Teken aan de wand
Soms gebeuren er dingen in de wereld die veelzeggend zijn, zoals de dood van Aleksej Navalny. Hij was een Russische dissident die openlijk de politiek van Poetin aanklaagde. Dat mag niet in het huidige Rusland.
De meesten gaan ervan uit dat hij een langzame marteldood in een goelagkamp nabij de Noordpool gestorven is. We weten dat hij veel aanhangers had, maar later hoor je meestal niet veel meer van hen. Angst om opgepakt te worden overheerst. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar te midden van al het vaak schokkende nieuws, schrik je even, maar de sneltrein van het leven gaat weer door.
Goelag
Toch is hier veel aan de hand. In 1969 schreef een andere Russische dissident Roy Medvedev een indrukwekkend boek: Laat de geschiedenis oordelen. Hij beschrijft nauwgezet de vele wandaden van Jozef Stalin in de jaren dertig van de vorige eeuw. Stalin dwong de bevolking van Rusland - overwegend boeren - hun land af te staan. Ze moesten in gemeenschappelijke boerderijen, kolchozen en sovchosen gaan werken, of in de industrie. De velen die zich tegen deze communistische politiek verzetten, werden met geweld opgepakt en gedeporteerd naar de strafkampen in de goelag. Hiermee wordt een keten van geïsoleerde werk/strafkampen in Siberië bedoeld. Vele miljoenen (!) mensen vonden hier de dood op een verschrikkelijke manier. Misdaden, nota bene tegen zijn eigen volk! Je huivert als je dit alles leest.
Openheid
Wij westerse mensen zijn door ons democratisch bestel al generaties gewend aan individuele vrijheid en de bijbehorende vrijheid van meningsuiting. We hoeven niet bang te zijn voor een geheime politie die ons afluistert, oppakt, martelt en deporteert naar gevangenissen en strafkampen. Maar dit lijkt nu wel weer de praktijk te zijn in het huidige Rusland. Tot in het buitenland laat Poetin mogelijke tegenstanders onder verdachte omstandigheden een plotselinge dood sterven. Als het moet zal hij niet terugschrikken om, net als Stalin, grote groepen mensen te deporteren. De Goelagkampen zijn er weer. Vandaar de angst bij de Russische bevolking om in verzet te komen. Een teken aan de wand. Wij kunnen dit moeilijk begrijpen en kunnen ons bijna niet voorstellen dat dit in een land kan gebeuren. Het is goed dit te beseffen en te bidden om een verandering van het geestelijk klimaat binnen Rusland en in het hart van Poetin.
Verkiezingscongres 10 Februari
Het was een mooie partijdag in Nijkerk. We hoorden veel positieve reacties. Het hoofdbestuur is dankbaar voor de bijna unanieme steun voor het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen op 6 juni van dit jaar D.V. Twee derde van de 36 amendementen konden we overnemen. Dat zegt veel over de inhoudelijke kennis en inbreng van onze leden! De mondelinge toelichtingen, ook bij de amendementen die het niet haalden, leidden in ieder geval tot nog eens nadere bezinning bij de programmacommissie en het hoofdbestuur. Dank daarvoor.
Het afscheid van Kees van der Staaij en Roelof Bisschop in partijverband was ook een bijzonder moment. Er waren wederzijds waarderende woorden en vele handen werden geschud. Voor hen beiden voelde het als een afrondend hoogtepunt! Je merkt bij dit soort gebeurtenissen de SGP-verbondenheid. Daar moeten we dankbaar voor zijn!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 2024
De Banier | 32 Pagina's
