Tweede Kamerlid Ernst Cramer tijdens werkbezoek aan Oostflakkee in gesprek met eilandelijke ondernemers
OUDETONGE Op maandagmiddag 15 februari bracht Ernst Cramer, Tweede Kamerlid voor de Christenunie, een bezoek aan GoereeOverflakkee. Het bezoek begon in OudeTonge waar Cramer in de raadzaal van de gemeente Oostflakkee een ontmoeting had met de vier lijsttrekkers, potentiële raadsleden en betrokkenen bij de ChristenUnie op GoereeOverflakkee. Ernst Cramer is binnen de ChristenUnie fractie in de Tweede Kamer de woordvoerder voor Landbouw, Natuur en Visserij, Verkeer en Waterstaat en Financiën.
Wethouder Van der Valk van de gemeente' Oostflakkee gaf eerst in een korte presentatie weer waar GoereeOverflakkee de komende jaren voor staat als eiland in de Zuidwestelijke Delta. Aan de orde kwamen onderwerpen als landbouw en de (boVen)regionale wateropgaven, zoals de de zoet/zoutwalerdiscussie. Ook ging het o\er de ontsluiting van het eiland rondom de N57 en N59. Toerisme en recreatie op het eiland werden als belangrijk uitgangspunt benoemd met als hotspot de Brouwersdam en de mogelijkheden voor de Grevelingen, maar ook van het Haringvliet. Ook de spanning tussen landelijke en provinciale belangen ten opzichte van regi/.>nale belangen kwamen aan bod.
Vitaliteit
Na de inleiding ontspon zich een levendige discussie rondom deze thema's en de kansen voor het eiland. Allerlei onderwerpen werden aangesneden, van woningbouw, eiland van rust en ruimte maar toch ook van werkgelegenheid en plaats voor ondernemers, toerisme en recreatie, opwekking van duurzame energie, landbouw als drager van het landschap, zorg voor de vitaliteit van de kleine kernen, voor het streekziekenhuis in Dirksland en de uitgangspunten van de eilandelijke structuurvisie.
Zonnepanelen
.^an het eind van de middag werd een werkbezoek gebracht aan Mol Agrocom waar de directeur, Wim in 't Veld, een indrukwekkende presentatie van zijn bedrijf gaf Een modern en innovatief bedrijf als toeleverancier voor de agrarische sector. Na de presentaüe ging Ernst Cramer in gesprek met
vertegenwoordigers van de agrarische sector en de visserij. Allerlei onderwerpen kwamen ter sprake. Van gewasbeschermingsmiddelen tot agrariërs die toch wel graag een overheid zouden zien die meebetaalt aan zonnepanelen op de daken van hun loodsen. 'Wat meer subsidie naar zonneenergie en wat minder naar windenergie was de boodschap.
Extra impuls
De zorg over het behoud van de zoetwatervoorziening op GoereeOverflakkee door het kierbesluit bij de Haringvlietsluizen en het eventueel zout worden van het Krammer Volkerak kwamen ook uitgebreid aan de orde. Een ander heikel punt was de visserij. Die werd nadrukkelijk aan de orde gesteld vanuit Goedereedè. Ernst Cramer had hier ook wel iets uit te leggen. Hij ging in op de \erduurzaming van de visserij in de \'olle breedte waar al \eel goede voorbeelden van zijn. Cramer: 'Je moet dan ook als overheid een daad durven stellen en dat is gedaan om die duurzame visserij een extra impuls te geven."
Al met al gaf het werkbezoek een waardevolle inbreng van de landbouw en visserijsector, waar een Tweede Kamerlid als Enrst Cramer vanuit zijn volksvertegenwoordigende rol, zijn voordeel mee kan doen. .Aansluitend gaf een trotse Wim in 't Veld de genodigden een rondleiding door zijn nieuwe bedrijfspand.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 februari 2010
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 februari 2010
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's