Augustinus - Van zoeker naar voorbeeld
”Augustinus - Van zoeker naar voorbeeld”, W. Fieret; uitg. Den Hertog; 174 blz., € 17,50.
Een verrassend boek! ”Van zoeker naar voorbeeld” richt zich op (studerende) jongeren door in elk hoofdstuk een herkenbare situatie te beschrijven en af te sluiten met gespreksvragen en een stelling. De schrijver heeft zich bijzonder goed verdiept in de geschriften van Augustinus en weet door vele citaten de lezer op een originele manier met hem kennis te laten maken.
De menselijkheid van Augustinus is een terugkerend thema. Fieret laat duidelijk het dubbelleven van Augustinus zien in de eerste periode van zijn leven en de parallellen met onze tijd. Augustinus’ bekering verloopt geleidelijk en pas bij het ‘neem-lees-moment’ breekt het licht door. Hij is dan ongeveer 32 jaar. Zijn bekering is een bewijs dat men ook na ernstige jeugdzonden nog genade kan ontvangen, ja, zelfs zeer nuttig kan worden.
Als mens en als prediker komt Augustinus in hoofdstuk 8 heel dichtbij. Zijn preken doen hem kennen als een hartstochtelijk pre- diker die zijn gemeente met ernst, liefde en geestdrift tegemoet treedt: ‘Ik bezweer u bij onze Heere, bij Zijn kruis, bij Zijn bloed, bij Zijn liefde, bij Zijn nederigheid en bij Zijn verhevenheid – ik bid en smeek u om ook echt iets met mijn woorden te doen’ (blz. 98). Beeldend en krachtig is zijn uitleg. Dat kleine zonden ook erg zijn, legt hij uit aan de hand van regendruppels of tarwekorrels. Een mens heeft vaak zo veel kleine zonden. Men moet niet alleen op het gewicht, maar ook op de hoeveel- heid letten. Grote nadruk legt Augustinus op het innerlijk. Zijn ”Belijdenissen” is er een voorbeeld van. ‘Spoel eerst de bin- nenkant schoon, dan wordt de buitenkant ook schoon’ (blz. 105). Hij past dit ook toe op seksualiteit. Daarin gaat het om matigheid.
Voor het omgaan met culturele verschil- len tussen kerken, houdt hij vast aan het advies van Ambrosius: ‘Richt u maar naar het gebruik van de kerk waar u op dat moment bent. Dan kunt u aan niemand aanstoot geven en kan ook niemand aan- stoot nemen aan u’ (blz. 133).
Fieret tekent Augustinus als een nederig mens. Zo is ook zijn dood. De laatste dagen van zijn leven las hij huilend de zeven boetpsalmen die aan de muren van zijn kamer hingen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juni 2022
De Saambinder | 24 Pagina's
