Samenspraak over de brief van Paulus (26a)
Maar dengenen die twistgierig zijn, en die der waarheid ongehoorzaam, doch der ongerechtigheid gehoorzaam zijn, zal verbolgenheid en toorn vergolden worden; Verdrukking en benauwdheid over alle ziel des mensen die het kwade werkt, eerst van den Jood, en ook van den Griek; Maar heerlijkheid en eer en vrede een iegelijk die het goede werkt, eerst den Jood, en ook den Griek. Want er is geen aanneming des persoons bij God. Romeinen 2:8-11
HOPENDE: De laatste keer zijn we nog niet aan het 8 ste vers van het tweede hoofdstuk toegekomen. We hebben iets mogen zeggen over het met volharding in goed doen, heerlijkheid en eer en onverderfelijkheid zoeken van het eeuwige leven. Ik zeg, dat we daar maar iets van hebben kunnen zeggen. Och, geheel de Romeinenbrief is zo rijk van inhoud, dat we maar net de hoofdzaken kunnen aanstippen. En ik wil ook niet uit het oog verliezen dat het de apostel in deze brief er in het bijzonder om te doen geweest is, om de leer van de rechtvaardigmaking van een goddeloze zondaar uit genade, alleen op grond van de gerechtigheid des Middelaars zo duidelijk mogelijk voor te stellen en zo krachtig mogelijk te verdedigen. De mens wordt in zijn gevallen staat zo laag mogelijk weggezet. Of men nu een Jood of een Griek is, we zijn in die staat allen aan elkaar gelijk. God zal rechtvaardig zijn in het vergelden van het kwade en in het bekronen van Zijn eigen werk. Zo zal Hij een iegelijk naar zijn werken vergelden. Verbolgenheid en toorn zal Hij vergelden aan degenen die twistgierig zijn en die der waarheid ongehoorzaam en der ongerechtigheid gehoorzaam zijn. Als de mens ooit zijn gevallen staat openbaart, dan is het wel in wat hier door de apostel gezegd wordt. Twistgierig te zijn, wil niet anders zeggen dan een onverzadigende begeerte te hebben tot twisten, in het bijzonder als het de waarheid betreft, want zulk een twistgierigheid wordt hier door de apostel bedoeld. Daarom zegt hij ook dat die twistgierige mensen de waarheid ongehoorzaam en der ongerechtigheid gehoorzaam zijn.
UITZIENDE: Zulke twistgierige mensen komt men onder de godsdienst overal tegen. Ze twisten om uitwendige dingen, maar de achtergrond van die twistgierigheid is niet anders dan de vijandschap tegen de zuivere leer der Waarheid. Vele mensen hebben dat niet door. Daarom gelukt het die twistgierige mensen ook goed, om een gehele gemeente soms in verwarring te brengen en om veel verwoesting aan te richten. Maar uiteindelijk komen ze wel openbaar. En de Heere staat gelukkig ook overal boven. Ze zullen er niet goed mee zijn, als ze op deze wijze hun haat tegen de zuivere leer der Waarheid openbaren. Verbolgenheid en toorn zal hun vergolden worden. Ze vergaderen zichzelf toorn als een schat in de dag des toorns. Arme mensen! Maar God doet toch geen onrecht, want wat die mensen doen, dat doen ze toch voor hun eigen volle verantwoording. In hun vijandschap tegen de zuivere Waarheid zijn ze tot alles in staat. Gods Woord laat ons dat wel heel duidelijk weten. We hebben maar te denken aan Korach, Dathan en Abiram.
Mozes heeft veertig jaar met twistgierige mensen om moeten gaan. Ging het in die twistgierigheid dan om de zuivere Waarheid? In de grond van de zaak wel. De apostel zegt, dat zij die het land Kanaän niet hebben mogen beërven, niet hebben kunnen ingaan vanwege hun ongeloof. Zo’n weg naar Kanaän begeerden zij niet. En ik begeer zo’n weg ook niet. Maar al wil ik dat wel eerlijk bekennen, zo mag ik er toch aan toevoegen dat ik er gelukkig voor bewaard gebleven ben om de Waarheid zo tegen te staan als het Israël van de oude dag dat deed onder de leiding van Mozes en zoals het Israël van de nieuwe dag dat deed op zulk een wijze als Paulus dat moest ervaren. Och vriend, ik kan niet boven die mensen uitkomen, maar toch blijf ik altijd nog voor een openlijke twist tegen die Waarheid bewaard. Het is zelfs zo, dat ik die Waarheid toch innerlijk mag beminnen. Hoe meer die Waarheid alles van de mens afsnijdt, hoe dierbaarder ze me is. Neen, tegen een ontdekkende Waarheid hoop ik niet te twisten. En innerlijk ben ik er zeker afkerig van, als men de vijandschap tegen die Waarheid gaat openbaren in het bedrijven van zulk een ongerechtigheid waarmee men niet anders dan verwoesting tracht aan te richten. Dit gaat meestal samen onder de godsdienst. Als men de Waarheid niet kan verdragen, deinst men niet terug van ongerechtigheid te bedrijven, door zijn naaste allerlei kwaad aan te doen. Om dan nog maar te zwijgen over allerlei andere ongerechtigheden, die men onder een mom van vroomheid durft te bedrijven. De Heere brengt dat op Zijn tijd ook wel aan het licht.
HOPENDE: En dan zal Hij verbolgenheid en toorn vergelden. Vriend, we hebben daar beiden al genoeg van gezien in ons leven. Daarom gaan we voor die vrome maskers zo gauw niet meer opzij. We voelen de vijandschap wel aan, die er bij die mensen is te vinden tegen de Waarheid Gods.
Maar als God verbolgenheid en toorn gaat vergelden, dan zien we wel hoe de Heere ze weet te vinden. Die met den Heere twisten, zullen verpletterd worden; Hij zal in den hemel over hen donderen. Bij de verkeerde betoont de Heere Zich een Worstelaar te zijn.
De apostel spreekt over verdrukking en benauwdheid over alle ziel des mensen die het kwade werkt. Niet alleen zal de Heere in tegenheden met hen handelen, maar benauwdheid zal daarmee gepaard gaan. Benauwdheid naar de ziel want die ziel is de vuile bronwel geweest van de vijandschap die men heeft geopenbaard en van de ongerechtigheid die daarmee gepaard is gegaan.
En nu zegt de apostel zo opmerkelijk: eerst van den Jood, en ook van den Griek. Er wordt dus eerst gesproken over alle ziel des mensen. Enerzijds wordt er dan ook onbepaald gesproken over Jood en Griek beiden. Wie het ook is, die de ongerechtigheid werkt, verbolgenheid en toorn zal hem vergolden worden. Maar toch wordt er ook weer een bepaling gemaakt, als er wordt gezegd: eerst den Jood, en ook den Griek. O, die vrome Jood toch! De godsdienstige vijandschap is de felste vijandschap. Maar die vijandschap weet men ook onder zo’n vrome dekmantel te verbergen. (wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 maart 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 maart 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's