"We vinden het steeds lastiger om God te verbinden met ons dagelijks leven"
Ds. De Wilde verlaat hervormd Sommelsdijk:
SOMMELSDIJK – In februari 2019 verhuisde het domineesgezin van ds. M.K. de Wilde naar Goeree-Overflakkee. Voor hem, zijn vrouw Marleen en kinderen Lisa en Jared (nu respectievelijk 12 en 9) was dat best even wennen. "Twee weken voor de intrededienst kwamen we hier wonen. We waren de stad gewend, een van de eerste dingen die ons opviel was dat er hier veel meer wind was." Komende zondag neemt de predikant afscheid van de gemeente waar hij 4,5 jaar aan verbonden was.
Daarvoor stond de predikant in de Hervormde Gemeente van Nijkerk. Een grote gemeente, verdeeld onder meerdere predikanten. Bij Sommelsdijk hoefde dat niet. "Hier is het veel overzichtelijker, alles is vlakbij elkaar. We kwamen aan toen het winterwerk in volle gang was, dus we werden zo door de gemeente opgenomen en voelden ons al snel thuis. Ook de kinderen wenden snel op de School met de Bijbel."
In Zeeland
De wortels van ds. De Wilde liggen op het eiland Tholen, waar hij werd geboren en kort heeft gewoond. "Ik ken deze hoek van Nederland wel een beetje". Met een glimlach: "Ik wist dat Flakkee niet in Zeeland ligt." Om te vervolgen: "Hoewel een stukje van Sommelsdijk wel tijdelijk bij Zeeland gehoord heeft." De taal en cultuur van het eiland was hem dus niet vreemd. Rondom de tijd dat hij belijdenis deed, kwam hij tot een "bewust levend geloof ", zoals hij het zelf uitdrukt. "Daarbij ervoer ik een roeping om te werken in Gods koninkrijk." Hij stopte met zijn studie rechten en ging theologie studeren. "Tijdens de studie groeide het verlangen om te dienen verder."
"Als predikant ben je een voorbijganger. Vooraf weet je nooit hoe lang je ergens zult blijven. Bij elk nieuw thuis hoort weer dat proces van nieuwe mensen te leren kennen en er tijdelijk mee op te trekken. We hebben hier een goede tijd gehad. Ik hoefde zeker niet weg, sterker nog, ik was hier nog graag doorgegaan. Tegelijkertijd heeft het maken van een nieuwe start ook iets moois. De Heere heeft ons hier een mooie tijd gegeven, ik hoop dat het voor veel mensen tot zegen mocht zijn."
In beweging
Daarmee doelt de dominee onder meer op de prediking. "Binnen het predikantschap staat dat op nummer één. Dat is de centrale taak, waar de hele werkweek op gericht is. Al is de prediking natuurlijk ook nauw verbonden met het pastoraat. De belijdenis-, doopen Avondmaalsdiensten zijn bijzondere momenten, om als gemeente samen te zijn. Verdrietiger zijn de rouwdiensten. Dat laat zien dat wij mensen maar heel klein en kwetsbaar zijn. Maar juist dan is het bijzonder om met mensen te mogen meeleven en Gods Woord te mogen doorgeven."
"God wil via de prediking -het verkondigen van Zijn Woord-werken in het leven van mensen. De Amerikaanse theoloog Tim Keller heeft eens geschreven dat een goede preek uit een drietal onderdelen bestaat. Allereerst wordt in een preek de waarheid van God doorgegeven. Als tweede wordt dat op zo’n manier gedaan dat het de mensen persoonlijk raakt, dat het dichtbij komt. En als derde zet het mensen in beweging. Er moet iets gebeuren! Niet enkel aanhoren, maar een preek moet een uitwerking hebben in ons concrete leven."
"Of een preek in vruchtbare aarde valt, is echter zeker niet het werk van de predikant alleen. De omstandigheden bij de luisteraar spelen ook een rol. Hoe zijn mensen er zelf mee bezig? Als de Bijbel de hele week dicht blijft en alleen op zondag opengaat, hoeveel hebben we dan te verwachten? De kerkdienst -en daarmee de predikingmoet ingebed zijn in een leven met God." Dat baart de predikant wel eens zorgen. "Naast alle mooie dingen zijn er ook gevaren die de gemeente bedreigen. Een daarvan is het gefragmentariseerde leven: een stukje, zoals de zondag, voor God, de rest zonder God. We vinden het ook steeds lastiger om God te verbinden met het gewone, dagelijkse leven. Wat dat betreft is het een spannende tijd."
Wolkkolom
Over tijden gesproken, een aanzienlijk deel van het predikantschap van ds. De Wilde op het eiland stond in het teken van de coronapandemie en bijbehorende maatregelen. "Het voelt nu weer als lang geleden, maar het was ingrijpend. Ik ben heel dankbaar dat we nu alles weer op de oude, natuurlijke manier kunnen doen. Wij mensen zijn er niet voor gemaakt om afstand tot elkaar te houden. Voor de kerkenraad en mijzelf was het best een puzzel om te zoeken naar de juiste weg in de steeds veranderende maatregelen, waarbij we erg verlegen waren om de wijsheid van de Heere God."
Na vier jaar in Sommelsdijk gediend te hebben, begon het enigszins te knagen. "Zou ik mogen blijven, of gaat het anders?" En toen kwam daar het telefoontje uit Nunspeet. "Dan wordt de onrust groter: er ligt een concreet beroep." Vervolgens kwam er ook een beroep uit Capelle aan de IJssel bij. "Toch merkte ik uiteindelijk duidelijk dat ik een bepaalde kant op moest. Ik heb het ervaren als het volk Israël dat zag aan de wolkkolom: als die blijft, mag ik blijven. Vertrekt die echter, dan moet ik ook vertrekken." Tegelijkertijd kost het heel wat om los te laten. "Nunspeet ligt ook niet naast de deur, dus je bent gelijk écht weg."
Gewoon
De predikant blikt terug op een mooie afscheidsavond met de gemeente. "Ook al is het vier jaar, je hebt toch een band met mensen gekregen." De preek voor de afscheidsdienst is op het moment van het interview nog niet af. Het onderwerp heeft de predikant echter wel al helder: de afscheidswoorden van Paulus als hij afscheid neemt van Efeze, en de gemeente toevertrouwt aan God. "Soms als je zelf niet goed weet wat je moet zeggen, merk je dat God juist op dát moment dingen aanreikt vanuit Zijn Woord." Terugkijkend op zijn tijd in Sommelsdijk overheerst dankbaarheid. "De Hervormde Gemeente hier wordt vaak omschreven als een gewone Hervormde Gemeente met gewone mensen. En dat is zo, in de positieve zin van het woord."
De afscheidsdienst van ds. De Wilde vindt komende zondag 20 augustus plaats om 14.30 uur in de dorpskerk van Sommelsdijk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's