“Je speelt niet over de mensen maar vóór de mensen”
Beiaardier Jan Bezuijen bracht ‘volksinstrument’ dichtbij
OUDDORP/GOEDEREEDE – Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd afgelopen zaterdagmiddag in het Torenmuseum van Goedereede afscheid genomen van beiaardier Jan Bezuijen. Bijna 46 jaar geleden bespeelde hij voor het eerst de gloednieuwe toetsen van de beiaard in de toren. In 1981 kreeg hij zijn officiële aanstelling. Met hem kijken we terug op zijn "dienende taak" als Ouddorper in de stad Goedereede.
“Ik vind dat je als beiaardier een dienende taak hebt”, zo benadrukt Jan Bezuijen als hem gevraagd wordt om zijn functie te omschrijven. Hij vertelt dat je tijdens de bespelingen in dienst bent van de gemeenschap “en daarnaast is het zo dat je als beiaardier een soort ambassadeursfunctie vervult voor de samenleving”.
Tijdens het gesprek geeft Bezuijen verschillende voorbeelden waaruit blijkt dat zijn werk op deze meestal eenzame post hoog boven de samenleving doorgaans erg op prijs wordt gesteld. Zo krijgt hij verzoeken om iets te spelen ter gelegenheid van een huwelijksvoltrekking, verjaardag of kinderfeestje. Ook heeft hij op verzoek gespeeld tijdens een begrafenis. “Ik vind dat je als er iets speelt in je omgeving je dit op de beiaard, of in de muziek in het algemeen, moet verklanken. Dit brengt ook de muziek dichter bij de mensen.” Van dit dichter bij de mensen brengen, heeft Jan nog een leuk voorbeeld. “Ik stapte in Goedereede uit de auto om op weg te gaan naar de toren en toen kwam in contact met een man die liefhebber van het beiaardspel was. Ik zei: zal ik een lied voor je spelen? Ik vroeg of hij misschien een verzoeknummer had en dat hij had hij: Psalm 119. Dat speelde ik en na het concert vond ik een bakje pruimen op de auto als dank.”
Gastvrij
Bezuijen vertelt dat er bij de beiaard in de toren een boekje ligt waarin bezoekers hun ervaringen kunnen schrijven. Dan blijkt dat de Goereese toren -en de beiaard- bezoekers van heinde en ver trekken. In dit boekje staan volgens Jan Bezuijen mooie reacties, die de dienende taak van de beiaardier bevestigen. Hoewel het bespelen van de beiaard een eenzame activiteit is -“je bent solist op niveau”- en veel collega-beiaardiers dit prima vinden, vindt Jan het juist mooi als bezoekers van de toren een kijkje bij de speeltafel van de beiaard komen nemen. “Op een keer kwam een moeder met een kind bij me kijken en ik nam dat kindje even op schoot en liet het met me meespelen. De moeder vertelde toen dat zij zelf ook al een keer bij mij op de bank in de beiaardcabine had gezeten en ook iets mee mocht spelen. Dat krijg je natuurlijk als je al zolang beiaardier bent…”, lacht de Ouddorpse musicus.
Verzoeknummers
Doordat hij gastvrij is tijdens het spel, krijgt hij natuurlijk ook regelmatig verzoeknummers. “Er was iemand die vroeg of ik ‘De Heer is mijn Herder’ wilde spelen, want haar vader was kort daarvoor overleden en dat lied gaf haar veel troost in haar verdriet. Ik zeg dan wel eens in zulke situaties dat muziek het beste medicijn is. Muziek doet vaak meer dan een paracetamolletje.” Dat muziek bemoedigend en soms ook genezend kan werken, heeft hij zelf aan den lijve ervaren toen hij vanwege gezondheidsproblemen ‘een dipje’ had. Naast de medische behandeling heeft hij er ook baat bij gehad dat hij zich daarna weer volledige aan de muziek kon geven. Al sinds 1987 wordt op tweede kerstdag op de beiaard samen met een koperensemble kerstliederen gespeeld en deze activiteit wordt altijd druk bezocht.
Vooral tussen kerst en nieuwjaar bij de ‘open toren’ kan het op speciale dagen druk zijn rondom het carillon en ook met verzoeken. “Zo vroeg er iemand of ik iets van Mozart kon spelen. Toevallig had ik de muziek van ‘Eine kleine Nachtmusik’ bij me en kon ik dit spelen. Een kind vroeg of ik iets uit Pink Panther kon laten horen en ook hier had ik muziek van. Een beiaard is echt een volksinstrument. Je speelt niet over de mensen maar vóór de mensen.”
Studie
Bij zijn aanstelling als beiaardier in 1978 was wel bedongen dat hij een zesjarige studie voor beiaardier moest volgen. Dit moest hij doen naast zijn bezigheden als koordirigent, organist en zijn ‘gewone’ beroep als restauratietimmerman. Wat zijn beroep en beiaardier betreft, mag Jan de Goereese toren wel een beetje als ‘zijn’ toren beschouwen. Hij werkte mee aan de restauratie van de toren in de zeventiger jaren van de vorige eeuw toen hij bij de firma Huurman in dienst was. Toen deze restauratie was afgerond, werd ook het carillon in gebruik genomen en zo kon Jan toch nog op gezette tijden in de toren verblijven. Jan was blij dat in 1999 de beiaard (toen 37 klokken) uitgebreid kon worden met 13 nieuwe klokken en tijdens de laatste restauratie van de toren in 2010 met nog eens 2 basklokken. Het instrument heeft nu 52 klokken.
Hoewel Jan ‘gewoon’ timmerman is geweest, verzekert hij dat “zijn hart altijd in de muziek heeft gelegen”, maar in zijn jonge jaren was een hogere studie of conservatorium voor hem niet weggelegd. Hij heeft wel verschillende opleidingen gevolgd, naast beiaardier is hij tevens organist en dirigent. Zijn leven staat nog steeds in het teken van de muziek, want als we hem interviewen heeft hij binnen een paar dagen een beiaardconcert in Bonn en een concert in de Ouddorpse kerk achter de rug. Ondanks dat hij veel van huis was, heeft hij zich altijd gesteund geweten door zijn thuisfront. Want zowel zijn vrouw Janny als zijn kinderen zijn zelf ook actief in de muziek. En dat heeft hij altijd gewaardeerd. “Maar ik heb er altijd naar gestreefd om in tijden dat we als gezin samen waren, er ook echt voor hen te zijn.”
Opvolger
Als opvolger voor Jan Bezuijen is een tijdje geleden Hans van Heemst uit Oude-Tonge aangetreden. Hij heeft inmiddels zijn studie afgerond en is officieel beiaardier van de Goereese beiaard. Jan weet het instrument bij hem in goede handen en als het nodig is, zal hij vast en zeker nog wel eens bijspringen want bij de toren en de beiaard ligt voor hem toch wel een grote liefde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juli 2024
Eilanden-Nieuws | 19 Pagina's
