Jezus' lege graf een preekstoel van engelen
Jezus wist wel waar het op uit zou lopen. Wetend wat van Zijn maaksel te wachten is, had Hij gezegd: ‘Gij zult schreien en klaaglijk wenen’ (Joh. 16:20).
‘t Is waar, het zou heel anders met de discipelen en discipellinnen geweest moeten zijn - hun harten vol vreugde, hun mond met gejuich: Ten derden dage zal Hij opstaan, gelijk Hij ons gezegd heeft; het zal de dag zijn die de Heere gemaakt heeft. Wij zullen Hem zien in de heerlijkheid van Zijn middelaarsgraveerselen, Hem ontmoeten in Vaderlijke gunst. De Heere onze Gerechtigheid!
Hoe het moet zíjn en hoe het gáát, daar hebt u het grote verschil. Weet u er ook van? U had moeten geloven, maar toen de grond uit al uw bevindingen werd weggeslagen... U had moeten gedenken aan hetgeen de Heere tot u gezegd had, maar toen u meer en meer van uw leven werd afgesneden... O, als Gods rechtvaardigheid zich met majesteit verheft, dan blijft een onverzoende schuld en een verloren staat over.
Liefdesbewijzen
Zie, de vrouwen gaan in de prille ochtendstond. De bereide specerijen, hun liefdesbewijzen, dragen ze bij zich. Jezus is gekruisigd, gelegd in een nieuw graf. Alles is uitgelopen in de dood. Alleen: de liefde vergaat nimmermeer. Nee, hun gang naar het graf is geen geloofsgang, maar zij zijn wel oprecht. Hoe schoon is uw uitnemende liefde, Mijn zusters!
De vrouwen naar het graf en daarna ín het graf. De weg van hun Heere is ook hun weg. Wonderlijke trekkende liefde van de Vader!
Niet eerder, niet later, maar op de rechte tijd wordt hen door de engelen gepredikt dat Jezus is opgestaan. Aldaar, te midden van hun dood, klinkt hen tegen: ‘Wat zoekt gij de Levende bij de doden? Hij is hier niet’ (vers 5). Hij is hier wel gewéést, maar Hij is opgestaan!
De engelen juichen het uit. Hun woorden zijn als bazuinstoten die het jubeljaar aankondigen. Jezus’ graf is hun preekstoel. Hun blinkende kleding verdrijft alle duisternis. Dit graf is zonder dood en verderf - geen schuld is overgebleven. Het is een plaats van vrede, het is een huis Gods. Jezus leeft!
‘Troost, troost Mijn volk, zal ulieder God zeggen. Spreekt naar het hart van Jeruzalem, en roept haar toe dat haar strijd ver-vuld is, dat haar ongerechtigheid verzoend is’ (Jes. 40:1).
O, het Evangelie overwint alle ongeloof en dwaasheid. Het raapt op wat midden in de dood ligt. Het past bij verloren mensen, om te behouden. Bij naakte zondaren, om te bekleden. Bij godde-lozen, om te rechtvaardigen. Om hen toe te roepen dat zij van de hand des HEEREN dubbel ontvangen heeft voor al haar zonden.
Dat is nu het bedenken van de dingen Gods. En de toepassing geschiedt met toeroepingen: ‘Genade, genade zij dezelve’! Zo werd het lege graf de vrouwen tot een wonderteken.
Ze zijn uít het graf gegaan om te boodschappen wat hun gepredikt werd. En dan zal opnieuw Jezus de Eerste zijn. Hij zal hen ontmoeten en daarom zij Hem (Matth. 28:9). Hij zal hen vinden en zij zullen Hem aanbidden.
Hetzelfde Evangelie
Nog steeds werkt de Heere middellijk tot zaligheid. En al hebben de gezanten van Jezus geen blinkende klederen en al profeteren zij ten dele, het is hetzelfde Evangelie van vrije genade, naar ‘s Vaders welbehagen. God op het hoogst verheerlijkt, de zondaar op het diepst vernederd en Christus als de enige troost geopenbaard.
Hoe gaat u uit op de eerste dag van de week? Leeft u alsof Hij niet leeft? Waar zullen engelen u brengen op de jongste dag? Doden zullen horen de stem van de Zoon van God. Zoekt u de Levende bij de doden? Heeft het Evangelie u ook weleens verkondigd wat waarheid was en dat u het mis had?
Als mij geen hulp of uitkomst bleek;
Wanneer mijn geest in mij bezweek,
En overstelpt was door ellend’,
Hebt Gij, o Heer’, mijn pad gekend.
wordt vervolgd
En ingegaan zijnde, vonden zij het lichaam van de Heere Jezus niet. En het geschiedde, als zij daarover twijfelmoedig waren, zie, twee mannen stonden bij haar in blinkende klederen (…) Wat zoekt gij den Levende bij de doden? Hij is hier niet, maar Hij is opgestaan. Lukas 24:3-6a
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 april 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
