Geen draagvlak in Middelharnis voor in Brabant gewaardeerde varkenssector
'Was ik er maar nooit aan begonnen!'
MIDDELHARNIS"Onbegrijpelijk", reageert directeureigenaar Antoon van Genügten op de mededeling van de provincie ZuidHolland om de vergunningen van zijn varkensbedrijven in Middelharnis in te trekken. "Ik heb twaalf jaar conform de destijds verleende vergunning varkens gehouden en ze trekken nu plotsklaps de stekker eruit op een tijdstip dat er technische mogelijkheden zijn om de stank fors te reduceren. Het is niet te begrijpen."
Antoon van Genügten begon zijn varkensbedrijven in Middelharnis begin jaren negentig. De eerste vestiging kwam aan de Eerste Groeneweg en heet Genubo BV. De twee laatste letters van Genubo staan voor Den Bommel. Daar wilde Van Genügten zich aanvankelijk vestigen, maar toen dat op grond van het bestemmingsplan niet mogelijk bleek, week hij westwaarts uit naar Middelharnis. Daar maakte het bestemmingsplan een vestiging wel mogelijk. En nog een tweede ook, want niet lang na de opening van Genubo BV begon de Brabantse ondernemer met de bouw van een vergelijkbaar bedrijf, min of meer om de hoek aan de Langeweg. Dat heet A. van Genügten Varkens BV. Beide bedrijven ontvangen biggen van tien
Beide bedrijven ontvangen biggen van tien weken oud en brengen deze, als ze flink gegroeid zijn, na een maand of vier, vijf naar de slachterij. Samen bevatten de stallen in Middelharnis ruim veertienduizend varkens. Van Genügten heeft, naast deze twee varkensbedrijven, ook nog bedrijven in Best, Fijnaart (NoordBrabant) en Poortvliet (Zeeland). Organisch luchtje
Geur of stank is relatief en wat de ene mens ruikt is niet gelijk aan wat een ander ruikt. "In Brabantse dorpen heb je soms veertig of vijftig van dit soort bedrijven en klaagt er helemaal niemand. Voor mij is het duidelijk geworden dat er voor deze gewaardeerde Brabantse bedrijfstak geen draagvlak is in Middelharnis", aldus Van Genügten.
In een halfjaar tijd ontving de provinciale milieutelefoon 73 klachten. "Maar daar zitten ook klachten bij over het uitrijden van mest op het eiland en/of andere stankobjecten", relativeert de geplaagde varkenshouder." En zelfs als de wind naar NieuweTonge waait, krijgen we nog klachten uit Middelharnis en Sommelsdijk."
Voor de provincie waren de aanhoudende klachten over "ernstige stankhinder" reden om Van Genügten toestemming te geven een proef te doen; met een prototype van een luchtwasinstallatie kreeg de ondernemer de gelegenheid aan te tonen de stank substantieel te kunnen terugdringen. Een proef die volgens de provincie is mislukt. "Voor beide inrichtingen is een stankreductie van circa 80 procent noodzakelijk om op een acceptabel niveau te komen. Dat is bij lange na niet gelukt", aldus de provincie in een persbericht. "De ammoniakuitstoot is overigens wel gereduceerd."
Grandioze prestatie
Antoon van Genügten wist niet wat hij hoorde, toen hij deze informatie tot zich kreeg. "Ik was geschokt." Inmiddels heeft Van Genügten de verbeterde modernste combiluchtwasser besteld, een installatie die over drie weken een erkenning krijgt van het ministerie van Landbouw.
"We reduceren er 70 procent van de stank mee en 85 tot 90 procent van de ammoniakuitstoot; 70 procent stank reduceren is een grandioze prestatie. De provincie vraagt om 80 procent reductie, maar dat is niet mogelijk. Die techniek bestaat niet. Ze vragen iets wat niet kan. Het is totaal niet te bevatten."
De provincie is gestart met de procedure om de vergunningen van beide varkensbedrijven in Middelharnis in te trekken. "Hoe het verder moet, weet ik niet", reageert Van Genügten. "Wat ik echter wel weet, is, dat als de provincie hierin gelijk zou krijgen, alle varkensstallen in heel Nederland kunnen sluiten. Want 80 procent stankreductie is voor niemand haalbaar Dan geldt volgens mij het gelijkheidsbeginsel, wat ons land hoog in het vaandel heeft, en kunnen alle stallen wel dicht." Tegen varkens
Tegen varkens
Dat de provincie ZuidHoUand hierbij het voortouw neemt, heeft volgens Van Genügten te maken met het feit dat de provincie legen varkens is. "Ze willen ZuidHolland blijkbaar varkensarm maken." De varkenshouder vraagt zich overigens af of de gemeente, de vergunninggever, wel geporteerd is van een oplossing van de problematiek. "Als dat het geval was, hadden ze me vast wel eens benaderd met de vraag of ik mijn bedrijf zou willen verkopen om bijvoorbeeld woningbouw mogelijk te maken. Dat is nooit gebeurd."
"Achteraf gezien", peinst Antoon van Genügten, "denk ik: had ik maar nooit geïnvesteerd in het houden van varkens in de gemeente Middelharnis. Ook al voldeed ik vanaf het begin aan alle regels. Nee, deze klap had ik nooit verwacht. Anders had ik pertinent niet gebouwd in Middelharnis. Dit betekent voor ons een kapitaalverniedging van 10 tot 12 miljoen euro. Onbegrijpelijk dat zoiets kan in Nederland, juist op het moment dat er een oplossing binnen handbereik is. En dan heb ik het nog niet over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Het gaat, met toeleveranciers en afnemers, in totaal om circa honderd banen die op de tocht komen te staan."
Het liefst gaat hij door met varkens houden, "binnen de Nederlandse regelgeving en met de beste techniek die er te vinden is". Maar, vervolgt Van Genügten, "ik ben als ondernemer ook bereid om te praten ontrent sanering als er voldoende compensatie is."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 oktober 2006
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 oktober 2006
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's