Verbijsterend
Een dezer dagen wandelde ik over het Panksdijkje, waar men genieten kan van het fraaie polderlandschap mssen Dirksland en Sommelsdijk. Ook in wintertijd valt daar nog veel van de natuur te genieten. Maar tot mijn niet geringe verbazing zag ik aan de kant van polder 'd'Ouwe Plaete' (1480 ingepolderd) alle meidoomstruiken - radicaal van hun wortels afgeknepen - als levenloze droogboeketten her en der op het talud van de dijk liggen. Neergesabeld gewurgd! De gele wurgmachine stond aan de kant van de Sint Christoffelpolder (1489 bedijkt). Meidoomstruiken groeien -al eeuwenlang op ONZE dijken en vormen met hun karakteristieke verschijningen een niet te missen onderdeel van het totale landschapsbeeld! Is er een inheemse struik te noemen die zo overvloedig bloeien kan en die tijdens de bloei zo'n overheerlijke geur kan verspreiden? Is er een struik te noemen die voor vogels en vooral voor de kleine onder hen zoals kneu en winterkoiünkje door de dicht ineen gegroeide, doomige takken zulk een geschikte nestgelegenheid biedt? Is er naast de Duindoom een struik te noemen die zoveel voedsel verschaft in de vorm van bessen die de hongerige vogels met graagte verorberen? In het najaar komen ze naar onze streken aanvliegen en na honderden kilometers te hebben afgelegd, komen zij wat op verhaal. Wie kent niet deze wintergasten als Kramsvogels en Koperwieken, die in grote aantallen neerstrijken op de door de natuur gevormde voedselrijkdommen. Van Wie is overigens die namur?
Al eeuwenlang staan de Meidooms er vrij en onvervangbaar. Zelfs de veeboeren die hun vee onder de hoede van een koeienwachter aan de dijken lieten grazen, heten de Meidoomstruiken ongemoeid! In het boek over het Flakkeese landleven getiteld 'Op goede gronden' staat in hoofdstuk 38 een aparte beschrijving over de Meidoom die daarin de 'Mimosa van het Noorden' wordt genoemd. Wat de geur betreft is dat zeker een goed gekozen bijnaam. Vorig jaar, 2000, heeft de Meidoom door het zeer gunstige weer, buitengewoon weelderig gebloeid. Wat een aanzicht op al die polderdijken! Met één van mijn kleinkinderen fietste ik er bijna dagelijks heen en vertelde hem in voor kinderoortjes bevattelijke woordjes de schoonheid en het nut van de onvolprezen Meidooms. Anno 2001 kan ik hem vertellen, dat 'boze mannen' als dieven in de nacht met het wurgen van de Meidoomstmiken een einde heb ben gemaakt aan de natuurlijke rijkdommen die door geen mens ooit zijn aangeplant, daar waar het juist deze stmik betreft. Misschien kunnen we er nog wat van redden. De 'boze mannen" zijn nog niet helemaal klaar met hun uitroeiingpoging. Ja, als dieven in de nacht, schrijf ik bewust, want voorzover ik zijdelings ben ingelicht hebben de enkele beheerders van het machtige lichaam die op de genoemde dijk en verder omgeving de wurgmachine hanteren, niet eens contract opgenomen met de Vereniging tot Natuuren Landschapsbescherming Goeree Overflakkee. Dat was men vergeten... Ik kan begrijpen dat er bepaalde gedeelten van de dijken eindelijk eens wat gebeurt om de voortwoekerende en allesoverheersende plantengroei van vooral brandnetels aan te pakken. Dat was men inderdaad vergeten. Maar dat mag en hoeft niet ten koste te gaan van de nuttige en wonderschone Meidoomstmiken die er eeuwig zo goed gedijen konden.
Datzelfde machtige lichaam heeft enige jaren geleden (ook zonder voorkennis van een ieder) de populieren op de Sint Christoffeldijk weggehaald. Men leverde als commentaar dat er plaats moest worden gemaakt voor (en men noemde slechts twee planten) de Agrimonie en de Wilde Marjolein. Intussen liet men wel de wortelopslag van de gerooide populieren ongestoord doorgroeien. Toen had men de kans om mimte te bieden voor lagere plantensoorten. Dus geen bomen poten op dat soort dijken, dat doen voor ons de vogels wel via hun uitwerpselen, waardoor men geen beter struweel kan verkrijgen. Trouwens, die bomen rooit men later toch weer wel met een of andere smoes.
Wij mogen wel praats hebben van ontbossing elders in de wereld, maar onze eigen inheemse Meidooms, Wilgenkatjes (waar vindt men die nog?). Elzen (voor de sijsjes en mezen), enzovoorts, gaan voor de bijl! Was dat maar waar, 'voor de bijl', want dan zou men het wel laten om te moeten zwoegen en zweten. Nef, daar heeft men een wurgmachine voor. Weg met dat ding!
Het is te hopen dat het bosbeheer niet veranderd zal moeten worden in boosbeheer, want dan krijgt de satire de macht en dat lost niets op.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 2001
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 2001
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's