Jezus Christus geeft Zich gevangen
‘Jezus dit gezegd hebbende, ging uit met Zijn discipelen’ (Joh. 18:1a). De Zaligmaker heeft Zijn afscheidswoorden gesproken. Het laatste Pascha is gehouden. Het eerste Heilig Avondmaal is ingesteld.
Indien gij dan Mij zoekt, zo laat dezen heengaan. Johannes 18:8b
De e Meester verlaat met Zijn elf ontroerde volgelingen de stad Jeruzalem. Zij hebben de lofzang gezongen (de Psalmen 113 tot en met 118). Christus was in deze bange nacht de Voorzanger: ‘Ik zal door ’s vijands zwaard niet sterven, maar leven en des HEEREN daân, waardoor wij zoveel heil verwer- ven, elk, tot Zijn eer, doen gadeslaan’.
Ze komen in de hof van Gethsémané. De Zoon des mensen kroop driemaal als een worm in het stof van de Olijvenhof.
Profetische alwetendheid
In vers 4a lezen we opnieuw: ‘Jezus ging uit...’. Hij gaat naar de in- gang van de hof en treedt met Zijn bebloede gelaat Zijn vijanden tegemoet. De grote Profeet weet volmaakt alle dingen die over Hem komen zullen. O, hier schitteren Zijn gewilligheid en Zijn gehoorzaamheid aan Zijn Vader, maar ook Zijn eeuwige liefde tot een verloren zondaarsvolk. ‘Brandofferen, noch offer voor de schuld, voldeden aan Uw eis noch eer. Toen zeid’ Ik: ‘Zie, Ik kom, o HEER’ ...Mijn liefd’ en ijver brandt’.
Een bende met Judas als gids (Hand. 1:16) is op pad tegen het hei- lig Kind Jezus. ‘Een arrestatieteam als tegen een crimineel, met wapens, lantaarns en fakkels. De dwazen zoeken met kaarsen de Zon der gerechtigheid’ (Van der Groe).
‘En zeide tot hen: Wien zoekt gij?’ (vers 4b). Hij wist het antwoord, maar wilde het openlijk laten uitspreken. Deze vraag komt ook tot u en jou. Wie zoekt u vandaag? De onbe- keerde mens zoekt God en Christus niet. In mijn hoogmoed, blindheid en vijandschap ben ik een zelfzoeker, een gelukzoeker of hooguit een hemelzoeker. Of kent u door het wederbarende werk van Gods Geest niet alleen een Godsgemis, maar ook een levend Christusgemis, omdat u met al uw zoeken niet aan Gods gerechtigheid kon voldoen? In uw verlorenheid viel uit het Evangelie het licht op de Middelaar en Verlosser. Daardoor werd uw zoeken anders: ‘Geef mij Jezus, of ik sterf; want buiten Jezus is geen leven, maar een eeu- wig zielsverderf’.
De naamchristen zoekt hooguit Zijn wel- daden. Maar het ware geloof zoekt Zijn Persóón. Wie zoekt u? Hij weet het wel, want Hij kent uw hart. Wat een troost. Gij die God zoekt in al uw zielsverdriet, houdt aan, grijpt moed. Wie Christus vindt, vindt het Leven en heeft genoeg voor tijd en eeuwigheid.
Koninklijke almacht
‘Zij antwoordden Hem: Jezus de Nazare- ner’ (vers 5a). Ze schreeuwen door elkaar met diepe verachting: Jezus uit Nazareth. Jezus, de Zaligmaker van rampzaligen. Je- zus, Die nooit één zonde gedaan heeft en Die goeddoende het land doorging. Deze Jezus, Die kwam om zondaren te zoeken en zalig te maken. Wat wordt deze Naam dierbaar voor rampzaligen.
Deze bendeleden zijn instrumenten van de satan. Want Jezus wordt in deze nacht gezocht door de satan, maar ook door een vloekende en eisende wet. Ja, ook de gerechtigheid en de waarheid van God zoeken de Zoon van God. Hij stelde Zich Borg in de Vrederaad. Hij nam het op Zich met een eed om de schuld van Zijn volk te gaan betalen, om het recht te voldoen, om de toorn van God te stillen. Nu is de tijd aangebroken om Hem te binden.
‘Ik, Ik ben het’! In het Grieks wordt het dub- bel uitgesproken, met nadruk. Dit woord is vreselijk voor Zijn vijanden. Door Zijn ko- ninklijke almacht valt vervolgens de bende achterover. Als door de bliksem getroffen vallen zij van Hem áf. Rampzalig, want ze krabbelen daarna weer overeind!
Is dat ook uw leven, soms geraakt door het Woord, maar toch weer opstaan en doorgaan? Maar dit woord ‘Ik ben het’ van Zijn gezegende lippen is het allerliefste woord voor Zijn volk. Zo openbaart Hij Zich aan hen in de stormen van het leven: Ik ben het! Ik ben uw heil alleen. Zij leerden God toevallen en buigen aan Zijn voeten. Kent u deze gezegende plaats? Want wie Hem nederig valt te voet, zal van Hem Zijn wegen leren.
Priesterlijke overgave
‘Indien gij dan Mij zoekt, zo laat dezen heengaan’ (vers 8b). Waardig en kalm klinkt Zijn stem in de nacht. Hij steekt Zijn handen uit. ‘Als jullie Mij zoeken, om Mij te binden, te bespotten, te geselen en te krui- sigen, hier ben Ik’. Plaatsbekledend laat Hij Zich nu binden. Uit oneindige en onpeil- bare liefde geeft Hij Zich gevangen, in de plaats van de Zijnen. Hij is de betalende Borg van Sion. Wat een heilgeheim! ‘Voornamelijk toen Hem de last van onze zon- den en de toorn Gods het bloedige zweet in de hof uitgedrukt heeft; waar Hij gebon- den werd, opdat (!) Hij ons zou ontbinden’.
‘Zo laat dezen heengaan’. Dit is een bevel, een vrijgeleide voor de Zijnen. Dezen! Ziet u ze staan, achter Hem. Afgemat, verward en blind. Ze hebben geslapen toen Hij worstelde voor hun behoud. Ze staan op het punt Hem allen te verlaten. Hier blinkt vrije gunst uit die eeuwig God bewoog. Dit is: Ik voor u! Hij gezocht en zij mogen vrij heengaan door Zijn priesterlijke overgave. Mag u dit door het geloof kennen? Werd deze Jezus uw schuldovernemende Borg? Uit liefde gaf deze Priester Zich over tot een Schuldoffer. Laat ze heengaan, dan kan de wet u niet meer verdoemen. Dan heeft de satan zijn greep op u verloren.
Laat ze heengaan, van onder de schuld die hen drukt, want Ik ga volkomen betalen. Hebt u zo’n vrijbrief ontvangen als vrucht van Zijn Borgwerk? ‘Gij hebt, o HEER’, in ’t dood’lijkst tijdsgewricht, mijn ziel gered, mijn tranen willen drogen. Gij slaaktet mijne banden’ .
Wie zoekt gij? Neutraliteit bestaat niet in de Olijvenhof. Aan welke kant staan we?
Bij de vijanden? Of behoort u uit genade bij ‘dezen’? Dat maakt een eeuwig verschil. Voor een blijvende vijand zal het uit Jezus’ mond klinken: Bindt zijn handen en voeten en werpt hem uit in de buitenste duister- nis.
Maar nu klinkt het nog: Kus de Zoon, zoek de Heere en leef. Laat u met God verzoe- nen. ‘Dezen’ zijn welgelukzalig die mogen zingen in deze tijd: Zijn bloed, Zijn tranen en Zijn lijden zijn dierbaar in mijn oog.
ds. M. Karens, Middelburg
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 2021
De Saambinder | 24 Pagina's
