Zuid-Holland wil flink meer woningen bouwen
Provincie komt minister De Jonge tegemoet
DEN HAAG – De provincie Zuid-Holland wil dat er bovenop de bestaande afspraken nog 12.000 extra woningen worden gebouwd. Het provinciebestuur van Zuid-Holland doet dit op dringend verzoek van minister De Jonge. In een brief schrijft Gedeputeerde Staten dat er hulp nodig is om de woningen echt te laten bouwen.
De provincie Zuid-Holland heeft het grootste woningtekort van het land. Om dit op te lossen moeten hier in de toekomst de meeste, bijna één op de vier, nieuwe woningen worden gebouwd. De provincie in een brief aan de minister: "Zuid-Holland staat dus voor een unieke opgave; de meeste woningen realiseren in de dichtst bebouwde provincie van het land. We zijn een provincie die woekert met schaarse ruimte." En verderop: "Onze inzet is het open landschap zo veel als mogelijk te sparen, zodat we ook voldoende ruimte houden voor een toekomstbestendige landbouw, energievoorziening, water-, recreatie- en natuuropgaven."
Zuid-Holland gaat dus op zoek naar flink meer woningbouwplannen in de provincie. De plancapaciteit gaat daarom naar 130 procent om vertraging en planuitval op te vangen. De bedoeling is om bestaande plannen voor 15.000 woningen sneller uit te voeren. Daarnaast zijn extra plannen nodig voor nog eens 34.000 woningen. Op korte termijn moet het aantal aanvaarde plannen zo optellen tot zo’n 273.000 woningen. Dat is een enorme opgave. Het provinciebestuur vraagt tijd van de minister om die plannen te bespreken en te beoordelen.
'Betaalbare woning'
Ook is de provincie bereid om de grens voor een 'betaalbaar' koophuis te verhogen van 355.000 naar 390.000 euro. Ze vraagt wel of de minister wil helpen zodat er ook voldoende minder dure woningen gebouwd kunnen worden. Wat de provincie wil dat twee derde van die nieuwe woningen ook betaalbaar zijn. Volgens de provincie worden met de prijsverhoging de zogenoemde ‘betaalbare woningen’ onhaalbaar voor de middenklasse, en heeft berekend dat om 390.000 euro te lenen op dit moment een jaarinkomen van 79.000 euro nodig is. Dat is bijna tweemaal modaal.
Hulp nodig
Daarnaast willen de Gedeputeerde Staten hulp om genoeg sociale huurwoningen mogelijk te maken. Ruim de helft van alle Zuid-Hollandse huishoudens komt hiervoor in aanmerking, daarom zijn 100.000 nieuwe sociale huurwoningen nodig. De provincie wil dat die woningen eerlijk verdeeld worden over heel Zuid-Holland en vraagt de minister mee te denken hoe dat mogelijk te maken.
De provincie laat op verzoek van de minister het percentage van 40 procent los en wil nu 30 procent sociale huurwoningen realiseren.
Slim omgaan met de ruimte
De minister en Gedeputeerde Staten zien allebei dat Zuid-Holland een dichtbebouwde provincie is. Naast woningen is ook ruimte voor bedrijven, landbouw, energie, wegen, natuur en recreatie nodig. Het is belangrijk om zuinig met de laatste open ruimte om te gaan. De provincie zoekt met de minister naar "slimme regels om efficiënt met ruimte om te kunnen gaan". Wat er onder slimme regels verstaan wordt is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de provincie ook op hoogbouw aanstuurt.
Toch wil ook het provinciebestuur kijken of op enkele locaties nieuwe ruimte voor woningen gevonden kan worden. De provincie wil weten of de buitenstedelijke plannen ook snel tot woningen leiden of voorlopig alleen op papier bestaan. De papieren plannen willen zij vervolgens inruilen voor locaties waar wel snel gebouwd kunnen worden. De provincie in de brief: "Daarnaast zijn wij op dit moment ook al bezig met een zoektocht naar driehectare locaties waar sneller gebouwd kan worden en die kunnen worden geruild voor buitenstedelijke woningbouwlocaties die niet benut worden."
De woonopgave voor Zuid-Holland is sowieso hoog. Met de nieuwe keuzes wordt in Zuid-Holland tussen 2023 en 2030 bijna een kwart miljoen woningen gerealiseerd! Daarvoor zijn zowel Rijk als provincie druk bezig met het wegnemen van zoveel mogelijk belemmeringen. Deze zogenaamde ‘kritische succesfactoren’ zijn nog niet allemaal opgelost. Zuid-Holland zegt daarmee door te gaan en vraagt hetzelfde van de minister.
De Minister en Gedeputeerde Staten gaan nog verder in gesprek over dit onderwerp.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
