Kosten van uitvoering landinrichting/ruilverkaveling dreigen uit de hand te lopen.
Verenigde Vergadering Waterschap GoereeOverßakke
Heemraad C Stehouwer, vertegenwoordiger van het Waterschap Goeree Overflakkee in de Landinrichtingscommissie past er met verwijzing naar de perikelen rond Min. Braks wel voor de Verenigde Vergadering informatie te onthouden, ook al was, wat hij de Vergadering woensdagmiddag te zeggen had, nóg zo bedenkelijk..! De teneur van dhr. Stehouwer's mededeling was een waarschijnlijke vertraging van de uitvoering van de landinrichting en mede ten gevolge daarvan een zó aanzienlijke overschrijding van de oorspronkelijke begroting dat de te berekenen jaarlijkse ruilverkavelingsrente sterk dreigt op te lopen, zelfs van de aanvankelijk genoemde ƒ 117,- per ha naar ƒ 204,- per ha; een verhoging die sommigen uit de vergadering „de schrik om 't hart" deed slaan!
Herziening c.q. matiging van de Rijksbijdrage voor de komende jaren is oorzaak van dat naderend onheil... Had de oorspronkelijke begroting nog een opzet van 139 miljoen, thans worden de totale kosten van uitvoering al op 204 miljoen geraamd, een negatief verschil derhalve van 65 miljoen; de waarschijnlijk langere duur van uitvoering, maar ook technische wijzigingen, planaanpassingen, waterlopen en betuiningen en de indexering zijn daar debet aan. Overigens heeft de Landinrichtingscommissie bij de verantwoordelijke Minister geprotesteerd omdat vermindering van de Overheidsbijdrage door de Inspekteur C.L.C. (Centr Landinrichtings Commissie) vertaald zal worden in een jaarlijks budget van ruim 8 miljoen voor de ruilverkaveling Flakkee in de komende jaren, terwijl in de afgelopen jaren per jaar bijna het dubbele, zon vijftien miljoen, beschikbaar is geweest. Wanneer niet meer geld beschikbaar zal worden gesteld zal, aldus de mededeling van dhr. Stehouwer worden overwogen de wenszittingen en het plan van toedeling naar achteren te verschuiven, maar de commissie schuwt het gevaar dat de trein stil zou vallen omdat die dan, zo illustreerde dhr. Stehouwer moeilijk meer op gang te krijgen is.
Gelukkig bood de vergadering ook positiever nieuws, b.v. waar het ging om de principe-uitspraak of het Waterschap het beheer en onderhoud van wegen" buiten de bebouwde kommen (niet zijnde Rijks of provmciewegen) wél of niet wil continueren. Dijkgraaf en Heemraden konden de vergadering thans van een aanvaardbare uitkeringsregehng in kennis stellen, al konden nog geen exacte cijfers worden genoemd, maar, gevraagd door dhr. G Robijn kon dijkgraaf van Kampenhout wél verzekeren dat het „als een paal boven water staat" dat de regeling „gunstig" genoemd mag worden. De gemeenten zullen verplicht worden aan het Waterschap een bedrag te betalen, waarmee, zo ontkende de dijkgraaf desgevraagd géén pressie op het Waterschap zal kunnen worden uitgeoefend. Het ligt in de bedoeling periodiek met de gemeenten te overleggen wat hun prioriteiten zijn, maar de gemeenten zullen die niet dwingend voor kunnen schrijven.
Ontslag
Voor hoofdingeland J. van Renswoude was een schrijven ontvangen waarin hij meedeelt zijn funktie te willen beëindigen omdat hem gebleken is dat het Vergaderschema niet met de verplichtingen van zijn hoofdberoep in overeenstemming is te brengen. Zijn plaatsvervanger mevr. M. M. L. van Rossum-Gortzak uit Ooltgensplaat had deze middag de lege plaats van dhr. van Renswoude ingenomen. al
Onderdeel van de gewijzigde en aangevulde rechtspositieregeling van het personeel was o.m. de verlaging van de VUT-gerechtigde leeftijd tot 59,5 jaar. Het lijkt er op dat de Stellendamse polderwerker dhr. Keijmel daar gebruik van zal willen maken en nu al verzekerde de Dijkgraaf dat deze medewerker node zal worden gemist. Hij heeft - aldus de dijkgraaf - bijzonder veel initiatief en weet elk probleem op te lossen. Over een evt. vervulling van de komende vacature konden nog geen mededelingen worden gedaan omdat momenteel de organisatie, en daarmee de personeelssterkte, van het Waterschap wordt onderzocht.
Terzake district 1 (Ouddorp t/m Stellendam) kon wel worden meegedeeld, de dijkgraaf deed dat in zijn openingswoord, dat binnen afzienbare tijd zal kunnen worden begonnen met de bouw van de nieuwe loods bij het gemaal de Witte Brug. Zodra de bouw gerealiseerd is zullen in West een viertal onroerende Objekten worden afgestoten, n.1. het oude werfje bij de tennisbaan te Ouddorp, een opslagplaats aan de Karebeekseweg, in Goedereede het v.m. hospitaaltje achter de Kerkstraat en de loods onder aan de Eendrachtsdijk te Stellendam, aldaar „het laatste pronkjuweeltje" van het Waterschap. In Dirksland zal de oude Polderschuur worden verkocht.
Geen omslagverhoging
Positief nieuws was ook de mededeling van de dijkgraaf dat dit jaar plm. ƒ 70.000,- aan omslag gebouwd zal worden ontvangen waarom, als de voortekenen niet bedriegen, voor het begrotingsjaar 1991 geen omslagverhoging zal worden voorgesteld.
Overigens is dhr. van Kampenhout van mening, en wéér poneerde hij zijn stelling, dat het een goede zaak zou zijn wanneer binnen het territoir van het Waterschap de grote waterschappers van verleden en heden middels straatnaamgeving geëerd zouden gaan worden...
Een onding
In de Rondvraag is o.a. de bochtafremming in de Langeweg te Ooltgensplaat ter sprake gekomen; het obstakel werd een onding genoemd dat door de meest handige automobilisten trouwens omzeild wordt door de verkeersgeleider via de linkerweghelft te passeren, bedoeld voor het uitgaande verkeer waarvoor niet zo"n snelheidsbeperkende hobbel is aangelegd. Waterschap, poHtie en provincie kennen het verschijnsel en de dijkgraaf kon verzekeren dat wijziging van de situatie aanstaande is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1990
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1990
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's