Leesalarm!
Elk jaar publiceert de inspectie van het onderwijs het rapport ‘De Staat van het Onderwijs’. Daarin geeft zij een overzicht van het onderwijs in het afgelopen jaar. In het verslag over 2019 uit de inspectie grote zorgen over de leesvaardigheid en de leesmotivatie van de kinderen in Nederland.
De e inspectie denkt dat 22% van de kinderen in de basisschoolleeftijd extra begeleiding nodig heeft om het minimale leesniveau te halen. Dat is ruim één op de vijf kinderen. Degene die aan het eind van de basisschool goed kan lezen, heeft een voorsprong bij de start van het voortgezet onderwijs.
Dit is een forse constatering. Maar moet het ons verwonderen? Zou de verminderde leesvaardigheid gekoppeld kunnen zijn aan de sterke beeldcultuur anno 2020? Het woord is verruild voor het beeld. Is een tweede oorzaak niet dat een goed verhaal ingeruild wordt voor de vele stripverhalen die beschikbaar zijn en liever gelezen worden? Is de derde oorzaak niet de verminderde leescultuur in de gezinnen? Veel ouders lezen geen kranten en kerkelijk bladen meer en doen via de moderne media aan nieuwsgaring. Liggen er in onze huiskamers, keukens en slaapkamers nog boeken en tijdschriften, die uitnodigen tot lezen?
Wanneer kinderen minder goed kunnen lezen, is de leesmotivatie ook minder.
Kinderen pakken niet snel een boek als ze moeite met lezen hebben. Als kinderen gemakkelijk lezen, is het niet nodig hen daarin te stimuleren.
Dit leesalarm moet onze aandacht hebben. Dit is echt een alarm voor gezin, kerk en school! Wat zouden we kunnen doen?
Lezen in het gezin
Het gezin is de plaats waar gelézen wordt. Jonge kinderen genieten van boekjes bekijken en voorlezen. Er zijn heel wat mooie prentenboeken beschikbaar. Van voorlezen genieten ook de oudere kinderen. Dat kunnen moeders en vaders doen, maar het voorlezen door grootouders wordt ook gewaardeerd. Als ze bij opa en oma op bezoek komen, is er vast een moment om een voorleesboek te pakken. Daar is wel iets meer organisatie voor nodig dan om de kinderen voor een schermpje te zetten. Probeer daarom zoveel mogelijk voor en met kinderen te lezen. Laat in onze gezinnen veel gelezen worden. Wat is het mooi als kinderen - juist ook in deze tijd van veel thuiszitten! - van opa of oma een boek krijgen. Sommige scholen hebben tijdens de thuisschoolperiode voor een extra leesboek gezorgd. Dat hebben de ouders zeer gewaardeerd.
Als kinderen moeite hebben met lezen, is sámen lezen een mogelijkheid. Dan wordt er om de beurt een zin of een stukje gelezen. Vanzelfsprekend krijgt ook het lezen uit de Bijbel en uit een dagboekje de volle aandacht. Zo moeten onze kinderen van jongs af aan wennen aan lezen!
Lezen op school
Op school leren onze kinderen gestructureerd te lezen. De ontwikkeling in het lezen wordt gevolgd. Bij achterblijvers schenkt de leerkracht daar extra aandacht aan.
Wat is het heerlijk als de meester of de juf een mooi en spannend verhaal voorleest. Dat was vroeger zo, en dat is nog zo. Kinderen genieten ervan.
Zo kan op school de leesmotivatie van de kinderen verhoogd worden. Nu de scholen weer open zijn, spannen de leerkrachten zich opnieuw in de leesmotivatie te verhogen. Ons onderwijs en het leerlingvolgsysteem van vandaag is daarvoor toegerust.
Lezen in de kerk
Bij het lezen is de kerk niet buiten beeld. Kinderen lezen uit de Bijbel tijdens de catechisatie, tijdens verenigingsavonden, enzovoort. Het is altijd mooi als kinderen bij bepaalde gelegenheden een boek van de kerk krijgen. Dat is een goede gewoonte. Sommige gemeenten hebben een kerkbibliotheek, die te zijner tijd weer open mag. Daar zijn verantwoorde boeken te vinden. In enkele gemeenten is het de gewoonte om jongeren die voor het eerst naar de jeugdvereniging gaan een uitnodiging te sturen met een boek. Een mooie actie.
Opvallend is dat er juist nu gemeenten zijn, waar eens per week verhalen worden voorgelezen! Voor ouderen en jongeren! Dat wordt zeer gewaardeerd.
Ook onder ons is de leescultuur helaas tanende. Vaders en moeders, geef toch het goede voorbeeld! Er zijn zo veel mogelijkheden om het lezen te stimuleren. Het doel is niet alleen om te lezen als ontspanning, maar vooral dat de kinderen de Bijbel en goede boeken zullen gaan lezen. ‘Onderzoekt de Schriften, want gij meent in dezelve het eeuwige leven te hebben’ (Joh. 5:39a). Maar dan moeten die Schriften wel gelezen kunnen worden.
Reacties aan: p.kieviet@versluijsschool.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 2020
De Saambinder | 24 Pagina's
