William Tiptaft, dienaar van het Evangelie
”William Tiptaft, dienaar van het Evangelie”, J.C. Philpot; uitg. Gebr. Koster; 224 blz., € 27,90.
In 1994 volgde ik de voetsporen van William Tiptaft (1803-1864), predikant van de Strict Baptists in Engeland. Het spoor begon bij zijn geboortehuis in Braunston. Het stond er nog. De plaatselijke All Saints Church stond er ook nog, met doopvont en al. Tiptafts school, een paar kilometer verderop, was er ook nog, net als het St. John’s College in Cambridge, waar hij godgeleerdheid studeerde. In Treborough werd hij geordend tot predikant. Stogumber werd zijn tweede gemeente, Sutton Courtney zijn derde. Daar verliet hij na veel strijd de Engelse Staatskerk. In het kleine dorp Abingdon liet hij op eigen kosten een muisgrijs kapelletje bouwen. Daar ging hij de zuivere waarheid verkondigen. Ook dat kerkje stond er nog steeds. En Tiptafts graf op de algemene begraafplaats van Abing- don lag er ook nog.
Die reis maakten we aan de hand van het rode boek ”William Tiptaft, dienaar van het Evangelie”, geschreven door Tiptafts beste vriend, Joseph Charles Philpot. In 1992 werd het in de Nederlandse taal uit- gegeven door de Gebroeders Koster. Die biografie is recent geheel herschreven en aangevuld met veel nieuwe kaarten en foto’s en hier en daar voorzien van verklarende voetnoten.
Het boek begint met een Voorwoord van de vertaler destijds, A. Kik te Numansdorp, gevolgd door een korte inleiding van ds. B.A. Ramsbottom, predikant van de Strict Baptists, en het oorspron- kelijke voorbericht van Philpot uit 1867. Het boek besluit met de volledige weergave van een kerstpreek over Mattheüs 1:21, die Tiptaft op 25 decem- ber 1829 hield in de Grote Kerk te Abingdon. Philpot herinnerde zich zijn toen net overle- den vriend als volgt: ‘Ik heb mannen gekend met groter natuurlijke bekwaamheden, met een rijker en gevarieerder bevinding of met schitterender kanselgaven, met een dieper inzicht in de Goddelijke waarheden. Maar ik heb nooit iemand gezien, noch predikant, noch particulier christen, die zijn bijzon- dere mate van praktikale godsvrucht nabij kwam, een godsvrucht, doorleefd met een onwrikbare vasthoudendheid in de 35 jaar, gedurende welke ik het genoegen en het profijt had van zijn vriendschap’.
Deze herziene uitgave is prachtig. Jammer dat achterin geen namen- en plaatsenre- gisters zijn opgenomen. Maar het oude, rode boek over Tiptaft kan nu wel naar de kringloop, want dit nieuwe boek is echt stukken beter.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 augustus 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 augustus 2022
De Saambinder | 20 Pagina's