Geloof en bekering
Is de prediking onder ons wensend van karakter of moet in de prediking het bevel van geloof en bekering klinken?
Dordtse vaderen
We hopen dat er niet veel lezers zijn die met deze vraag rondlopen. Want het antwoord kan kort en helder zijn: de prediking dient te geschieden met bevel van geloof en bekering. Graag laten we de heldere paragraaf van onze vaderen uit de Dordtse Leerregels volgen: ‘Voorts is de belofte des Evangelies, dat een iegelijk die in den gekruisigden Christus gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe; welke belofte aan alle volken en mensen tot welke God naar Zijn welbehagen Zijn Evangelie zendt, zonder onderscheid moet verkondigd en voorgesteld worden, met bevel van bekering en geloof’ (Dordtse Leerregels, hoofdstuk II, par. 5).
Maar het moet glashelder zijn dat we ons niet thuis voelen bij mensen die - meer bedekt of openlijk - het eenzijdige Godswerk, zonder ons in ons, ontkrachten. Dezelfde Dordtse vaderen hebben ook de radicale verdorvenheid van de mens beleden en de doodstaat helder getekend. We denken aan paragraaf 3 van hoofdstuk III/IV, waar we lezen: ‘Overzulks zo worden alle mensen in zonde ontvangen, en als kinderen des toorns geboren, onbekwaam tot enig zaligmakend goed, geneigd tot kwaad, dood in zonden en slaven der zonde. En willen en kunnen tot God niet wederkeren, noch hun verdorven natuur verbeteren, noch zichzelven tot de verbetering daarvan schikken, zonder de genade des wederbarenden Heiligen Geestes’.
Bijbelse doorleving
Is er dan geen sprake van tegenstrijdigheid? De belijdenis om onbekwaam en ongeschikt te zijn, onwillig en onmachtig, staat toch haaks op het bevel van bekering en geloof? Vraagt God het onmogelijke? Een ander formulier van Enigheid, onze Heidelbergse Catechismus, geeft daar een Bijbels antwoord op. Als de vraag klinkt in Zondag 4 ‘Doet dan God den mens niet onrecht, dat Hij in Zijn wet van hem eist wat hij niet doen kan?’, volgt er zo’n duidelijk antwoord: ‘Neen Hij; want God heeft den mens alzo geschapen, dat hij dat kon doen; maar de mens heeft zichzelven en al zijn nakomelingen, door het ingeven des duivels en door moedwillige ongehoorzaamheid, van deze gaven beroofd’.
Op eerlijke wijze moet de doodstaat van de mens worden voorgesteld naast de prediking van de eis van bekering en geloof. En als dit bij het licht van Gods Geest doorleefd wordt, houdt ons redeneren op. Dan moet er wat gebeuren. Dan drijft de nood ons uit tot de Heere met de bede: ‘HEERE, bekeer ons tot U, zo zullen wij bekeerd zijn’ (Klaagl. 5:21a). Kanttekening 44 schrijft daarbij: ‘Geef dat wij recht berouw en leedwezen mogen hebben en betonen over onze lelijke en menigvuldige zonden, met dewelke wij U vertoornd hebben’.
Nee dat is geen vrome wens. Als iets daarvan doorleefd wordt, verandert ons leven. De genademiddelen worden waargenomen. De prediking, het onderzoeken van de Bijbel en het zoeken van de binnenkamer worden ons lief. Maar niet die ‘uiterlijke aanrading’, de hartelijke tranen over de zonden of de verstandelijk verkregen kennis van Gods Woord kunnen ons gerust stellen. Het werk van de Heilige Geest, als de Werkmeester van het geloof, is zo nodig. Niet los van de genademiddelen, maar dóór het gebruik van de middelen. Dan gebeuren er wonderen in de ziel. Om nog één keer onze Dordtse vaderen aan het woord te laten: ‘Hij dringt ook in tot de binnenste delen des mensen met de krachtige werking van denzelven wederbarenden Geest; Hij opent het hart, dat gesloten is; Hij vermurwt dat hard is; Hij besnijdt dat onbesneden is. In den wil stort Hij nieuwe hoedanigheden, en maakt dat die wil, die dood was, levend wordt; die boos was, goed wordt; die niet wilde, nu metterdaad wil; die wederspannig was, gehoorzaam wordt (…)’ (DL, hoofdstuk III/IV, par. 11b).
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
