel van Holten zijn bij de stichting betrokken en beiden ook ervaringsdeskundigen. Graag geven ze uitleg over het werk van 'Als kanker je raakt'.
Dat kanker een grote invloed heeft op het leven van iemand waarbij deze ziekte wordt vastgesteld, staat buiten kijf. De 61-jarige Adrie Stolk uit Middelharnis kan hierover meepraten. Ruim twee jaar geleden werd na ernstige vermoeidheidsklachten bij hem uitgezaaide nierkanker geconstateerd. Hij vertelt dat "als je deze diagnose krijgt, je wereld ophoudt". Alles komt dan volgens hem in een ander perspectief te staan. Hoewel hij aangeeft dat hij altijd wel vanuit zijn geloof geleerd heeft dat het leven eindig is, werd voor Adrie de Bijbeltekst 'Geef bevel aan uw huis, want u gaat sterven' werkelijkheid. Stolk werkt aan 'Als kanker je raakt' mee door op presentatie-avonden, zoals tijdens het benefietconcert afgelopen woensdag in Dirksland, iets te vertellen over zijn ervaring met kanker.
Karel van Holten uit Sommelsdijk is nog maar kort bestuurslid van 'Als kanker je raakt'. Hij bleef in 2008 als weduwnaar met vier kinderen achter, toen zijn vrouw Liesbeth op 43-jarige leeftijd overleed. "Toen we de boodschap van de gynaecoloog kregen dat Liesbeth kanker had en dat er weinig zicht op genezing meer was, voelde het alsof er een kleed onder je vandaan getrokken wordt". Zowel Adrie als Karel verzekeren dat het er juist bij die kantelpunten in het leven op aankomt hoe je in het leven staat. Bij zo'n boodschap stort voor veel mensen hun wereld in en dat is te begrijpen. Stichting 'Als kanker je raakt' wil in die situaties een helpende hand bieden.
Schuilen
'Als kanker je raakt' is een stichting die opgezet is vanuit christelijke idealen. "Er zijn veel organisaties die zich bezighouden met kanker of de gevolgen daarvan, maar 'Als kanker je raakt' doet dit specifiek vanuit een Bijbels perspectief ", legt Karel van Holten uit. De organisatie, die landelijk actief is, is ontstaan op initiatief van ds. Arie van der Veer. Momenteel is Marius Harkema, oud-rector van Scholengemeenschap Prins Maurits, voorzitter van de stichting. Men streeft er naar om kankerpatiënten gelegenheid te bieden om te schuilen bij God en bij elkaar onder het credo 'Kanker heeft niet het laatste Woord' en met Woord wordt natuurlijk het Woord van God bedoeld. Dat is volgens Karel van Holten ook de meerwaarde die de stichting heeft.
Volgens beide heren is het belangrijk dat men beseft dat kanker je bij de eindigheid van het leven bepaalt. "We zijn op aarde gezet voor een bestemde tijd en als je zo in het leven staat, dan ben je ook voorbereid op het einde". Hiermee willen ze niet zeggen dat je na de diagnose kanker alles zomaar over je heen moet laten komen, op het einde moet wachten en helemaal gericht moet zijn op deze ziekte. "Nee", benadrukt Stolk, "je moet na de diagnose bewuster gaan leven en er vooral op letten dat je -dit klinkt misschien raar-kanker niet een te grote plaats in je leven geeft, want dan kan dit een blokkade gaan vormen tussen God en jou, maar zeker ook tussen jou en je partner. Vooral dit laatste is belangrijk te benadrukken. Want de weg die je samen gaat is dezelfde, maar met een pijnlijk andere bestemming. Wanneer kanker je raakt, is het effect hiervan op de partner onderbelicht", aldus Stolk, die aangeeft zelf in blessuretijd te leven. Want hoewel de levensverwachting na de diagnose maar beperkt was, leeft hij nog en werkt hij weer bijna volledig. Hij krijgt hierbij nog wel immuuntherapieën. "Maar de kanker is niet weg".
Kracht
Zowel Karel als Adrie hebben ervaren dat het geloof kracht geef in deze moeilijke tijd. Hoewel christenen weten dat ze naar een beter vaderland gaan, moeten ook zij veel loslaten: hun gezin, hun werk in kerk en samenleving, alles moet losgelaten worden. Dan treedt er al een periode van rouw in nog voordat je overleden bent. Daarom is het volgens hen belangrijk om heel bewust te leven, ook als je nog gezond bent. "Dan besef je ook dat het leven hier tijdelijk is, ook als alles nog goed gaat".
Ondanks dat de stichting ‘Als kanker je raakt’ veel activiteiten ontplooit, is de bekendheid nog niet zo groot. Bestuurslid Karel van Holten geeft aan dat bekendheid heel belangrijk is omdat de organisatie, waarin voornamelijk vrijwilligers werken, er alles aan doet om de gevolgen van kanker bespreekbaar te maken. Hieraan werken professionals mee als coaches voor kleinere groepen, die bij elkaar komen in WhatsAppgroepen rond een thema dat met de ziekte kanker te maken heeft. Verder organiseert de stichting benefietconcerten, bezinningsreizen en -weekenden, online trainingen en ontmoetingsdagen. Ook kan er een handreiking worden gedaan als er behoefte is aan individuele hulp.
Kerken
'Als kanker je raakt' vindt het heel belangrijk dat ook kerken zich toeleggen op hoe er om moet worden gegaan met mensen die kanker hebben. Men hoopt dan ook in de toekomst aan de slag te gaan met het toerusten van kerkenraden en pastorale teams, "want ook zij weten lang niet altijd hoe om te gaan met gemeenteleden die met kanker worden geconfronteerd".
Meer informatie is te vinden via www.alskankerjeraakt.nl
Ontmoetingsdag
Zaterdag 23 maart is er een ontmoetingsdag voor mensen die te maken hebben met kanker. Persoonlijk of bij hun naasten. De dag begint om 10.30 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur, en wordt gehouden in Onder de Wiek aan de Ring in Dirksland. In de ochtend is er een lezing door Ineke Vliem, waarna de aanwezigen een lunch wordt aangeboden. Voor het middagprogramma is er keuze uit twee workshops: het therapeutisch spel ‘Ons bestaan op een bordje’ en een creatieve workshop. Dagleiding en muziek is in handen van Rob Favier.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 maart 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
