Bergrede
De Bergrede (Mattheüs 5-7) is bekend en belangrijk. Hij wordt vaak de grondwet van het Koninkrijk der hemelen genoemd. Jezus gaat de berg op en geeft Zijn onderwijs. Mattheüs tekent Jezus hier als de nieuwe Mozes. De Bergrede bevat heel bekende en aansprekende gedeelten. Te denken is aan de zaligsprekingen; ‘bid en u zal gegeven worden’; de oproep om niet bezorgd te zijn maar eerst Gods Koninkrijk te zoeken; of de gelijkenis van de wijze en dwaze bouwer.
Tegelijk weten wij met de Bergrede niet zo goed raad. Wat Christus hier vraagt, is wel heel radicaal. Je vijanden liefhebben, je hand afhakken als die je laat struikelen. ‘Wees volmaakt’, zegt Jezus zelfs, ‘zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is’ (Matth. 5: 48). Wij hebben dan snel de neiging om dat wat af te zwakken. Dietrich Bonhoeffer heeft in zijn prachtige uitleg van de Bergrede in Navolging laten zien dat dan het gevaar van ‘goedkope genade’ dreigt. Dat is genade die niets kost, die je leven niet verandert – maar dat kan niet. Echte genade verandert je leven wel en is kostbaar, omdat Christus haar verdiend heeft.
Is de Bergrede een programma, is het een onbereikbaar ideaal? In dit nummer staan we stil bij de betekenis van de Bergrede voor vandaag. Bedoeld, zoals bij de wijze bouwer uit de gelijkenis aan het slot, om te horen én te doen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 januari 2022
De Wekker | 28 Pagina's
