Europa en de ziel
“ kom over… en help ons.” Handelingen 16
Vanuit het hospice stuurde Leen (van der Waal, red.) mij nog iets over ‘stabiel Europa’ maar ook Erskines Zes redenen om tot Christus te gaan. Wel uit twee werelden! Raakten die elkaar nog? Ja, bij de wortels. Het begon volgens Handelingen 16 bij Paulus’ overkomst: in het hart van Lydia en de cipier.
Maar kende Lukas ‘Europa’? De oversteek ervoer hij wel als historisch. Toen ‘de Geest het niet toeliet’ om in Azië te blijven, zag Paulus een Macedoniër staan wenken: “Kom over... en help ons”. Is er dan toch iemand die God zoekt? ‘Wij besloten daaruit dat God ons daar geroepen had’. ‘Wij’; in een ‘wij-stuk’ gaat Lukas zelf mee. Maar waarom naar Macedonië, een uithoek? Dat was het toen niet. Het was beroemd door Alexander de Grote, die Azië veroverde. En dat bracht daar de Griekse taal, ook van Lukas! Philippi heette naar Philippus, Alexanders vader, maar was nu een (Romeinse!) kolonie.
‘Wij Romeinen!’ zijn tegen. Zo komt het Romeinse rijk in beeld. En Lukas’ lezers wisten nog dat Augustus hier zijn rivalen versloeg en zo keizer werd.
BOODSCHAP VAN RECHTVAARDIGING
In een vrouwengebedskring viel Lydia op. Zij diende God. Ze heiligde Gods Naam en dag. Moet je hart dan nog geopend worden, na ‘de keus van Ruth’? Wel voor Paulus’ boodschap van ‘rechtvaardiging’ (13:39): ‘niet door de wet, maar door geloof’. Het gáát om heiliging, maar het drááit om rechtvaardiging. En een open hart gaf een open huis. Maar hoe bereik je de binnenstad? Toen een occulte slavin werd uitgebuit wekte Paulus’ ’cultuurkritiek’ verzet en leek zending rebels. In de cel ermee! Maar de cipier werd geschokt door bovenmenselijk ingrijpen en hij werd bewaard voor suïcide door medemenselijkheid. Hij vroeg: ‘hoe krijg ik een genadig God?’ en hij kreeg sneller antwoord dan Luther: “geloof in de Heere Jezus Christus”. Bekering maakt ook humaan. Enkelingen werden eerstelingen door huisdoop; gezinnen werden een gemeente. Zo begon dan de kerstening van Europa. Bondelingen en vondelingen kunnen van elkaar leren: wanhoop?
Een ‘toeleidende weg’? Soms. Heb oog voor elkaar. Gezelschapsmensen konden zelf ook van die wortels leren: meet je niet aan een ander.
EU, OPVOLGER VAN HET ROMEINSE RIJK
De EU ziet haar wortels in de Griekse democratie en het Romeinse recht. Van dat recht maakte Paulus al gebruik (vers 37): ‘ook wij zijn Romeinen!’ En Thessalonica wil een ‘volksvergadering’ (17:5). Als de EU opvolger is van het Romeinse rijk, helpt het Nieuwe Testament ons dat rijk beoordelen: het is vaak positief. Paulus’ beroep op zijn burgerrecht corrigeerde de lokale overheid. Later redden soldaten Paulus’ leven. Paulus’ brief aan Rome noemt de overheid ‘Gods dienares! Goede heidenen als ‘gemene gratie’. Pas Openbaring 13 noemt dat rijk ‘een beest’: toen het de kerk ging vervolgen. Toen ik dat zei tegen Leen, zei hij: “Dat helpt.” Maar wie had gedacht dat Constantijn dat rijk zou kerstenen?
BOODSCHAP AAN EUROPA
Kan hieruit Europese politiek worden afgeleid? Dus, meer of minder ‘Brussel’, geld naar Griekenland en Italië en vluchtelingen van daar naar hier? Wat is onze draagkracht? Lukas’ reisverhaal wekt wel verbondenheid met landen die hulp nodig hebben wegens achterstand door eeuwen islamitische overheersing. Wij waren toch ook solidair met Oost-Europa na de communistische overheersing?
Intussen miskent juist West-Europa zijn christelijke wortels. Heeft een christen dan nog hart voor Europa? Ja, met hartzeer. Zie Boodschap aan Europa (visiestuk op de EU o.l.v. Van der Waal, red.). Van der Waal beaamde Delors: “Europa heeft een ziel nodig”. Dan moeten ze wel weten wat een ziel is. En dat wist Leen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 oktober 2020
De Banier | 32 Pagina's
