Belijden aan het einde van een rumoerig 2023
Wij zijn gekomen aan het einde van een (politiek) zeer rumoerig jaar. Rumoerig als we zien op alle ontwikkelingen in het binnenland (1). Rumoerig als we zien op alle ontwikkelingen in het buitenland (2). Wat belijden we te midden van al dit rumoer (3)? Waartoe worden we in dit belijden geroepen (4)? Het zijn de vier aandachtspunten voor deze bijdrage.
Rumoer in het binnenland
Het achterliggende jaar is politiek gezien uiterst rumoerig geweest. Het vertrouwen in de politiek daalde zeer sterk onder de bevolking. Dat heeft mede te maken met drama’s uit het verleden, zoals het toeslagenschandaal en de Groningse gaswinning. De overheid was in deze drama’s geen schild voor de zwakken.
Ook is het in dit jaar de overheid niet gelukt om crises waarin we verkeren, op te lossen. De woningnood is ontzettend groot. Tegenstrijdige benaderingen over de landbouwsector zijn nauwelijks tot oplossing gekomen. Aan de stroom migranten komt geen einde. De grenzen van Nederland kunnen nauwelijks dicht, doordat we geketend zijn aan Brusselse regelgeving.
De onvrede en de onrust die onder onze bevolking heerst, is inmiddels groot. Dit komt tot uitdrukking in de enorme verschuivingen die bij elke verkiezing zichtbaar worden. In het vóórjaar werd de BBB (Boer BurgerBeweging) de grootste partij: het resulteerde in het grootste aantal zetels in de Eerste Kamer. In het najaar leek het NSC (Nieuw Sociaal Contract), de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, de grootste te worden. Uiteindelijk werd de partij van Geert Wilders met 37 zetels veruit de grootste. Als je de zetels van deze drie partijen bij elkaar optelt, kom je aan 66 zetels: de wijziging van de samenstelling van de Tweede Kamer was niet eerder zo groot! We zijn blij dat de SGP haar drie zetels ruim mocht behouden. God sterke onze drie vertegenwoordigers, en geve hen de ootmoedige vrijmoedigheid om ons land op de juiste tijd en plaats terug te roepen tot de beginselen van Gods Woord. Tegelijk: De drie christelijke partijen, CDA, CU en SGP, kwamen samen uit op het zeer geringe aantal van elf zetels. Alleen al daarom zijn de verkiezingen van 2023 een triest dieptepunt. Een groot deel van de bevolking stemt niet (meer) op basis van christelijke beginselen. De toekomst van ons land is dan ook niet twijfelachtig. Tot de Wet en tot de Getuigenis; zo zij niet spreken naar dit Woord, het zal zijn dat zij geen dageraad zullen hebben (Jes. 8:20).
Rumoer in het buitenland
De onrust op het wereldtoneel nam dit jaar eveneens sterk toe. De oorlog in Oekraïne duurt onverminderd voort en lijkt zijn derde jaar in te gaan. De oorlog verwoest het Oekraïense land en eist ontzettend veel slachtoffers aan beide zijden. Bovendien legt de oorlog een grote claim op de overheidsfinanciën van veel landen en is daardoor mede oorzaak van grote prijsstijgingen. Afschuwelijk was ook het nieuws uit Israël op 7 oktober 2023. De misdaden van de terreurbeweging Hamas zijn ten hemel schreiend: zoveel (jonge) mensen zijn op de meest wrede wijze vermoord. De beelden van 7 oktober herinneren ons onweerstaanbaar aan de beelden van de concentratiekampen in WOII. Denk ook aan het grote aantal gegijzelden. Wrang is dat ze slechts vrij kunnen komen door uitwisseling met veroordeelde gevangenen!
We mogen beslist ook niet voorbijgaan aan het ontzaglijke leed waarin het volk van Gaza door deze ontwikkelingen is terechtgekomen: ook de Gazastrook, als vaderland van twee miljoen mensen, lijkt in korte tijd te worden vernield, waarbij ik in het bijzonder denk aan de handvol christenen die in Gaza wonen en het zeer moeilijk hebben.
Wat we belijden te midden van het rumoer
Er zou natuurlijk veel meer genoemd kunnen worden, waardoor in en buiten ons land grote onrust heerst. Maar laten we niet bij alle uiterlijke verschijnselen blijven hangen. Te midden van veel onrust en veel wisselingen is er Eén Die regeert. We belijden in Romeinen 13: Er is geen macht dan van God, en de machten die er zijn, die zijn van God geordineerd (Rom. 13:1).
In artikel 36 van de NGB (Nederlandse Geloofsbelijdenis) wordt dit uitgewerkt, en op de noodzaak van deze machten gewezen. “Wij geloven dat onze goede God, uit oorzaak der verdorvenheid des menselijken geslachts, koningen, prinsen en overheden verordend heeft; willende dat de wereld geregeerd worde door wetten en politiën [verordeningen], opdat de ongebondenheid der mensen bedwongen worde en het alles met goede ordinantie onder de mensen toega.”
Wij belijden ook dat de overheid een taak heeft in het in stand houden van de ware religie. De overheid dient al het mogelijke te doen om “de hand te houden aan den heiligen kerkendienst; om te weren en uit te roeien alle afgoderij en valse godsdienst, om het rijk van den antichrist te gronde te werpen, en het Koninkrijk van Jezus Christus te doen vorderen, het woord des Evangelies overal te doen prediken, opdat God van een iegelijk geëerd en gediend worde, gelijk Hij in Zijn Woord gebiedt.” Wat zijn we als land en volk ver van dit Bijbels belijden verwijderd. Desalniettemin past het ons om Gods goedheid te erkennen dat we ’s zondags in vrijheid samen mogen komen onder Gods Woord en dat er christelijk onderwijs door de overheid bekostigd wordt. We hebben in uiterlijk opzicht zoveel meer dan christenen in Noord-Korea, China en de Arabische wereld.
Waartoe we in dit belijden geroepen worden
Gods Woord roept ons op om onze overheden gehoorzaam te zijn in alle dingen die niet strijdig zijn tegen Gods Woord. Toch wordt er meer van ons gevraagd. Ik vermaan dan vóór alle dingen, dat gedaan worden smekingen, gebeden, voorbiddingen, dankzeggingen (…) voor koningen en allen die in hoogheid zijn (1 Tim. 2: 1 en 2).
Ligt hier een manco onder ons volksdeel? Natuurlijk bidden we elke zondagmiddag of -avond in het openbare gebed voor de overheid. Maar is er werkelijk een aanhoudend worstelen aan Gods genade troon voor allen die in hoogheid zijn? Is er ook dankzegging voor onze overheid? Realiseren we ons welk een chaos ontstaat als we geen overheid meer hebben? Is er ook gebed voor de overheid in onze persoonlijke gebeden, in huiselijke gebeden, in gebeden op scholen, en op allerlei andere momenten? Zijn er smekingen aan Gods genadetroon voor de nieuwe Tweede Kamerleden die op 22 november gekozen zijn? Is er een aanhoudend geroep dat God de voortgang van de vorming van een nieuwe regering wil zegenen?
Laten we inmiddels ver blijven van alle “oproerige mensen, en in het algemeen al degenen die de overheden en magistraten verwerpen en de justitie omstoten willen (NGB, art. 36).”
Perspectief
Artikel 37, als laatste artikel van de NGB, tilt ons uit boven alle rumoer en boven alle wisselingen. Er is een God Die alles regeert We spoeden ons samen ook naar het moment dat Zijn Zoon de Heere Jezus Christus, neerdaalt op de wolken des hemels, en deze oude aarde oprolt als een dunne doek. Die gedachte, zo verwoordt artikel 37 het ook, is enerzijds “schrikkelijk” voor alle bozen en goddelozen.
O, als we het leven der genade niet kennen, klinkt vanaf deze bladzijden het ons nog toe: Want Hij zegt: Zie, nu is het de welaangename tijd, zie, nu is het de dag der zaligheid (2 Kor. 6:2).
Artikel 37 opent ook het perspectief voor Gods kinderen. “En daarentegen, de gelovigen en uitverkorenen zullen gekroond worden met heerlijkheid en eer. De Zone Gods zal hun naam belijden voor God, Zijn Vader, en Zijn uitverkoren engelen; alle tranen zullen van hun ogen afgewist worden; hun zaak, die nu tegenwoordiglijk door vele rechters en overheden als ketters en goddeloos verdoemd wordt, zal bekend worden de zaak des Zoons Gods te zijn. En tot een genadige vergelding zal hen de Heere zulk een heerlijkheid doen bezitten, als het hart eens mensen nimmermeer zou kunnen bedenken. Daarom verwachten wij dien groten dag met een groot verlangen, om ten volle te genieten de beloften Gods, in Jezus Christus, onzen Heere.”
Temidden van alle rumoer roepen we elk van Gods kinderen toe: Als nu deze dingen beginnen te geschieden, zo ziet omhoog en heft uw hoofden opwaarts, omdat uw verlossing nabij is (Luk. 21:28).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 december 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 december 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's