Raad van State: �schurveling� onrechtmatig
DEN HAAG / OUDE-TONGE – Het leek ook te mooi om waar te zijn, een nieuwe ‘schurveling’ (beplante zandwal) die naadloos past in het akkerbouwgebied rond de Magdalenadijk in Oude-Tonge.
De Raad van State ziet het anders en meent dat de gemeente Goeree-Overflakkee handhavend tegen de aarden wal moet optreden. Dat kan betekenen dat Oude-Tongenaar Hans van Nieuwenhuijzen zijn nieuwe ‘schurveling’ van vijf meter hoog en meer dan honderd meter lang zal moeten weghalen. Zoveel grond weghalen kost een aardige duit. Mogelijk dat Van Nieuwenhuijzen nog een uitweg kan vinden door zijn aarden wal een zuiver agrarische bestemming te geven, maar dat is onzeker. In ieder geval stelt de Raad van State in een uitspraak buurman Andre Faasse geheel in het gelijk. Faasse vroeg eerder aan de gemeente om iets te doen tegen de door Van Nieuwenhuijzen opgeworpen aarden wal. De lange en hoge aarden wal ligt pal in het uitzicht vanuit Faasses woning. De gemeente vond het niet nodig om tegen de grondwal van Van Nieuwenhuijzen op te treden, maar werd door de Rotterdamse bestuursrechter op de vingers getikt. De gemeente en Van Nieuwenhuijzen stapten tevergeefs in hoger beroep naar de Raad van State, die het geheel eens is met Faasse en de rechter.
Die is van oordeel dat de aarden wal in strijd is met het bestemmingsplan. Dat staat alleen zuiver agrarisch gebruik toe. Van Nieuwenhuijzen wilde natuur op de aarden wal ontwikkelen. Maar dat is iets anders dan agrarisch gebruik, meent de Raad van State. Zelfs het laten grazen van een paar schapen tussen de aanplant op de aarden wal vindt de Raad niet voldoende voor de agrarische bestemming. Overigens is de grond in de wal afkomstig van de locatie van het nieuwe bejaardenhuis Ebbe en Vloed. Van Nieuwenhuijzen ziet zijn aarden wal als een nieuwe ‘schurveling’, vergelijkbaar met de oude schurvelingen in en rond Ouddorp. Volgens Faasse is de wal allesbehalve een ‘schurveling’ maar slechts een hoop gedumpte grond van een bouwproject. De gemeente Goeree-Overflakkee zal nu moeten bekijken of ze Van Nieuwenhuijzen al dan niet een dwangsom oplegt.
(Persbureau Cerberus)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 2013
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's
