Veertig afgevaardigden
Twintig ouderlingen en twintig predikanten, in totaal veertig ambtsdragers hebben zitting op de Generale Synode. Hoe komen ze daar en wat is hun bewegingsruimte? Een korte uitleg.
‘Synodelid zijn is een verwaardiging’, zei de Haagse ouderling G.H. Verweij enkele jaren geleden bij zijn afscheid van de synode. Veertien keer werd hij afgevaardigd naar de Generale Synode. ‘Het was een gave van de Heere dat ik dit kon doen’.
Afgevaardigden naar de Generale Synode zijn predikanten en ouderlingen. In de Generale Synode van de Gereformeerde Gemeenten zitten geen diakenen, zoals dat in sommige andere kerken het geval is. Het regeren van de kerk, dat op een Gene- rale Synode gestalte krijgt, is geen taak die aan de diakenen is toebetrouwd.
Getrapt gekozen
De synodeleden worden ‘getrapt’ gekozen. Dus van onderaf, de drie geledingen, naar de Generale Synode. Te beginnen bij de afvaardiging van de kerkenraad naar de classis. Vervolgens worden de afgevaar- digden in een vrije stemming gekozen vanuit de classis naar de Particuliere Synode (PS). En ten slotte worden daar de afgevaardigden naar de Generale Synode (GS) gestemd.
Het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten kent vier particuliere synodes, die elk drie classes omvatten. Vanuit elke PS worden vijf ouderlingen en vijf predi- kanten gekozen om deel uit te maken van de Generale Synode. Dat wijkt af van de Dordtse Kerkorde. De DKO zegt dat per PS twee predikanten en twee ouderlingen naar de GS moeten worden gestuurd. Maar bij het opstellen van deze kerkorde waren er meer particuliere, of beter: provinciale synodes.
De afgevaardigden naar de GS worden gekozen in een vrije stemming. Dat is vanaf het begin van de kerk van de Reformatie in ons land zo geweest. Dat daardoor vaak dezelfde personen worden afgevaardigd, is nooit als een belemmering gezien. Die keus voor dezelfde afgevaardigden heeft te maken met de noodzakelijke deskundigheid van de betrokken ambtsdragers. Ds. W. Silf- hout schrijft in zijn boek ”Gereformeerd Kerkrecht in kort bestek”: ‘De kerkelijke vergaderingen zijn geen leer- of oefenscholen, maar samenkomsten van rege- ring en tucht, waar aan de beste krachten behoefte is’.
Vandaar ook het advies van verschillende kerkrechtsdeskundigen om geen nieuwe- lingen of onervaren ambtsdragers naar een meerdere vergadering te sturen. Het gaat erom dat de Generale Synode bemand wordt door ouderlingen en pre- dikanten die ruime ervaring hebben in het regeren en tucht oefenen in de kerk. Een vast agendapunt aan het begin van elke meerdere vergadering is het onderzoek van de lastbrieven, ook wel creden- tie- of geloofsbrieven genoemd. Elke afgevaardigde moet deze kunnen tonen. Deze brieven zijn schriftelijke verklaringen dat de afgevaardigden wettig door een PS zijn gezonden naar de vergadering van de Generale Synode.
Schrift en belijdenis
De last die op de schouders van de afge- vaardigden is gelegd, betekent niet dat hun precies is voorgeschreven wat ze tijdens de vergaderingen moeten zeggen of hoe ze moeten stemmen. Vanzelf- sprekend zijn zij gebonden aan Schrift en belijdenis en moeten ze zich houden aan de kerkorde. Deze grens mogen ze niet overschrijden. Alleen wanneer de Schrift of de belijdenis op een Generale Synode in het geding is, kan de afgevaardigde een gebiedend mandaat worden meege- geven, schrijft ds. Silfhout in zijn eerder genoemde boek over het kerkrecht. In andere zaken die aan de orde komen, hebben de afgevaardigden het recht om zelfstandig tot een oordeel te komen. Dat past ook bij de gedachte achter het idee van een meerdere vergadering. Dat is immers een bijeenkomst waar meer helderheid over een zaak komt, doordat er meer kennis en ervaring worden ingebracht. Ds. Silfhout schrijft: ‘De afgevaar- digde stemt dan naar het meerder licht dat hij op de meerdere vergadering heeft ontvangen’.
In negen artikelen belichten we uiteenlopende facetten van de Generale Synode. Deel 5 volgt over enkele weken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 juli 2022
De Saambinder | 20 Pagina's
