De inzameling van de liefdegaven
Op zondag gaan we normaal gesproken naar de kerk. Wat doen we daar? We luisteren naar Gods Woord, we bidden, zingen psalmen en … geven onze gaven tijdens de collecte.
Dat kan allemaal niet meer als voorheen. We komen in deze tijd van corona meestal maar met een klein gedeel- te van de gemeente samen. En nu kunnen we wel thuis meeluisteren, bidden en zingen, maar het is toch anders! In de kerk zijn we in de werkplaats van de Heilige Geest, maar de Heere kan ook thuis een zegen geven. Want, we hebben het Woord nog! Onverdiend.
Met collecteren is dat anders. Mogelijk zegt u wel: hoort dat wel bij de eredienst? Misschien zegt u zelfs: is geld inzamelen op Gods dag niet ongeestelijk? Kunnen we onze gaven niet net zo goed doordeweeks geven, of door het overmaken van een gift? Maar, nee, collecteren hoort helemaal bij de dienst des Heeren. Paulus houdt het ons voor in 1 Korinthe 16:2: ‘Op elke eerste dag der week legge een iegelijk van u iets bij zichzelven weg, vergaderende een schat, naar dat hij welvaren verkregen heeft’. Kantteke- ning 8 zegt: ‘elk lid van de gemeente, die enige middelen heeft’. En kanttekening 9: ‘en vele kleine maken een grote’.
Blijmoedige gever
In 2 Korinthe 7 lezen we dat God de blijmoedige gever liefheeft. Geven moet dus geen dwang zijn, maar dient met blijmoedigheid te gebeuren. Wat dat is? Wel, een blijmoedige gever geeft uit dankbaarheid. En dankbare mensen zijn mensen die hebben ge- leerd dat alles van God is. Dat we alles wat we in ‘bezit’ hebben, ‘geleend goed’ is, dat we een keer aan de Heere moeten terug geven. Zo staat het ook in 1 Kronieken 29 vers 14: ‘Want het is alles van U en wij geven het U weder’. Blijmoedi- ge gevers zijn mensen die hebben geleerd dat alles wat we ontvangen boven de dood genade is. Het zijn mensen die de waarde van de grote gave van Gods Zoon hebben leren zien en hoeveel Christus Zelf gege- ven heeft door Zichzelf te offeren.
Waar zijn die gaven dan voor? In het for- mulier om diakenen te bevestigen lezen we: ‘Komt de bedrukten te hulp; verzorgt de rechte weduwen en wezen; bewijst weldadigheid aan álle mensen, maar inzon- derheid aan de huisgenoten des geloofs’. En de Heidelberger schrijft in Zondag 38 dat God in het vierde gebod gebiedt dat de kerkendienst onderhouden worde en de armen christelijke handreiking gedaan moet worden. Daar gaat het ook weer over de eerste dag van de week.
Collecteren op zondag
Kortom, de collecten horen echt bij de zondag. Bij de dienst des Heeren. Maar wat zien we nu in deze ernstige tijd van corona? Collecteren kan (bijna) niet meer en we hadden daarom - eerlijk gezegd - een beetje gevreesd, dat velen het geven van hun giften zouden laten afweten. Maar niets is minder waar! Wat verblijdend! In de meeste gemeenten zien we zelfs de reguliere collecten juist oplopen. De Heere neigt de harten! Ook in een tijd van corona. Tegelijk zien we echter de extra collecten in de meeste gemeenten wel wat afnemen. Dat is wel jammer. Mag ik u daarom nog eens oproepen om de extra collecten niet te vergeten voor bijvoorbeeld onze oude broeders emeritus predikanten? Voor de naasten in nood? Voor het volk Israël, zending, evangelisatie, Bijbelverspreiding, enzovoort? Juist in deze tijd is daar vaak meer nodig dan voorheen. Weet toch dat de Heere de blijmoedige gever liefheeft!
Wat een wonder als we persoonlijk iets mogen kennen van de gave van Gods Zoon voor ellendige arme zondaren. Te mogen zien op de gave van het offer van Christus, waar Hij Zichzelf gaf voor albedervers tot in de dood des kruises. Op de gave van Zijn reinigende bloed! Dat bloed dat betere dingen spreekt dan Abel.
Dat in het bijzonder mocht worden gezien dat er velen zijn die mogen weten niet anders verdiend te hebben dan de eeuwi- ge dood naar het rechtvaardige oordeel Gods. En als iets van de grote gave Gods gekend mag worden, gaat ook het oog open over de kerk en onze naaste.
(Volgende week het laatste deel, de liturgische zegen)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 juni 2021
De Saambinder | 20 Pagina's
