Buitenland
Niettegenstaande de actie zoowel op politiek als op mUitair terrein in het minst niet is verflauwd, hadden er in (3e afgeloopen week toch geen feiten van groote bijzondere beteekenis plaats. Hieronder volgen d« voornaamste gebeurtienissen.
JAPAN.
Op het eiland Leyte woedt nog steeds een hevige strijd De Japansche luchtlandingstroepen moeten het vooral op de vliegvelden hebben toegelegd. In de baai van Ornack^wordt eveneens hevig gestreden. Twee Aimerikaansche transportschepten en 1*7 landingsbooten zijn beschadigd. Toch blijkt het, "wat wij vorige week schreven, dat de .Amerikanen het veld op CLeyte kunnen behouden en, zij het slechts langzaam, vorderin. gen maken. De Japanners zien heel goed in dat als de Amerikanen ook de Filippijnen in handen zouden krijgen, het moederland rechtstreeks bedreigd wordt. De radio van Tokio heeft bekend gemaakt, dat de opperbevelhebber van de Japansche vloo^ viceadmiraal Tsjioetsji Wigoemo bij de gevechten van Saipan IS gesneuveld.
Het was de afgeloopen week drie jaren geledlen, .dat Japan, .Amerika te Pearl Harbour aanviel. Generaal Timoera heeft naar aanleiding hiervan een rede gehouden. Hij zeide, dat deze oorlog' door Japan gewonnen zou worden, waimeer alle Aziatische volken de han. den inelen zouden slaan.
De Amerlkaansche luchtmacht zet hare bomibardementen op Tokio en de Japansche eilanden Hondo, Jesso en Sachalin voort. Tweemaal is in deze week Tokio aangevallen. De tweede maal met 80 bommenwerpers van het type B 29.
OOSTFRONT.
Vanuit Oost Pruisen weinig of geien berichten. De gevechten hebben daar meest een plaatselijk karakter en dienen om de Duitsche troepen vast te houden.
Evienzoo vanuit den middensector, Warschau. Gogensohijnlijk w'ordt hier weinig of niets gedaan, omdat geen groote gevechten worden gemeld. Toch moet men de toestand' zoo niet bezilen.' Vorige week schreven wij, dat. van Duitsche zijde er op gewezen werd, dat de strijd om Boedapest van zeer groote beteekenis was, ja, het belangrijkste zwaartepunt dreigde te wor4en. De Sovjets hebben eeai machtige druk uitgeoefend op Hongarije. Nadat Roemlsnië ha^ gecapituleerd, schijnt het opperbevel vooral het oog op Oostenrijk en Hongarije geslagen te hebben, en voor een groot gedeelte bereiken zij het be. oogde doel. Boedapest is bijna omsingeld, terwijl de Sovjets kra«chtige druk uitoefenen in de richting^ vairPressburg ten Westen van Hongarije's hoofdstad. Zij trachten merkbaar de laagvlakte^ welke hier ligt en toegang geeft tot Weenen, te bereiken. De afstand BoedapestPnessburg is 150 km; Pressburg Weeüen 50 km. Er wordt nu reeds al esproken over de groote slag .om Weenen. Opdat ^^ <^® 'Duitschers niet al te veel troepen aan de andere gedeel. ten van het Oostfront kunnen onttrekken, zijn die plaatselijke gevechljen. Het 13 een bedreiging, want ieder oogenblik het weer gunstig is, kan de Sovjetunie op verschillende punten een offensief openien, en zouden ze dan een zwakke plaats aantreffen, dan zou dit Een zeer ernstig gevolg kunnen hebben.
HONGARIJE.
Bleef het dus in het Noorden en in ket midden van het Oostfront tamelijk fustig, geheel anders Was dit aan het front in het Zuiden. ^De Sovjets, welke •lier strijden bedreigen niet alleen de plaats Boedapest, maar trachten tevens Hongarije geheel te bezetten, alsmede Slowakije, terwijl zij ook het oog gericht hebben om Oostenrijk binnen te trekken. De Duitsche berichten zeggen, tat aan de Slowaaksche grens en rond om Boedapest de druk zeer zwaar is. Het plaatsje Waitzen hebben de Duitschers moeten prijsgeven. Bij Gödöllö Wordt hevig gevochten. In de Donau 'ocht wisselen de gevechten, terwijl bij IpolySag aan de rivier de iEipel, nade Slowaaksche grens eien slag (voedt van grooten omvang, met richï Pressburg. Ook vanuit het Zuiden tusschen Plattenmeer en Donau rukken <le Sovjets langzaam op. Hier is de druk niet zoo hevig als in het Noorden. Vanaf het Plattenmeer rukken zij ook lp in de richting der Oostenrijksche Srens. De Duitschers doen al het mo Mijke om de Sovjets hier te keeren, ''aat indien Boedapest zou vallen en Bolsjewisten Oostenrijk binnenruk. 1 zouden zij in het Zuidien gaan be^ tsiken wat in het Noorden en in het "'t'Sden tot hier toe nog niet Is gelukt. "'^t begrijpelijke belangstelling wordien ^^arom de berichten van dit front van ; tot dag gevolgd.
ITAIXE.
Vanuit Italië wordt een verhoogde activiteit gemeld. De Canadeezen en Britter rukten naar Noordelijke richting op en wisten twee bruggenhoofden over het riviertje la Mone te slaan. Het plaatsje Pideura wisselde vier maal van bezitter, een bewijs hoe fel beide partijen hier elkander bekampen. Ten Zuiden van Bologna wordt evenetsns een nieuw offensief verwacht, teneinde de druk vanuit het Westen te ondersteunen Groote vorderingen hebben de Geallieerdien nog niet gemaakt. Het blijft nog hetzelfde beeld, langzaam aan vooruit.
ELZASLOTHARINGEN.
De strijd aan het Westfront bracht in de afgeloopen week ook geen groote wijzigingen. Omtrent de strijd bij Comar gaven de berichten zeer weinig nieuws door. Alleen werd medegedeeld dat ten Zuiden van ßchlettstadt de aanvallen voortduren.
Anders is het gelegen in de Boven Vogezen. Hiervan wordt gemeld, dat i de driehoek van de rivieren Rijn en Lauter hevig gestredlen wordt bij Bischweiler en ten Oosten van Hagenau in de richting naar het plaatsje Selz.
Hier wordt eveneens een hevige druk uitgeoefend om de Rijn te overschrijden.
Even ten Oosten van deze driehoek ligt de bekende plaats Karlsruhe. De afstand van Selz naar Karlsruhe be. draagt ongeveer 20 km.
'Een ander zwaartepunt^ wordt gemeld bij het plaatsje Bitsch tusschen de genoemde driehoek en Saarbriickien nabij de Diuitsche grens.
Oosten in de richting van Selz, terwijl in het Westen de plaats Worth door hen genomen werd. Het Duitsche weeranachtsbericht zegt dat hier drie groote slagen plaats hebben, ter weerszijde van Saarlautern en op het 80 km. breede front van Hagenau. De Geallieerden wisten zoowel ten Oostien als ten Westen van Hagenau een penetratie tot stand te brengen. In he
Tusschen Mjerzig len Saarlautern is de afgeloopen week eveneens hevig gevochten. De Amerikanen beproeven hier de rivier de Saar op verschillende plaatsen over te steken, wat door de Duitschers ernstig wordt betwist.. De Duitschers zeggen, dat een over de Saar getrokken voorhoede teruggedrongen werd, zoodat zij zich weer tot achter de rivier móest terugtrekken. Hier hobben de Amerikanen de Westwal bereik en doen alle mogelijke moeite deze te doorbreken, wat hun tot op heden nog niet is gelukt.
Van Duitsche zijde worden tenkele com mentaren uit Engelsche couranten naar voren gebracht, waarin gewezen word op het fsit, dat deze stellüigoorlog hetzelfde beeld gaat vormlen als geduren de den oorlog 19141918. Toen in de v rige oorlog de Geallieerden kans zagen de groote opmarsoh der Duitschers to staan te brengen en een stellingfron op te bouwien, werden meermalen van wteerszijden ontzettend groote offensie ven geopend, met zeer veel mienschen en materiaalverlies, doch geringe terreinwinst,
Ongetwijfeld is de Duitsche afweerkracht zeer groot, doch wat Duitsch land thans tegien heeft in vergelijking met de vorige wereldoorlog is dit dat het thans niet al zijn kracht aan het Westen kan geven, maar dat er nu aan de Oostgrens een 'machtig Sovjet leger eveneens met een inval dreigt terwijl het ook in het Zuiden in Italië zijn grenzen te beveiligen heeft. Het i een geweldige strijd, waarvan wij on als wij niet in de vuurlinie' hebben gezeten, ons geen denkbeeld kunnen vormen. De Duitschers hebben hier bij uitstek gimstig terrein voor verdediging ten eerste de Pransche stellingen, die in den Elza's gebouwd zijn voor eien aanval vanuit Duitschland en nu daar na Imn eigen hoofdverdediging aan d SiegfriedUnie en Westwal. Daarom is het voor de Amerikanen ontzaggelijk moeilijk, deze linie te doorbreken, en het is alleen te danlqen aan hun zwar materiaal en luchtmacht, dat zij no zulke vorderingen hebben kunnen maken.
ROERGEBIED
De vierde slag in het gebied van rA^en heeft volgens de Duitsche berichtgeving tot doel om de Duitschers over de rivier de Roer te werpten. Wel hebben de Ajmerikanen het Duitsche front 8 tot 10 'km. ingedrukt, doch de geheele Wes ' telijke oever te zuiveren hebben zij ni kuimen bereiken. Zeer hevig is de strijd geweest en men geeft toe, dat aan beide zijden de verliezien zeer hoog zijn. Volgens dte laatste mededeelingen rukken de Amerikanen nu op naar de plaats Düren om welk stadje thans hevig gevochten wordt. Ook hier blijk het, dat de Duitsche afweerkracht nog zeer groot is, want ieder oogenblik beproevten de Geallieerden door te breken doch het gelukt hen tot hiertoe niet. ©e (Duitschers worden wel op een enor me zware proef gesteld, want indien het onverhoopt zou gebeuren dat hier of daar het front het zou begeven, zou dit ineens een geweldige terugslag gevien over de geheele linie. Dit zien de Amerikanen ook zeer wel in, en van daar dat zij hunne aanvallen niet opgeven maar volhouden zooveel hun slechts mogelijk is.
NEDBBLAND.
Omtrent de strijd in Nederland valt deze week al zeer weinig te melden. Tusschen Vienlo en Roermond poogden de Britten de Maas over te steken hetgeen door de Duitsche aanvallen "Vordt belet. De bewoners van Venraai mochten niet imleer naar hun haardsteden terugkeerien, omreden het plaatsje door de gevechtshandeliusren zoo "«e was geteisterd, dat het geen woongelegenheid meer biedt.
Verder wordt er van Duitsche zijde op gewezen, dat de rustpauze, welke de Britten zich veroorloofd hebben om hun legers te hergroepeeren en weer op verhaal te doen komen, blijkbaar achter de rug is. Een levendige activi teit wordt waargenomen, welke er- op wijst, dat binnerLkort de gevechtshande. linglen op het een of andere punt weer een aanvang zullen nemen.
De dijkdoorbraak, waarover wij vorige week schreven, schijnt het grootste gedeelte van de Betuwe onder water gezet te hebben, doch zich verder dan de Betuwe niet uit te strekken. Ongetwijfeld zal deze Inundatie een groote belemmering zijn voor een verder oprukkien in de Betuwe met als richting de Zuiderzee. Wanneer bovenstaande mededeelingen een feit worden, zal he ons zeer benieuwen m welke richting "de Etngelschen nu zullen trachten hun opmarsch voort 'e zettien., Al blijft' Rot terdam vanwege zijn havens een zeer begeerde plaats, toch zal het rivier en eilandspringende Engelschen niet meevallen. Gelijk minister Churchill mede. gedeeld heeft omtrent de vrijmaking der Schelde, teneinde Antwerpfèn in bezit te krijgen zijn de verliezen aan zulk een actie verbonden, zeer hoog.
De tijd gaat ongemerkt verder, want als onze courant verschijn? is' de helft van de maand December al weer verstreken, en indien wij het nog mogien beleven, scheiden ons slechts nog vijftien dagen van het einde des jaars.
IDe luchtbombardementien gaan, wanneer het weer het toelaat, steeds dojor. Ba de afgeloopen week is West en Zuid Duitschland gebombardeerd, alsmede de binnenstad van Weenen. Afzonderlijk worden genoemd de plaatgen Darmstadt en Hanau. Drie en dertig toestellen gingen verloren.
GiRIEKENXANB.
De debatten in het Lagerhuis te Lon den over den opstand in Griekenland worden vrij scherp gevoerd. Geëischt werd, dat ^e Britsche vertegenwoordiger in Athene, van zijn post zou wor den ontheven. Generaal Scobi, welke in Griekenland het bevel voert, heeft gerapporteerd, dat de toestand nog weinig is veranderd. De Elastroepen, dit zijn de opstandelingen, worden nog steeds versterkt. Vele Grieken voegen zich in hun gelederen. tEn het land woedt een omvangrijke guerUlaoorlog.
In opdracht van minister Churchill zijn veldmaarschalk Alexander en de Britsche nïinisterpresident van het Midden Oosten Max Millien naar Athene ger^sd om te trachten een verzoening tot stand^ te brengen en eien nieuwe regeering te vormen. Eerst als alle po gingen om liet geschil bij te leggen vervlogen zijn, moet de beslissing aan de wapejuen worden overgelaten. Brit. sehe versterkingen zijn aan land gegaan^ terwijl ook de luchtmacht reeds verschillende malen heeft ingegrepen, orn het verzet te breken. Generaali Scobi heeft aan de opstandelingen de volgisnde voorwaarden gesteld: De Elastroepen moeten aan zijn bevelen gehoorzamen en onder meer Attika ontruimen. Alle aanhangers der 'Elas in Athene en Piraeus imoet worden bevo. len dien tegenstand op te geven en de wapenen in te leveren. Veldmaarschalk Alexander alsmede Max Milien zijn te Athene aangekomen en het is te begrijpen, dat vooral van Geallieerde zijde met belangstelling wordt uitgezien, wat het resultaat van hun onderhandelingen zal zijn. Dat verzettroe,p(en, welke eerst met de Geallieerden hebben medegestreden om gezaineiüijk hun vijand uit het land te verdrijven, nu met elkander in strijd zijn, is niet alleen een ernstige, doch tevens een zeer ongewenschte toestand. In plaats. dat deze opstandelingen den strijd verder mee voortzetten, binden zij bovendien nog een groot gedeelte der Engelsche troeipiiii, die nu niet naar het front kunnen maar in Griekenland gestationneerd moeten worden. Al zou het zijn, dat de onderhandelingen slangen, dan kan, gelet op de zeer rumoerige toestand, Eh geland nog niet geheel en al zijn troe. pen uit Griekenland terugtrekken.
Bononi is er in'^geslaagd eien nieuwe Italiaansche regeering te vormen. Hierin hebben zitting, 3 Commiunisten, 3 Liberalen en ,1 Democraat. Zelf heeft hij de portefeuille van Binnenlandsche Zaken. In de eerste zitting van het kabinet heeft hij een rede gehouden^ w'aarin hij bevestigde, dat deze nieuwe regeering het voornemen heeft, de wapenstilstandsvoorwaarden te eerbiedigen. Tevens zal zij geen monarchistische kwesties aan de orde stellen, totdat het volk in zijn geheel in staat zal zijn zijn eigien regeerfngsvorm te kiezen.
CONFERENTIES.
De Ministers van Buitenlandsche Za. ken, Eden (Ehgeland), 'Stettinus (Amerika) en jMolotof (Rusland) zullen in Januari bij elkander komen om over verschillende Europeesche politieke toestanden te sprelaen en tevens een basis te leggen voor een nieuwe conferentie ChurchillRooseveltStalin. .
DE GAULLE.
De bespreking van Generaal de Gaulle te M|j^kou ia beëindigd. Zaterdag heeft Stalin in het Kremlin ter eere van de Pransche gasten nog een maaltijd aangericht.
Een verstrekt communiqué mieldt, dat de gesloten overeenkomfst betrekking heeft op het geheele complex inzake de voortzetting van den oorlog en de blijvende vrede, alsmede het Duitsche pro. bleem. Beide regeeringen hebben haar oprechten wensch naar een nieuwe samlenwerking bevestigd en duideUjk haar voornemen kenbaar gemaakt, om de oorlogshandeUngen te leiden tot een Volledige nederlaag van Duitschland is bereikt. Een verdrag van bondgenootschap en wederzijdsche bijstand is ond,erteekenid.
Volgens mededeelingen van de GauUe zou deze nu beproeven een onderhoud met Roosevelt te bewerkstelligen.
PACT VAN DRIE.
Naar aanleiding van de derde verjaardag van het DuitschItaliaansch Japansch bondgenootschap hebben von Ribbentrop, Mussolini en de Japansche Rijksminister van Buitenlandsche Za. ken een radiorede gehouden. Minister v.on Ribbentrop zeide, op de Europeesche en OostAziatische blokken van 100 imillioên vastberaden strijders zal de bestorming van iedere vijandelijke coalitie te pletter slaan. Uit de lotsgemeenschap van Duitschland, Italië en Japan zullen na de overwinning, de vrede len de nieuwe orde te voorschijn komen, die de volken een grondslag van hun leven en eien gelukkige toekomst zal verzekeren. Het Driemogendhed/änpact zal dan een hoek. peiler der lüeuWe Wereldorde zijn.
Mussolini gaf de verzekering van solidariteit van het republikeins, fascistisch Italië.
De Japansche minister verklaarde, dat Japan vastbesloten is het doel de verwezenlijking van de nationale gerechtigheid tot iedere prijs en ondanks alle moeUijkheden te bereiken. Japan is bereid, daarvoor het zwaarste offer te brengen.
Dr. Goebbels' heeft voor de interne commissie van luohtooiiogsschade een rede gehouden in een half vernielde vergaderzaal. Hij zeide, dat Duitschland deze nazomer een ernstige vuurproef had moeten doorstaan. De Duitsche verdediging heeft wel is waai* ver. liezen geleden, maar zij beschikt thansi over de kortst mogelijke verbindingswegen. Het luchtprobleem 13 opgelost. Het oorlog'sdoel van Duitschland. is duidelijk en eenvoudig. Het igaat om he leven. Het is er mee als met het leven van een kind,, het wordt geboren, onder pijn, tranen en gevaar. Met vaste hand aan de wapenen, blijven wij vast op onze leenen staan. Vertrouw op Uzelf en niet op Uw vijanden.
JOURNLALISTENCONGEES.
Op het derde congres van de Unie van nationale journalistten heeft de rijks perschef Dr. Dietrich een rede gehouden. Hij zeide, dat in de laatste drie jaren de oorlog op ons continent een ander aanzien heeft gekregen. Het beslisisende kenmerk van den fundamenteelen ommekeer is niet de isnel voortschrijdende opbouw van de menschelijke techniek, maar het sneUe verval van de mensphelijke moraal. Hnplaats van de strijd als oorlogs>mliddel hebben de Engelschen en Atmerikanen hun luchtteneuj gebracht op de burgerbevolking van Europa. Joen door het verrassend snelle invallen van den winter 1941 onze verwachtingen inzake het verdere verloop van den veldtocht in het Oosten niet in vervulling gingten, hebben wij ons vergist, doch thans vergissen onze vijanden zich. Zij hebben ons aangespoord tot concentratie van alle ener. gie. Met deze krachten zullen wij he' lot keeren en wij vleten, dat wij zullen overwinnen.
'Reuter meldt uit Londen, dat op het jaarlijksche congres der Labourpartij de voorzitter Lasky in zijn openingswoord heeft verklaard, dat de Labourpartij de regeering Churchill zal steunen^ totdat de definiteive overwinning in Europa zal zijn behaald.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 december 1944
Eilanden-Nieuws | 2 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 december 1944
Eilanden-Nieuws | 2 Pagina's