Denk globaal, acteer lokaal
Duurzaamheid krijgt veel aandacht. Klimaatalarmisme beheerst politiek, wetenschap en media. We moeten naar een circulaire economie en de roep om een rechtvaardige wereld, met gelijke kansen voor iedereen, wordt luider. Wat is hierin je verantwoordelijkheid en opdracht als raadslid en gemeentelijk bestuurder?
Deze tijd bepaalt ons bij onze roeping: een koninklijke opdracht! De mens is immers Gods rentmeester die de schepping moet bewaren als een kostbaar geschenk. God schiep alles ‘zeer goed’. Onze zondeval heeft de opdracht tot bouwen en bewaren niet opgeheven. Wel zucht de gehele schepping door onze zonden! Ds. L. Gebraad besefte dat en bad eens voor een koe in nood. De aarde is des Heeren (Ps. 24) en wij krijgen hem in bruikleen. We mogen Zijn gaven niet verkwisten: een vrucht van de Geest is matigheid (Gal. 5) en “in des wijzen woning is een gewenste schat en olie, maar een zot mens verslindt zulks.” (Spr. 21). Een duurzame, volhoudbare samenleving is dus geen bevlieging of progressieve ideologie, maar een dure missie die de identiteit van onze partij laat zien.
Hoe krijgt deze missie gestalte in onze gemeenschappen? Richt je op maatregelen voor hier en nu, zoals energiebesparing. Zorg dat beleid rendeert voor de lokale gemeenschap: energiebesparing = kostenbesparing; emissievrije afvalinzameling = gezondere lucht; zorg voor natuur = meer biodiversiteit etc. Daarbij is bewonersparticipatie voor een duurzame leefomgeving noodzakelijk.
Geef het goede voorbeeld door duurzaamheidsprestaties mee te wegen bij gemeentelijke opdrachten. Gemeenten vormen samen de grootste publieke opdrachtgevers in Nederland. Maak duurzaamheidscriteria standaard onderdeel van de primaire opdracht. Laat bestuurders en ambtenaren participeren in netwerken zoals de Community of Practice voor duurzame grond-weg- en waterbouw om kennis en ervaringen te delen. Maar wees ook nuchter en praktisch: stel prioriteiten. Duurzaamheid kost geld en vraagt om keuzes. Zorg voor een duidelijk afwegingskader waarmee het bestuur transparant verantwoording aflegt aan de inwoners. Meet de voortgang en ga voor betekenisvolle impact. En ten slotte, maak gebruik van de expertise van mede-SGP’ers. U kunt contact opnemen met mijn deskundige en principiële collega Léon Dijk, lf.dijk@rotterdam. nl, strategisch adviseur bij de gemeente Rotterdam. En zoek op ‘duurzaamheidskompas’ op duurzaam010.nl voor meer inspiratie.
H.T. (Henk) Groenendijk Manager ingenieursbureau Gemeente Rotterdam
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 2022
De Banier | 32 Pagina's
